ΑΕΠ: Το “κουαρτέτο” απειλών για την οικονομία – Προτάσεις για γενναία μέτρα ώστε να μπει φρένο στα λουκέτα
Ψηφιακό έλλειμμα, υπερχρέωση, μειωμένη ζήτηση και δυσκολία πρόσβασης στις ξένες αγορές συνιστούν ένα "κουαρτέτο - βουνό" για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
- 06 Μαρτίου 2021 07:47
Αυτό καταφαίνεται τόσο από τα στοιχεία για το ΑΕΠ, που μπορεί να μην έπεσε με διψήφιο αλλά καταγράφει μια πολύ μεγάλη πτώση, όσο και από όσα ειπώθηκαν από επίσημα χείλη στο 3ο διαδικτυακό σεμινάριο που πραγματοποίησε η ΕΣΕΕ την Παρασκευή 5 Μαρτίου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Future of Retail 2040».
Απέναντι, λοιπόν, στο κλίμα που καλλιεργείται για το «φρενάρισμα» της ύφεσης κατατέθηκε η σκληρή προβληματική του Webinar αλλά και της πραγματικότητας που βιώνουν οι επιχειρήσεις. Έτσι στο διαδικτυακό σεμινάριο αναλύθηκαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το 47% των δανείων τους, δηλαδή 13,5 δις ευρώ σε σύνολο 28,9 δις ευρώ. Επιπρόσθετα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι πολύ μικρές (micro) επιχειρήσεις δεν δύνανται να καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις για το 55,4% των δανείων τους, δηλαδή για 9,5 δις ευρώ σε σύνολο 17,2 δις χορηγήσεων. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι περισσότερες κατηγορίες οφειλών των εμπορικών επιχειρήσεων παρουσιάζουν αύξηση μεταξύ 2019-2020.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο webinar τόνισε ότι οι τράπεζες πρέπει να διοχετεύσουν, φυσικά με προσοχή, και εκτός των χρηματοδοτικών εργαλείων που συμμετέχει το Δημόσιο, μεγαλύτερο μέρος των συνολικών πιστώσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απ’ ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν, σημειώνοντας ότι «είναι γεγονός ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν τον απαιτούμενο βαθμό πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό. Και αυτό πρέπει να αλλάξει, με ευθύνη των πιστωτικών ιδρυμάτων».
Βέβαια οι τράπεζες αντιτείνουν ότι το πλαίσιο ενισχύσεων το καθορίζει η κυβέρνηση και όχι οι τράπεζες που ακολουθούν καθαρά τραπεζικά κριτήρια στις πολιτικές χορηγήσεών τους.
Προτάσεις
Είναι προφανές όμως ότι τα πράγματα είναι άκρως ανησυχητικά για τις μικρές επιχειρήσεις. «Ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες άντεξαν τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης από το 2008, καλούνται σήμερα να προσαρμοστούν σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο, ενδεχομένως, να θέσει σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητά τους και να τις μετατρέψει σε μη βιώσιμες.
Το μεγάλο πρόβλημα στο εμπόριο είναι οι μεταχρονολογημένες επιταγές και η διαχείρισή τους την επόμενη μέρα. Επιπλέον είναι ανάγκη να θεσπιστεί ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός, ο οποίος θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο» τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κος Γιώργος Καρανίκας ενώ ο κος Αιμίλιος Αυγουλέας, Καθηγητής και Chair Of International Banking Law and Finance κατέθεσε λύσεις για το θέμα που μπορεί να εστιάσουν α) στη φορολόγηση του πλεονάσματος του κύκλου εργασιών όσων επιχειρήσεων σημείωσαν αύξηση του τζίρου τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και β) στην αξιοποίηση των πόρων του ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία ενός κεφαλαίου “factoring” (προεξόφλησης), με κριτήρια ωστόσο που θα εγγυώνται τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων (πχ χρήση κοινής ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας)».
Από την πλευρά του ο κος Νίκος Καραμούζης, Πρόεδρος Grant Thornton Greece δήλωσε ότι η «διέξοδος στο ιδιωτικό χρέος θα πρέπει να αναζητηθεί στην επιτάχυνση της εξυγίανσης των επιχειρήσεων μέσω τραπεζών, στην υιοθέτηση μιας πιο γενναίας αντιμετώπισης των ανεπίδεκτων χρεών, στη συμμετοχή του δημοσίου στην εξυγίανση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, στην εξασφάλιση της συνεργασίας των οφειλετών υπό το νέο νομικό πλαίσιο αλλά και στην επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης (>3%)».
Επίσης η κα Βάλια Αρανίτου, Αν. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης & Διευθύντρια ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ ανέφερε χαρακτηριστικά οτι: «Η πανδημία αναμένεται να λειτουργήσει ως επιταχυντής ενός νέου κύκλου οικονομικής ύφεσης επηρεάζοντας αρνητικά τις προοπτικές μιας βιώσιμης εξόδου από την πανδημική κρίση. Στην Ελλάδα το ιδιωτικό χρέος (ήτοι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΑΑΔΕ, ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα και ασφαλιστικά ταμεία) ανέρχεται περίπου στα 234 δις ευρώ, δηλ. το 127,5% του ΑΕΠ».
Πτώση ζήτησης και τουρισμός
Σε αυτά έρχονται να προστεθούν τα όσα αναφέρονται κατά καιρούς για το ψηφιακό έλλειμμα πολλών μικρών επιχειρήσεων στη χώρα αλλά και δυο ενδιαφέροντα στοιχεία από τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία του ΑΕΠ το 2020 όπου καταγράφηκε ότι η ελληνική Οικονομία το 2020 έχασε 15,1 δισ. ευρώ ή 8,2%. Πιο συγκεκριμένα με βάση την ΕΛΣΤΑ το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε από 183,6 δισ. το 2019 στα 168,5 δισ. ευρώ (ετήσια μεταβολή).
Βασικές αιτίες της υποχώρησης σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ είναι:
Α) Ο δραστικός περιορισμός της ιδιωτικής κατανάλωσης καθώς όπως καταφαίνεται το lockdown, η ανασφάλεια και τα μειωμένα εισοδήματα έφεραν πτώση 7,686 δις. ευρώ στις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών. Έτσι το συνολικό ποσό πήγε στα 119,146 δις. ευρώ όταν το 2019 ήταν 126,832 δις. ευρώ.
Β) Η πτώση των εξαγωγών, καθώς η αξία τους υποχώρησε κατά 20,438 δισ. ευρώ στα 52,974 δισ. ευρώ έναντι 73,412 δις. ευρώ το 2019. Να σημειωθεί ότι τα χρόνια της κρίσης με μεγάλο αγώνα πολλές επιχειρήσεις είχαν απευθυνθεί με σκληρές προσπάθειες σε ξένες αγορές, που σήμερα λόγω της παγκόσμιας ύφεσης φαίνεται να τους γυρίζουν την πλάτη.
Τα δυο αυτά σημεία συν το γεγονός ότι ο τροφοδότης της χώρας και μιας μεγάλης αλυσίδας αξίας ο τουρισμός πάει για ένα χαμένο 5μηνο δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας που απευθύνονται στην άμεση ζήτηση που δημιουργεί είτε το τουριστικό εισόδημα.
Είναι ενδεικτικό ότι σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος σημειώνει ότι «δεν διαφαίνεται έναρξη τουριστικής δραστηριότητας πριν από τα μέσα Μαΐου» και σημειώνει ότι ο τομέας που έχασε το 78% του εισοδήματός του την χρονιά που μας πέρασε, θα χρειαστεί γενναίες μορφές στήριξης για όλο το 2021. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το σενάριο του υπουργείου Οικονομικών οι τουριστικές εισπράξεις φέτος θα κινηθούν στο 40%-60% εκείνων του 201.
Δηλαδή τα έσοδα εκτιμάται ότι θα κινηθούν στα επίπεδα των 9-10 δις. ευρώ από 4 δις. ευρώ πέρυσι. Βέβαια με βάση το δυσμενές σενάριο αν οι εισπράξεις περιοριστούν στο 40% (7- 8 δις. ευρώ) οι απώλειες σε σχέση με το 2019 θα ξεπεράσουν τα 10 δις. ευρώ κατεβάζοντας κατά 1,5% τη ταχύτητα της ανάπτυξης.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις