“Αυτοκτονία η μη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου”

“Αυτοκτονία η μη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου”
???? ??????? ????? ?i?? ???????e??????????27 ???2010(EUROKINISSI/??M`?ûQk Eurokinissi

Λίγο πριν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γ. Προβόπουλος απευθύνει έκκληση στους βουλευτές να υπερψηφίσουν τα νέα μέτρα. Διαβάστε τις επιπτώσεις

“Αυτοκτονία” χαρακτηρίζει με δήλωσή του στους Financial Times το ενδεχόμενο καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

“Η καταψήφιση του πακέτου μέτρων θα συνιστούσε έγκλημα – η χώρα θα ψήφιζε υπέρ της αυτοκτονίας της”, είναι η χαρακτηριστική θέση του κ. Προβόπουλου.

Παράλληλα, πάντως υποστηρίζει ότι το τετραετές πρόγραμμα δίνει μεγάλη έμφαση στις αυξήσεις φόρων και δε στηρίζεται αρκετά στις περικοπές δαπανών.

Σύμφωνα με ανταπόκριση της εφημερίδας από την Αθήνα, ο διοικητής της ΤτΕ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι κρίση είχε υποβαθμιστεί από τους πολιτικούς τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ η χώρα όδευε προς μία πιθανή αθέτηση πληρωμών.

“Ποτέ δεν κάναμε πραγματικά μία συζήτηση σε αυτή τη χώρα για το τι πήγε λάθος. Στην Πορτογαλία η νέα κυβέρνηση ήρθε και είπε ότι θα υπάρξουν δύο δύσκολα χρόνια. Δεν είχαμε τέτοια συζήτηση στην Ελλάδα”, δηλώνει ο κ. Προβόπουλος.

Οι Financial Times αναφέρουν επίσης ότι εγείρονται αμφιβολίες για τις πηγές εσόδων από το προγραμματισμένο ξεπούλημα, όπως έχει χαρακτηριστεί, κρατικής περιουσίας.

Η εφημερίδα επικαλείται έρευνα του Βαρόμετρου Ιδιωτικοποιήσεων, ενός ινστιτούτου με έδρα το Μιλάνο, που αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πασχίσει να συγκεντρώσει περισσότερο από το ¼ των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναζητά από τις αποκρατικοποιήσεις εάν δεν συμπεριλάβει στη λίστα πωλήσεων περισσότερη προνομιούχα γη και στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Η εκτίμηση του ινστιτούτου είναι ότι κρατική περιουσία αξίας μόνο 13 δισεκατομμύρια ευρώ είναι έτοιμη να πωληθεί, αφήνοντας ένα κενό 37 δισεκατομμυρίων.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Αθήνα, η εφημερίδα σημειώνει ότι οι αναφορές σε πιθανή καταστροφή της Ελλάδας από κυβερνητικά στελέχη αποσκοπείς στο να πειστούν οι αντιφρονούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Αναφορικά με τα επεισόδια γίνεται σαφής διαχωρισμός μεταξύ των ταραχοποιών και των αγανακτισμένων πολιτών.

Στο κύριο άρθρο της η οικονομική εφημερίδα διατυπώνει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του γαλλικού σχεδίου συμμετοχής τραπεζών στη μετακύλιση του ελληνικού χρέους, χαρακτηρίζοντάς το μεταξύ άλλων περίπλοκο και μη-συνεκτικό.

Το BBC σχολιάζει ότι τα χθεσινά επεισόδια αντηχούν τη βία του Δεκέμβρη του 2008. “Η δέσμευση της κυβέρνησης ότι δε θα επιτρέψει ξανά τέτοια βίαια επεισόδια ανεφλέγη (όπως η κεντρική Αθήνα)”, σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC.

Σημειώνει πάντως ότι ενώ μπορεί αυτές οι σκηνές να προβληματίζουν τους πιστωτές της χώρας, οι Έλληνες τις έχουν ξαναζήσει και γνωρίζουν πλέον ότι δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία του λαού.

Στην ανταπόκρισή του από την πλατεία Συντάγματος το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News σχολιάζει ότι τα βίαια επεισόδια θα ενισχύουν την άποψη ότι δεν υπάρχει πιθανότητα συγκράτησης της κρίσης στην Ελλάδα.

Ο Guardian μεταδίδει από την Αθήνα ότι ο καπνός από τα δακρυγόνα έφτασε χθες μέχρι τα σοκάκια της Πλάκας υποχρεώνοντας τους τουρίστες να αναζητήσουν καταφύγιο.

Η εφημερίδα διαπιστώνει μία “αυξανόμενη αίσθηση ότι η χώρα δεν οδεύει μόνο προς οικονομική κατάρρευση, αλλά και προς κοινωνική αποδιοργάνωση”.

Όπως σχολιάζει η ανταποκρίτρια του Guardian, οι Έλληνες φοβούνται ότι δεν έχουν πια κανέναν για να στραφούν, “κανέναν ηγέτη ή κάποιον με ηθικό κύρος που μπορούν να εμπιστευθούν”.

Σε διάφορα ρεπορτάζ από την ημερίδα του Βρετανοελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Λονδίνο, ο βρετανικό Τύπος μεταφέρει την αίσθηση ότι παρά την παρουσίαση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων από τον ειδικό γραμματέα Γιώργο Χριστοδουλάκη, οι επενδυτές δε φάνηκαν διατεθειμένοι να ρίξουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα.

Η Daily Telegraph ενδεικτικά αναφέρει ότι ακούστηκαν για τη χώρα χαρακτηρισμοί όπως “διεφθαρμένη”, “με μεγάλη γραφειοκρατία”, “αναξιόπιστη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα