ΑΕΠ: Ο “βατήρας” εκκίνησης και τα μεγάλα ρίσκα για την πορεία της οικονομίας το 2021
Η πορεία των εμβολιασμών, ο τουρισμός, η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και η τόνωση της κατανάλωσης είναι τα βασικά σημεία που θα κριθεί η πορεία της οικονομίας για φέτος.
- 05 Ιουνίου 2021 08:34
Η πορεία του τουρισμού αναμένεται να κρίνει σε ένα μεγάλο ποσοστό την προσπάθεια της χώρας για ανάκαμψης μετά και τις ανακοινώσεις πορεία του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Πιο συγκεκριμένα η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία του ΑΕΠ στην εκκίνηση του 2021 δημιουργεί μια ισχυρή βάση για τον περιορισμό των απωλειών της οικονομίας και τη δημιουργία ενός “βατήρα” ανάπτυξης, ωστόσο τα μεγάλα ρίσκα παραμένουν ειδικά τώρα που σταδιακά τα μέτρα στήριξης αποσύρονται και η ραχοκοκαλιά της οικονομίας οι ΜμΕ, θα κληθούν να αντιμετωπίζουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο με πληρωμές χρεών, αναιμική ζήτηση και δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδοτικές πηγές.
Πάντως χτες η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ είχε μείωση 2,3% το α’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι και ανήλθε σε 44,425 δισ. ευρώ. σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2020, όπως ανέφερε η ΕΛΣΤΑΤ υπήρξε ανάπτυξη της τάξης του 4,4%.
Να σημειωθεί ότι πολλές εκτιμήσεις φορέων και οργανισμών παρέπεμπαν σε χειρότερες επιδόσεις κατά την εκκίνηση της χρονιάς. Πιο συγκεκριμένα το ΚΕΠΕ στην εκκίνηση της χρονιάς προέβλεπε ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 10,4% το πρώτο τρίμηνο και 3% ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο . Αντίστοιχα και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή εκτιμούσε το περασμένο Μάρτιο ύφεση στο -7%.
Με δεδομένες τις καταγραφές της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΠΕ αλλά και τους επιμέρους δείκτες για την κατανάλωση, τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, τις εξαγωγές κτλ στο οικονομικό επιτελείο εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την συνέχεια της χρονιάς.
“Η οικονομία πήγε πολύ καλύτερα από τις εκτιμήσεις όλων και αυτό οφείλεται στη μεγάλη προσπάθεια της κοινωνίας” τονίζεται σχετικά από στελέχη του Υπ. Οικονομικών που σημειώνουν ότι η ελληνική οικονομία επιδεικνύει ανθεκτικότητα το 1ο τρίμηνο, εν μέσω πανδημίας, κάτι που, όπως τονίζεται, αναγνωρίζεται και διεθνώς σε αναφορές του διεθνούς τύπου.
Συγκρατημένος ο Σταϊκούρας
“Η ελληνική οικονομία φαίνεται να ξεπερνά με απώλειες, αλλά όρθια και σε λειτουργικό επίπεδο, αυτή την πρωτοφανή καταιγίδα” ανέφερε χτες με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που συμπλήρωσε: “Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει την ορθότητα των επιλογών, τη σύνεση, τα γρήγορα αντανακλαστικά, το ορθολογικό σχέδιο και τη συστηματική δράση της Κυβέρνησης, την αντοχή νοικοκυριών και επιχειρήσεων και, βεβαίως, την προσαρμοστικότητα κλάδων της οικονομίας στις έκτακτες συνθήκες και στα νέα δεδομένα.”
Παράλληλα, βέβαια, ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να εστιάσει στα ρίσκα και έκανε λόγο για “τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε ακόμη μπροστά μας” για “να διασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας και την επίτευξη ισχυρής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης”.
Σε αυτές τις προκλήσεις αναμφισβήτητα είναι η πορεία των εμβολιασμών, ο τουρισμός, η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και η τόνωση της κατανάλωσης. Άλλωστε το οικονομικό επιτελείο με δεδομένες τις αβεβαιότητες στο μέτωπο της οικονομίας της φιλοξενίας, όπου όπως φαίνεται και Ιούνιος δε θα κινηθεί με υψηλές πληρότητες, ποντάρει πολλά στη διοχέτευση στην αγορά μέρους των καταθέσεων που συσσωρεύτηκαν στις τράπεζες εν μέσω πανδημίας και ξεπερνούν τα 24 δισεκ. ευρώ. Επισημαίνεται, δε, ότι το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 2,6% φέτος.
Αισιοδοξία Σκυλακάκη
Ιδιαίτερα πάντως αισιόδοξος για την πορεία του έτους εμφανίστηκε από συνέδριο που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα, η εφημερίδα “Πελοπόννησος” και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομνικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
“Είμαστε σε καταπληκτική φάση για να έχουμε μία έκρηξη παραγωγής στην αγορά ακινήτου. Έχουμε τον τουρισμό και την αναβαλλόμενη κατανάλωση που θα επιστρέψουν με μεγάλη ένταση. Έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης και έχουμε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, μειώσεις φόρων και εισφορών και όλη την ψηφιοποίηση του κράτους. Και όλα αυτά μαζί ξαφνικά συγκλίνουν. Και συγκλίνουν και άλλα πράγματα. Πολιτική σταθερότητα, ξεφύγαμε από τον κίνδυνο και βελτιώσαμε πάρα πολύ τη διεθνή μας εικόνα. Συνεπώς όλα αυτά μαζί είναι μία συγκυρία από διάφορους θετικούς παραπόταμους που θα κάνουν ένα ποτάμι θετικών εξελίξεων. Και αυτό που έχουμε τώρα να κάνουμε ως οικονομία, είναι να δέσουμε σωστά τις βάρκες μας και να μπούμε σε αυτό το ποτάμι και να ταξιδέψουμε. Και το ταξίδι αυτό θα είναι το πιο δημιουργικό ταξίδι των τελευταίων τουλάχιστον 20 ετών” τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου ανάπτυξης.
Τα μεγάλα ρίσκα
Πάντως η πορεία των εμβολιασμών, όπως αναφέρεται και σε τελευταίες αναφορές διεθνών οργανισμών (ΟΟΣΑ) αλλά και των θεσμών στην Έκθεση για τη 10 μεταμνημονιακή εποπτεία, είναι το κλειδί. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς εάν δεν κινηθεί δυναμικά το πρόγραμμα εμβολιασμού, δε λειτουργήσουν κλάδοι όπως η εστίαση κανονικά αλλά και δεν μπει σε δυναμική τροχιά ο τουρισμός τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τα συνέχεια με δεδομένο ότι σταδιακά αποσύρονται και τα μέτρα στήριξης από την πλευρά του κράτους.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν λίγες μέρες το Δημοσιονομικό Συμβούλιο σημείωσε ότι το σενάριο του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% το 2021 έχει στηριχθεί στη σημαντική ανάκαμψη των τουριστικών εισπράξεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Στο πλαίσιο αυτό έντονα κριτικά απέναντι στη στάση του οικονομικού επιτελείου στέκεται η κα Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως εστιάζει στο ότι τα μέτρα στήριξης δεν ήταν επαρκή, δεν απευθύνθηκαν στις ΜμΕ, ενώ έρχονται μια σειρά από νομοσχέδια, όπως το εργασιακό που θα χειροτερεύσουν τη θέση των εργαζομένων.
“Μεγαλύτερο βέβαια πρόβλημα από την ύφεση είναι οι πανηγυρικοί τόνοι του υπουργού Οικονομικών και η έλλειψη ενσυναίσθησης”, υποστηρίζει σε δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρει ότι η οικονομία συνεχίζει και το πρώτο τρίμηνο σε πορεία ύφεσης, χωρίς μάλιστα να απλώνεται πέπλο στήριξης στους εργαζόμενους.
Η τομεάρχης έστω κι αν η ύφεση είναι μικρότερη του αναμενομένου ονίζει ότι: “Μετά τη βαθιά ύφεση του 2020, το πρώτο τρίμηνο του 2021 καταγράφηκε εκ νέου ύφεση κατά 2,3%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Μεγαλύτερο βέβαια πρόβλημα από την ύφεση είναι οι πανηγυρικοί τόνοι του υπουργού Οικονομικών και η έλλειψη ενσυναίσθησης για τη σχέση της κυβερνητικής πολιτικής με τα αποτελέσματα στην οικονομία και την κοινωνία. Μια πολιτική που εμμένει εδώ και πάνω από έναν χρόνο στη μη ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Με την ίδια αλαζονική στάση απέναντι στην κοινωνία, η κυβέρνηση προχωρά σήμερα σε γενικευμένες οριζόντιες πτωχεύσεις με δήμευση της πρώτης κατοικίας, σε κατάργηση του 8ωρου, σε αποκλεισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η μόνη ρεαλιστική διέξοδος είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επανεκκίνηση της οικονομίας με μέτρα ουσιαστικής στήριξης και το πέρασμα σε μία συμπεριληπτική ανάπτυξη, με στήριξη και προστασία της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις