Αγορά σπιτιού: 5 πράγματα που πρέπει να τσεκάρετε πριν επιλέξετε περιοχή

Αγορά σπιτιού: 5 πράγματα που πρέπει να τσεκάρετε πριν επιλέξετε περιοχή
Eurokinissi

Ποιο είναι το πιο συχνό λάθος στην επιλογή για αγορά σπιτιού και τι πρέπει να προσέξετε ώστε να μην το μετανιώσετε.

Η αγορά ενός σπιτιού είναι μια επένδυση. Και όχι μόνο χρηματική. Αφιερώνετε χρόνο και ενέργεια για να βρείτε την ιδανική περιοχή και το τέλειο σπίτι που θα αγοράσετε. Αλλά και σε αυτό θα περάσετε πολύ χρόνο από την ζωή σας και ανάλογα με τις αποφάσεις σας θα δαπανήσετε πολλή ενέργεια. Ή θα σας βολέψει τόσο που θα αναπληρώνετε τη χαμένη σας ενέργεια με νέες μοναδικές εμπειρίες.

Και όπως με όλες τις επενδύσεις δεν πρέπει ποτέ να αποφασίζετε παρορμητικά και κυρίως θα πρέπει να σκέφτεστε και τις μελλοντικές ανάγκες.

Με άλλα λόγια η επιλογή σας για το σπίτι που θα αγοράσετε θα πρέπει να είναι βιώσιμη. Ο όρος “βιωσιμότητα” ακούγεται γνώριμος καθώς χρησιμοποιείται πολύ στις ημέρες μας λόγω της κλιματικής κρίσης.

Αυτός όμως ο όρος που έρχεται από την επιστήμη του περιβάλλοντος και των οικονομικών επεκτείνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Βιωσιμότητα σημαίνει να μπορείτε να ικανοποιήσετε τις τωρινές σας ανάγκες χωρίς να βάλετε σε ρίσκο την ικανοποίηση των μελλοντικών σας αναγκών.

Η επιλογή του σπιτιού προς αγορά σας δεσμεύει, σε πολλές περιπτώσεις για μια ζωή. Ενώ μπορεί αν έχει και επίπτωση όχι μόνο σε εσάς που έχετε πάρει την απόφαση αλλά και στα αγαπημένα σας πρόσωπα (παιδιά, γονείς, σύντροφοι).

Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να βάλετε όλους τους παράγοντες (τωρινούς και μελλοντικούς) στο τραπέζι και να επιλέξετε με σοφία.

Το πρώτο και ίσως πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να δείτε είναι η περιοχή στην οποία θα αναζητήσετε σπίτι.

Ποιο είναι το πιο συχνό λάθος στην επιλογή σπιτιού

Σε πολλές περιπτώσεις, η αναζήτηση σπιτιού ξεκινά με πολύ ελεύθερα κριτήρια. Δηλαδή με μοναδικό στόχο να βρείτε το σπίτι των ονείρων σας.

Ασφαλώς και θα πρέπει τα σπίτια που θα δείτε να ανταποκρίνονται στα κριτήριά σας αλλά σε ποιά περιοχή θα κινηθείτε;

Ιδίως στις μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, παρατηρούνται μεγάλες διαφοροποιήσεις ανά περιοχή.

Η κάθε περιοχή έχει τα ιδιαίτερά της στοιχεία αλλά πολλές φορές στην αναζήτηση ενός σπιτιού προσπερνάμε και αγνοούμε τα τυχόν αρνητικά στοιχεία, όπως η ασφάλεια, η απόσταση από συγκεκριμένα σημεία ή η γενικότερη αίσθηση που μας βγάζει μια περιοχή.

Επίσης, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει το οικονομικό να σας παρασύρει σε επιλογή περιοχής ή σπιτιού, από μόνο του. Σε μια περιοχή μπορεί τα σπίτι να είναι φθηνότερα αλλά υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης; Θα σας αρέσει να ζήσετε εκεί για πολλά χρόνια; Θα σας βολέψει από πλευράς χρονοαποστάσεων;

Ένα οικονομικό σπίτι σε μια περιοχή μπορεί να έχει άλλα “κρυφά” κόστη που θα ανακαλύψετε στην πορεία. Για παράδειγμα, σημαντικά έξοδα μετακίνησης (καύσιμα ή εισιτήρια), χάσιμο χρόνου λόγω απόστασης, κυκλοφοριακής κίνησης ή άλλων παραγόντων κλπ.

Πριν λοιπόν, αποφασίσετε να δείτε προτεινόμενα σπίτια, συζητήστε, πάρτε γνώμες και αποφασίστε για την περιοχή (ή το πολύ 2-3 περιοχές) όπου θα αναζητήσετε σπίτι.

Τα 5 πράγματα που πρέπει να τσεκάρετε για να επιλέξετε περιοχή για το νέο σας σπίτι

Οι παράγοντες και τα κριτήρια είναι πολλά. Εκτός όμως από το πόσο “hot” ή “trendy” είναι μια περιοχή, πρέπει να εξετάσετε όλους εκείνους τους παράγοντες που θα επηρεάσουν την καθημερινότητά σας.

Οι αποστάσεις (ή καλύτερα χρονοποστάσεις) από τα βασικότερα σημεία ενδιαφέροντός σας που επισκέπτεστε σχεδόν καθημερινά ή το πολύ σε εβδομαδιαία βάση είναι το πιο σημαντικό κριτήριο για την επιλογή της περιοχής (π.χ. προαστίου ή συγκεκριμένης περιοχής εντός ενός προαστίου).

Τα 4 σημαντικότερα σημεία είναι τα εξής:

1. Ο τόπος εργασίας σας

Πόσο μακρυά είναι ο τόπος εργασίας σας από την περιοχή που θέλετε να αγοράσετε σπίτι; Εκτός της απόστασης, πόση ώρα εκτιμάτε ότι θα χρειάζεστε καθημερινά για τις μετακινήσεις προς ΚΑΙ από την εργασία σας; Μπορεί λόγω πανδημίας η τηλεργασία να έχει γίνει δημοφιλής, όμως η φυσική παρουσία στο χώρο δουλειάς θα συνεχιστεί (έστω σε μικρότερο βαθμό από ότι πριν) και επίσης δε μπορεί αν εφαρμοσθεί σε όλα τα επαγγέλματα. Υπάρχει επίσης πιθανότητα να αλλάξετε εργασία στο άμεσο μέλλον ή έστω στα επόμενα λίγα χρόνια; Έχετε δική σας δουλειά ή/και γραφείο προς το οποίο πηγαινοέρχεστε και μπορείτε ενδεχομένως να αλλάξετε; Σκεφθείτε το σήμερα και το μέλλον που μπορείτε να προβλέψετε.

2. Παιδικοί σταθμοί / σχολεία

Για όσους έχουν ή θα αποκτήσουν παιδιά, το θέμα των παιδικών σταθμών και σχολείων είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Καθώς η εκπαίδευση γίνεται αποκλειστικά εκ του σύνεγγης, πρέπει να υπολογίσετε πόσο χρόνο θα χρειάζεστε προς και από αυτά. Έχει η περιοχή αρκετά σχολεία ή παιδικούς σταθμούς; Πόσο κοντά βρίσκονται; Αν έχετε επιλέξει ένα ιδιωτικό σχολείο σε μακρινή απόσταση, θα συνεχίζει να σας βολεύει αν επιλέξετε το νέο σπίτι ή θα χρειάζετα να ξυπνάτε (εσείς και τα παιδιά σας) μια ώρα νωρίτερα το πρωί για να προλάβετε το κουδούνι;

3. Εμπορικά κέντρα / καταστήματα

Μπορεί το ηλεκτρονικό εμπόριο να έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, ωστόσο τα φυσικά καταστήματα, ιδιαίτερα ορισμένων κατηγοριών, παραμένουν σημαντικά. Η περιοχή που έχετε βολιδοσκοπήσει διαθέτει αρκετά εμπορικά καταστήματα που επισκέπτεστε συχνά; Μπορεί το supermarket να έρχεται πλέον στην πόρτα σας αλλά τι ισχύει για φαρμακεία, μανάβικα ή καταστήματα με είδη για το κατοικίδιό σας; Είναι σε απόσταση που μπορείτε να κάνετε με τα πόδια ή θα χρειάζεστε πάντα αυτοκίνητο ή μέσο μαζικής μεταφοράς;

4. Χώροι αναψυχής & διασκέδασης

Αν είστε λάτρεις της διασκέδασης ή της νυχτερινής ζωής, είναι σημαντικό να δείτε αν η περιοχή που έχετε επιλέξει διαθέτει τέτοιες επιλογές. Σίγουρα δεν περιμένετε να βρείτε δεκάδες εστιατόρια και μπαρ της αρεσκείας σας σε ένα προάστιο αλλά υπάρχει κάποιο τοπικό κέντρο που συγκεντρώνει τις επιλογές αυτές; Θα μπορείτε να πάτε εύκολα και γρήγορα για έναν καφέ, φαγητό ή ποτό ή θα πρέπει να προγραμματίζετε αρκετά εκ των προτέρων και να χρησιμοποιείτε το όχημά σας;

5. Τόπος διαμονής σημαντικών για εσάς προσώπων

Αν οι γονείς σας χρειάζονται τη φροντίδα σας, τώρα ή στο άμεσο μέλλον, φροντίστε η περιοχή που θα επιλέξετε να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από αυτούς. Επίσης, αν χρειάζεστε τη δική τους βοήθεια, για παράδειγμα στη φύλαξη των παιδιών, σε μόνιμη βάση ή περιστασιακά, τότε σίγουρα επιλέξτε κάποια περιοχή ή γειτονιά πιο κοντά σε αυτούς. Θα διευκολύνει τόσο εσάς όσο και τους γονείς σας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα