Αγώνας δρόμου για το δάνειο – γέφυρα: Η μάχη για τη συμφωνία και οι απειλές του ΔΝΤ

Αγώνας δρόμου για το δάνειο – γέφυρα: Η μάχη για τη συμφωνία και οι απειλές του ΔΝΤ

Πιέζει ασφυκτικά ο χρόνος. Περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα. Το ΔΝΤ απειλεί με απεμπλοκή από το πρόγραμμα , δυναμιτίζοντας επικίνδυνα το κλίμα

Εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα έχει αποδειχθεί το δάνειο – γέφυρα που χρειάζεται η Ελλάδα για την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών της αναγκών, καθώς, όπως όλα δείχνουν, προσκρούει όχι μόνο σε μεγάλα νομικά εμπόδια, αλλά και σε πολιτικές αντιδράσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup της περασμένης Κυριακής (το οποίο ετέθη στο μικροσκόπιο της Συνόδου Κορυφής) η Ελλάδα χρειάζεται δάνειο – γέφυρα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες, ύψους 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, o πρόεδρός του Γ. Ντάισελμπλουμ δεν απέκλεισε μια συμφωνία για το βραχυπρόθεσμο δάνειο έως και σήμερα Τετάρτη.

Το ενδεχόμενο αυτό κρίνεται ανέφικτο δεδομένου ότι έως αργά το βράδυ της Τρίτης, ούτε οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες του Euro Working Group, αλλά ούτε και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) κατόρθωσαν να φτάσουν σε κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Η νέα προθεσμία για τη συμφωνία του δανείου – γέφυρα μεταφέρεται για την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιουλίου.

“Πρέπει να έχουμε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης για την Ελλάδα έως τη Δευτέρα για να αποφύγουμε μεγαλύτερα προβλήματα”, δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αποκαλύπτοντας το σφικτό χρονοδιάγραμμμα.

Η μετάθεση, ωστόσο, της συμφωνίας για το βραχυπρόθεσμο δάνειο της Ελλάδας δεν διευκολύνει καθόλου τη θέση της Ελλάδας, καθώς μόνο εκείνη την ημέρα (20 Ιουλίου) καλείται να πληρώσει το ομόλογο των 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Η μάχη για τη μεγάλη συμφωνία και οι απειλές του ΔΝΤ για απεμπλοκή που δυναμιτίζουν το κλίμα

Όσο αβέβαιη κρίνεται για την ώρα η επίτευξη συμφωνίας για το δάνιο – γέφυρα της Ελλάδας, αλλά τόσο αβέβαιη κρίνεται και η συμφωνία για το πλήρες χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας, παρά τις ισχυρές – όπως αρχικά είχε διαφανεί – δεσμεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της περασμένης Κυριακής.

Παρά το γεγονός πως η Ελλάδα ψηφίζει σήμερα την πρώτη δέσμη μέτρων στη Βουλή, όπως έχει δεσμευθεί, οι διαδικασίες για την πλήρη συμφωνία βρίσκονται στον αέρα, αυξάνοντας εκ νέου την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα.

Μπορεί η πλειοψηφία των Ευρωπαίων να έχει ήδη διαμηνύσει πως η συμφωνία για το τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας να πρέπει να αναμένεται σε ορίζοντα έως και 30 ημερών, ωστόσο το τοπίο παραμένει ακόμη θολό.

Το κλίμα δυναμιτίζει επικίνδυνα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς για τους καλά γνωρίζοντες η χθεσινή δημοσιοποίηση της έκθεσής του αποστέλλει ένα ηχηρό μήνυμα στους Ευρωπαίους: Ή συμφωνείτε σε γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ή το ΔΝΤ αποχωρεί από το ελληνικό πακέτο διάσωσης.

Οι διαπιστώσεις αυτές φέρνουν σε πρώτο πλάνο την κόντρα ΔΝΤ – Γερμανίας, καθώς οι θέσεις τους για το ελληνικό χρέος κινούνται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος.

Το ΔΝΤ αξιώνει και μάλιστα επιτακτικά πλέον, εκείνο για το οποίο το Βερολίνο δεν θέλει ούτε καν να ακούσει.

Το ΔΝΤ απειλεί εμμέσως πλην σαφώς με αποχώρηση, ενώ από την πλευρά της η Γερμανία έχει ήδη διαμηνύσει πως πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν έχει, αν δεν συνοδεύεται από τη συνδρομή του Ταμείου.

”Το χρέος της Ελλάδας μπορεί να καταστεί βιώσιμο μόνο μέσω ελάφρυνσης του χρέους, πολύ μεγαλύτερης από ότι ήταν διατεθειμένη να εξετάσει ως τώρα η Ευρώπη”, τονίζει μέσω της νέας έκθεσής του ΔΝΤ.

Πρόκειται για ένα ύφος γραφής – και μια φράση – που πρώτη φορά χρησιμοποιείται σε ανάλυση των τεχνοκρατών της Ουάσιγκτον, επιβεβαιώνοντας πως το Ταμείο δεν θα διστάσει αυτή τη φορά να κάνει την απειλή του πράξη και να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, εάν οι Ευρωπαίοι δεν λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στη νέα έκθεσή του το ΔΝΤ καθιστά σαφές πως το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο και παρουσιάζει τρεις πιθανές λύσεις για την ελάφρυνσή του:

– 30ετή περίοδο χάριτος και επιμηκύνσεις διαρκείας για την αποπληρωμή των παλαιών αλλά και των νέων δανείων που θα λάβει η Ελλάδα.

– Κούρεμα χρέους.

– Στήριξη της Ελλάδας με ”μεταφορά πόρων”, προκειμένου η χώρα να καλύπτει τις ανάγκες της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα