ΑΕΠ: Αριθμητήριο για την οικονομία πέντε εβδομάδες πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν
Ποια είναι τα βασικά σενάρια που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών για το ΑΕΠ της χώρας και πως συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό.
- 09 Απριλίου 2021 06:30
Βαρόμετρο για την εξέλιξη του ΑΕΠ αλλά και των δημοσιονομικών μεγεθών συνολικά αναμένεται να είναι ο τουρισμός, του οποίου όμως η επανεκκίνηση αποτελεί ένα δύσκολο στοίχημα.
Μηδενικές είναι οι κρατήσεις προς ώρας στο μέτωπο του τουρισμού ένα περίπου μήνα πριν την επίσημη έναρξη της σεζόν . Παράλληλα η συνολική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα αλλά και οι βασικές χώρες προέλευσης βάζουν σε έντονο προβληματισμό τον κλάδο αλλά και το οικονομικό επιτελείο που ποντάρει πολλά στη βιομηχανία της φιλοξενίας για την επανεκκίνηση συνολικά της οικονομίας.
Είναι ενδεικτικό ότι πριν λίγες μέρες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε μεν «υπάρχει και αισιόδοξο σενάριο για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του τουρισμού πέραν του 45% που είναι το βασικό σενάριο για την πορεία του σε σχέση με το 2019. Αλλά είναι προφανές ότι ως υπουργείο Οικονομικών έχουμε και το δυσμενές σενάριο, έχουμε συνεκτιμήσει και διάφορους παράγοντες αβεβαιότητας. Χτίζουμε ταμειακά διαθέσιμα για να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούμε να είμαστε κοντά στην κοινωνία» ανέφερε.
Παράλληλα σε άλλη δημόσια τοποθέτησή του είχε επισημάνει ότι ως αντίβαρο μιας όχι και τόσο καλής πορείας του τουρισμού λειτουργεί το ύψος των καταθέσεων. Όπως είπε «στο βασικό σενάριο θεωρούμε ότι η κατάσταση τείνει προς τη σταθερότητα. Κι έχουμε δύο θετικούς δείκτες: Ο ένας είναι ότι ο τουρισμός θα πάει πολύ καλύτερα από το 2020 κι αυτό μεταφράζεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα. Ο άλλος είναι ότι τον τελευταίο χρόνο έχουμε 21 δισ. ευρώ περισσότερες καταθέσεις. Από αυτά τα 11 δισ. ευρώ αφορούν καταθέσεις των νοικοκυρών. Προσδοκούμε ένα μέρος αυτών να πέσει φέτος στην πραγματική οικονομία μέσω της ενίσχυσης της κατανάλωσης, όταν αλλάξει η ψυχολογία της αγοράς και σταθεροποιηθεί η κατάσταση.
Βέβαια πολλοί παράγοντες του τουρισμού παραπέμπουν σε πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Ενδεικτικές οι αναφορές σε πρόσφατα διαδικτυακή συζήτηση του FedHATΤΑ όπου σημειώθηκε ότι αισιόδοξο είναι ακόμη και το σενάριο της επανάληψης των ποσοστών της περυσινής σεζόν (ήταν στο 25% περίπου του 2019 με 4,2 δισεκ. έσοδα).
Οι χώρες προέλευσης
Να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος έθεσε και το τρίπτυχο της επανεκκίνησης στους άξονες τονίζοντας την ανάγκη για «ξεκάθαροθυς κανόνες εισόδου εξόδου στη χώρα και σαφή πρωτόκολλα, ρεαλισμό στις προσδοκίες και κινητικότητα με πρωτοβουλίες.
«Παρακολουθώντας το πώς κινείται και αποφασίζει η Ευρώπη, διαπιστώνουμε πως όλα μπορεί να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή. Και αυτό προκύπτει τόσο από τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τη Γερμανία, πρόσφατα τη Γαλλία, όσο και από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ρεαλισμός λοιπόν και παράλληλα πρωτοβουλίες και κινητικότητα, τρία στοιχεία τα οποία ούτως ή άλλως, διέπουν διαχρονικά τη φιλοσοφία του ΣΕΤΕ» υπογράμμισε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδας στην τελευταία έκθεσή της στέκεται στους κύριες αγορές προέλευσης ταξιδιωτών για την Ελλάδα, όπου καταγράφονται σημαντικές απώλειες εισοδήματος, που κυμαίνονται από 3,4% στις ΗΠΑ έως 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, σημειώνεται ότι η επιδημιολογική εικόνα παραμένει προβληματική σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία με σημαντικό αριθμό κρουσμάτων της νόσου. Το γεγονός αυτό μαζί με την προσπάθεια της κάθε χώρας να «κρατήσει» μέσα τους πολίτες της για λόγους τόσο υγειονομικούς όσο και οικονομικούς (στήριξη του εσωτερικού τουρισμού, που ειδικά σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία – βασικοί «πελάτες» της Ελλάδας είναι μεγάλο ποσοστό επί του συνόλου του εθνικού τουριστικού τζίρου) δημιουργεί συνθήκες για αποφυγής διασυνοριακών μετακινήσεων, ακόμη και χωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και καραντίνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση πρόσφατη ανάλυση του Oxford Economics αναμένεται το επίπεδο του τουρισμού το καλοκαίρι του 2021 να είναι παρόμοιο ή υψηλότερο από εκείνο του περασμένου έτους. Όπως αναφέρεται ο τουρισμός θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από ένα ισχυρότερο από το συνηθισμένο εγχώριο μερίδιο των ταξιδιωτών, καθώς οι διεθνείς περιορισμοί θα είναι οι τελευταίοι που θα αρθούν και οι τουρίστες θα παραμείνουν απρόθυμοι να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Στο φόντο αυτό οι θεσμοί με πρώτο το ΔΝΤ αλλά και την Κομισιόν έχουν εκφράσει πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ σε σχέση με το υπ. Οικονομικών τονίζοντας την εξάρτηση της οικονομίας και της παραγωγής από τον τουρισμό. Βέβαια μια σύζευξη θετικών συγκυριών μπορεί να βοηθήσει ώστε ο κλάδος να ανακάμψει δυναμικά και να δώσει σημαντική ώθηση και στην οικονομία.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις