Αυτοί είναι οι ‘σταθμοί επιτήρησης’ των δανειστών στη χώρα μας

Αυτοί είναι οι ‘σταθμοί επιτήρησης’ των δανειστών στη χώρα μας

Στη μάχη της διαπραγμάτευσης ρίχνεται από αύριο η κυβέρνηση. Ένας προς ένας οι σταθμοί επιτήρησης των δανειστών. Που θα βρίσκονται και με ποια αποστολή οι ελεγκτές. Η διευρυμένη σύνθεση των θεσμών και οι τρεις που γίνονται τέσσερις

Στη μάχη της διαπραγμάτευσης ρίχνεται από αύριο Παρασκευή η κυβέρνηση, καθώς καταφθάνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, με στόχο την αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης της οικονομίας και την αποκρυστάλλωση των όρων που θα συνοδεύουν το νέο δάνειο των 86 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από τον ESM.

Ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η Αθήνα είναι περιορισμένος, καθώς Ελλάδα και δανειστές έχουν θέσει ως προθεσμία την 20η Αυγούστου για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, αφού την ημέρα εκείνη η κυβέρνηση υποχρεούται να καταβάλλει ποσό ύψους 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ για ομόλογο που λήγει.

Στόχος όλων είναι μέχρι τότε να έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το νέο δάνειο, ώστε η Ελλάδα να είναι σε θέση να λάβει την πρώτη δόση από τους δανειστές και να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΚΤ.

Η συμφωνία ωστόσο θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα, ώστε μέχρι τις 20 Αυγούστου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες που απαιτούνται για την εκταμίευση της δόσης.

Μετά και την χθεσινή υπερψήφιση της δεύτερης δέσμης των προαπαιτούμενων από την ελληνική βουλή, ανοίγει πλέον ο δρόμος για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επιδοθούν σε αγώνα δρόμου, ώστε να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία που να μαρτυρούν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και να διευκολύνουν τη διαπραγμάτευση.

Οι επιτόπιοι έλεγχοι των τεχνοκρατών αναμένεται να ξεκινήσουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε στη συνέχεια να πάρουν σειρά η Τράπεζα της Ελλάδος και τα υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας. 

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ζητήσουν να ενημερωθούν πλήρως για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την πορεία του ελλείμματος και των ταμειακών διαθεσίμων.

Κατά την απόβαση στην Τράπεζα της Ελλάδος θα διερευνηθεί η πραγματική κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, μετά από τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας και ενώ παραμένουν σε ισχύ τα capital controls.

Σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις στο υπουργείο Εργασίας, οι ελεγκτές αναμένεται να ανοίξουν εκ νέου την καυτή πατάτα του ασφαλιστικού, ενώ κατά τις επισκέψεις στο υπουργείο Οικονομίας, αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, τα κόκκινα δάνεια, η προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και η αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Η διευρυμένη σύνθεση των θεσμών και οι τρεις εκπρόσωποι… που γίνονται τέσσερις

Με διευρυμένη σύνθεση αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για συστάσεις, καθώς καταφθάνουν και νέα πρόσωπα, έτοιμα να λάβουν και αυτά μέρος στη διαπραγμάτευση.

Μαζί με τον Ιρλανδό Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν στην Αθήνα θα βρίσκονται στο εξής δύο εξαιρετικά άτεγκτοι τεχνοκράτες.

Πρόκειται για τη Ρουμάνα Ντέλια Βελκουλέσκου εκ μέρους του ΔΝΤ, η οποία έγινε γνωστή στην Κύπρο με το παρατσούκλι «Δρακουλέσκου» λόγω της σκληρής στάσης της και τον Γερμανό Ράσμους Ρέφερ εκ μέρους της ΕΚΤ, ο οποίος έμεινε γνωστός με το παρατσούκλι «ζόμπι» στην Πορτογαλία, λόγω του αυστηρού παρουσιαστικού του.

Στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να υπάρξει και τέταρτος επικεφαλής, καθώς μέσω του Ιταλού Νικόλα Τζιαμαριόλι θα εκπροσωπείται και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), δεδομένου ότι μέσω αυτού η Ελλάδα θα λάβει το νέο δάνειο.

Η παλιά τρόικα – νυν θεσμοί – πληθαίνει, με την ελληνική κυβέρνηση να πρέπει πλέον να λογοδοτεί όχι σε τρεις, αλλά σε τέσσερις επικεφαλής των δανειστών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα