Αδιέξοδο ή μήπως όχι;

Αδιέξοδο ή μήπως όχι;
The President of the European Central Bank Mario Draghi, right, talks with Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos prior to a meeting of Eurogroup finance ministers at the EU Council building in Brussels, Monday May 22, 2017. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) AP

Ιδανικές λύσεις για την Ελλάδα στο αδιέξοδο που έχει φέρει τα πράγματα η κόντρα Γερμανίας ΔΝΤ δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχει όμως και αδιέξοδο καθώς ο ESM έχει λύσεις ακόμη και αν χρειαστεί να αναβληθεί λίγο ακόμη η έξοδος στις αγορές

Την εικόνα του αδιεξόδου δίνουν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος με το καλύτερο δυνατό σενάριο μέχρι στιγμής να είναι το «χειρότερο δυνατό του κόσμου», όπως το χαρακτήρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο τελευταίο Eurogroup.

Οι διαφορές μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, αντί να εξομαλύνονται, μάλλον μεγαλώνουν όσο πλησιάζουμε στην σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης του Ιουνίου. Την Τρίτη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σήκωσε τους τόνους επικρίνοντας την εμμονή του Ταμείου με τις πολύ χαμηλές προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα 40 – 50 χρόνια όπως είπε. Η αλήθεια είναι ότι αν υιοθετηθεί το σενάριο του ΔΝΤ (μέσος ρυθμός ανάπτυξης 1% του ΑΕΠ και πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ ως το 2060) τότε, οι επίσημοι δανειστές της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης θα πρέπει για να ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος, να συμφωνήσουν σε μέτρα που ξεπερνούν τα 200 δις ευρώ μέχρι και την εξόφληση του. Κάτι τέτοιο δεν θα το δέχονταν η Γερμανία ακόμη και αν δεν είχε μπροστά της εθνικές εκλογές.

Τα περιθώρια υποχώρησης είναι μικρά καθώς το Ταμείο είχε την ευκαιρία και μετά το τελευταίο Eurogroup να υποχωρήσει σε συνεχείς επαφές που γίνονται στο παρασκήνιο όλες αυτές τις μέρες , αλλά δεν το έκανε.

Αν έχουμε ένα νέο ναυάγιο και στις 15 Ιουνίου, η Κυβέρνηση του Βερολίνου θα πλήρωνε εντός της Γερμανίας το βαρύ πολιτικό τίμημα ότι επέβαλε την παρουσία του ΔΝΤ και πίεσε την Ελλάδα να πάρει μέτρα, τα οποία θεωρούσε αχρείαστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην συνέχεια έφερε και πάλι μια χώρα της Ευρωζώνης σε κρίση, με ανεξέλεγκτες διαστάσεις κάτι που δεν θα άφηναν ανεκμετάλλευτο οι Σοσιαλοδημοκράτες του SPD.

Ένα ναυάγιο που δεν θα έδινε ούτε καν την δόση, επειδή θα συνεχιζόταν η διαμάχη Βερολίνου – ΔΝΤ, θα έφερνε το Σόιμπλε αντιμέτωπο και με την ΕΚΤ αφού με δική του ευθύνη θα κινδύνευε ξανά η Ελλάδα να μην μπορεί να πληρώσει τα ομόλογα αξίας 5,4 δις ευρώ τα οποία διακρατεί η ΕΚΤ και λήγουν μετά τα μέσα Ιουλίου.

Σε ό, τι αφορά την ίδια την Ελλάδα μια τέτοια εξέλιξη θα την έφερνε άλλη μια φορά στα όρια της πτώχευσης κάτι που θα κλόνιζε και το ίδιο το ευρώ. Και αυτό θα χρεώνονταν στην Γερμανία.

Προκύπτει λοιπόν ως αυτονόητο ότι η μόνη λύση πάνω στο τραπέζι είναι αυτή που θέλει την συζήτηση των μέτρων για το χρέος να αναβάλλεται, το ΔΝΤ να μπαίνει σε ένα πρόγραμμα εν αναμονή με την Ελλάδα, με μόνο κέρδος την εκταμίευση της δόσης .

Προληπτική πιστωτική γραμμή

Η ΕΚΤ από την άλλη έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι χωρίς μέτρα για το χρέος, δεν έχει την δυνατότητα να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Χωρίς όμως την πιστοποίηση της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του χρέους, ο δρόμος για τις αγορές θα είναι κλειστός .

Η εναλλακτική θα είναι μια χαλαρότερη συνθήκη δανεισμού της Ελλάδας μετά την λήξη του προγράμματος, μέχρι και το τέλος του 2019 -2020 μέσω μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής ώστε να μην κινδυνέψει με αθέτηση υποχρεώσεων. Άλλωστε ένα τέτοιο δίχτυ προστασίας θα υπήρχε ακόμη και αν είχαμε την ιδανική λύση για το χρέος μετά το 2018.

Τα κεφάλαια για να καλυφθεί χρηματοδοτικά η Ελλάδα έχουν εγκριθεί από το 2015. Από το δάνειο των 86 δις ευρώ έχουμε πάρει έως τώρα τα 31,7 δις ευρώ . Αν πάρουμε τώρα μια δόση της τάξης των 8 δις ευρώ και μέχρι και το τέλος του προγράμματος άλλα τόσο θα μείνουν διαθέσιμα περίπου 40 δις ευρώ. Το Focus έγραφε χθες επικαλούμενο κύκλους του ESM ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί όλο των δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας .

Το υπόλοιπο αυτό των 40 δισ. μπορεί να διατεθεί ως ένα «ανοιχτό» δάνειο προς την Ελλάδα ώστε με χαλαρότερες συνθήκες εποπτείας να μπορεί να δανείζεται όποτε χρειαστεί με χαμηλό επιτόκιο για να καλύπτει τις δανειακές της ανάγκες ακόμη και αν δεν μπορεί να δανειστεί για το σύνολο των αναγκών της από τις αγορές .

Συνεχίζεται η προσπάθεια για καθαρή λύση

Πάντως η προσπάθεια για καθαρή λύση στο χρέος συνεχίζεται με τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο να συμμετέχει σήμερα σε συνέδριο του Economist στην Φρανφούρτη με θέμα την επάνοδο της Ελλάδας στον δανεισμό από τις αγορές Ο υπουργός οικονομικών θα έχει την ευκαιρία επαφών με τους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών θεσμών αφού στο συνέδριο θα συμμετέχει ο Επίτροπος κ. Πιέρ Μοσχοβισί το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ Μπενουά Κερέ οι κκ Ντέκλαν Κοστέλο ( ΕΕ) και Νικόλα Τζιαμαριόλι (ESM ) ενώ ευκαιρία για την προώθηση των ελληνικών θέσεων θα έχει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος θα συμμετέχει σε δύο συναντήσεις του συνεδρίου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα