Αγορά: Θετικά αλλά όχι αρκετά τα μέτρα για την οικονομία
Καμπανάκι κτυπά η αγορά για δομικές παρεμβάσεις στην οικονομία, Μάλιστα ΓΣΕΒΕΕ, με αφορμή το σχόλιο του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών που αναγνώρισε ότι τα μέτρα βάζουν φρένο στις αυξήσεις χωρίς να τις καλύπτουν πλήρως, τόνισε με νόημα "ότι ενίοτε το φρένο δεν αποτρέπει το ατύχημα..."
- 18 Μαρτίου 2022 06:48
Θετικά υποδέχτηκε τα μέτρα στήριξης της οικονομίας η αγορά, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να ληφθεί περαιτέρω μέριμνα ώστε να αντιμετωπιστούν δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το ενεργειακό.
Ο ΣΕΒ
Χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ τόνισε ότι τα μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση. «Είναι μέτρα που θα συμβάλουν στην άμβλυνση των άμεσων αρνητικών συνεπειών για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, ενώ, ειδικά για τη βιομηχανικές και μεταποιητικές δραστηριότητες όλων των κλάδων και εταιρικών μεγεθών, που αντιμετωπίζουν μείζονα θέματα υψηλού κόστους για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, το Υπουργείο Ενέργειας διευρύνει σημαντικά τη βραχυπρόθεσμη στήριξη».
Ωστόσο τόνισε ότι: «Ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, η διάρκεια της οποίας σήμερα είναι αδύνατο να προβλεφθεί, οφείλουμε -σχεδιάζοντας και ενεργώντας μακρόπνοα- να επιταχύνουμε την προσπάθεια για τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Καταλύτης σ’ αυτή την προσπάθεια είναι η προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, ώστε το κόστος της ενέργειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις να καταστεί μακροπρόθεσμα ανταγωνιστικό. Ο χρόνος, που κερδίζουμε σήμερα με τα μέτρα στήριξης για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, πρέπει να αξιοποιηθεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ώστε, συμβάλλοντας και δουλεύοντας όλοι μαζί, να προστατεύσουμε και να αναπτύξουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας».
Οι μικρομεσαίοι
Από την πλευρά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η ΓΣΕΒΕΕ ανέφερε ότι «τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ανέλυσαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης παρόλο που είναι θετικά, δεν αρκούν για να δημιουργήσουν το ισχυρό ανάχωμα που οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στην καταιγίδα των ανατιμήσεων που βιώνουν καθημερινά. Είναι «μέτρα βοήθημα» αλλά όχι «λύση στην πληθωριστική απειλή». Με τον ρυθμό που αυξάνονται οι τιμές ενέργειας και πρώτων υλών (σιτηρά, έλαια κλπ) φοβόμαστε ότι βαδίζουμε με ταχύτητα σε εκ νέου φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας» ανέφερε η ΓΣΕΒΕΕ καταθέτοντας μια σειρά από προτάσεις όπως:
- Πλήρης κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
- Πλαφόν στις τιμές ενέργειας και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
- Μείωση του ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και σε όλα τα τρόφιμα, με εξαίρεση τα είδη πολυτελείας.
- Αύξηση του μέρους των ενισχύσεων που αναλογεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, από το σύνολο των επιδοτήσεων. Αυτό προϋποθέτει εκτός από την εξειδίκευση της 1ης παρέμβασης που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών και την αύξηση του συνολικού ποσού (640 εκ €).
- Έλεγχος της αγοράς σε όλη την κλίμακα (και όχι μόνο στο εμπόριο) για να εξακριβωθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και να βεβαιωθεί κατά πόσο υπάρχουν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.
- Μετατροπή των Επιστρεπτέων σε Μη Επιστρεπτέες Προκαταβολές για το σύνολο των οφειλών. Η περαιτέρω αύξηση της περιόδου αποπληρωμής (από 60 σε 96 δόσεις) αναγνωρίζει το πρόβλημα αλλά δεν το επιλύει. Απλώς για μια ακόμη φορά το μεταθέτει.
- Πάγωμα των οφειλών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.
Μάλιστα η ΓΣΕΒΕΕ, με αφορμή το σχόλιο του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών που αναγνώρισε ότι τα μέτρα βάζουν φρένο στις αυξήσεις χωρίς να τις καλύπτουν πλήρως, τόνισε με νόημα “ότι ενίοτε το φρένο δεν αποτρέπει το ατύχημα…”
Το εμπόριο και οι επαγγελματίες
Από την πλευρά της η ΕΣΕΕ εκτιμά πως παρά το ενισχυμένο πλέγμα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, οι αβεβαιότητες που παράγει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παγκόσμια ενεργειακή κρίση θα χαμηλώσουν σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών τους επόμενους μήνες για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και κυρίως για το λιανεμπόριο, το οποίο διάγει από το περασμένο φθινόπωρο μία παρατεταμένη περίοδο έλλειψης ρευστότητας. Σε αυτό το πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον η Συνομοσπονδία επισήμανε ότι θα απαιτηθεί η συστηματική παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων, η συνεχής συνεργασία της κυβέρνησης με τους φορείς της αγοράς και η διατήρηση της «πολεμικής» ετοιμότητας στην ανταπόκριση των συναρμόδιων υπουργείων στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων.
«Από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και τις εξειδικεύσεις των μέτρων που έκαναν οι Υπουργοί, καταλαβαίνουμε ότι το κυβερνητικό επιτελείο έχει αντιληφθεί το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξαιτίας του σφοδρού κύματος των ανατιμήσεων». Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τονίζοντας παράλληλα ότι:
«Το νέο πακέτο στήριξης ήταν επιβεβλημένο καθώς ένας πολύ μεγάλος αριθμός καταναλωτών –η συντριπτική πλειοψηφία θα έλεγα- δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει λογαριασμούς ρεύματος, θέρμανσης, να αγοράσει κάποια βασικά αγαθά και παράλληλα να στηρίξει την αγορά. Κάτι που έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων” τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΕ σημειώνοντας ότι ότι με μέτρα ανακούφισης και αποσπασματικές δράσεις δεν λύνεται το πρόβλημα. Αντίθετα διογκώνεται και είναι ορατός ο κίνδυνος για μία επισιτιστική και ανθρωπιστική κρίση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Και προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι η εξαφάνιση αυτού του κινδύνου, δίνοντας τη δυνατότητα σε οικονομίες σαν τη δική μας να κάνουν βήματα προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις