Ακίνητα: Οι Έλληνες αγοράζουν και πάλι δειλά – δειλά

Ακίνητα: Οι Έλληνες αγοράζουν και πάλι δειλά – δειλά
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Τι δείχνει σχετική έρευνα. Τι ακίνητα αγοράζουν οι Έλληνες, σε ποιες περιοχές και με ποιον τρόπο

Σημάδια ανάκαμψης έχει αρχίσει να καταγράφει ο κλάδος των ακινήτων, καθώς οι Έλληνες, έστω και δειλά, έχουν αρχίσει να τοποθετούν τις οικονομίες τους στον τομέα του real estate, που παρά την υπέρμετρη φορολογία, εξακολουθεί να θεωρείται ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

75,2% προχώρησε σε αγορά ακινήτου και 15% των ερωτηθέντων σε απόκτηση γης

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Ένωση Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας, το 75,2% των ερωτηθέντων απάντησε πως προέβη στην αγορά κατοικίας, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 15% επένδυσε στην αγορά γης – που χρησιμοποιήθηκε ως ένα βαθμό για καλλιέργεια – επιβεβαιώνοντας την άποψη που θέλει αρκετούς Έλληνες να στρέφονται στην πρωτογενή παραγωγή. Υπενθυμίζεται ότι στη δεύτερη περίπτωση υπάρχουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και δεν υπάρχει ΕΝΦΙΑ.

η βραχυχρόνια μίσθωση έχει μετατρέψει τα μεγάλα αστικά κέντρα σε El Dorado που κρύβει αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες

«Σίγουρα υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό Ελλήνων που διαθέτει ρευστότητα, αλλά όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας μιλάμε, κυρίως, για αγορές ακινήτων κάτω των 100.000 ευρώ. Το τελευταίο διάστημα η βραχυχρόνια μίσθωση έχει μετατρέψει τα μεγάλα αστικά κέντρα σε El Dorado που κρύβει αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες» τονίζει στο fortunegreece.com, ο Νίκος Μανομενίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας.

Ευνοϊκό περιβάλλον

Και ενώ οι περισσότεροι θα σκεφτούν ότι η αγορά ενός ακινήτου τη δεδομένη χρονική στιγμή ίσως θεωρηθεί παράτολμη κίνηση, καθώς οι έχοντες ιδιοκτησία κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να την αποποιηθούν, λόγω της δυσβάσταχτης φορολογίας, ο κ. Μανομενίδης εξηγεί ότι αυτή η προσέγγιση είναι λανθασμένη. Και ο λόγος είναι ότι οι νέοι ιδιοκτήτες «παίζουν» με ευνοϊκότερους όρους από τους παλιούς.

«Η φορολογία επιβαρύνει κάποιον που έχει ήδη ακίνητα στο όνομά του. Κάποιος που τώρα αγοράζει ακίνητα στο 30% της αρχικής τους αξίας, με σχεδόν 1.000 ευρώ / τ.μ. – που είναι στην ουσία το κόστος κατασκευής, χωρίς την αγορά οικοπέδου – μόνο κερδισμένος μπορεί να είναι».

Όπως λέει χαρακτηριστικά το ποσοστό κέρδους για κάποιον που αγόρασε ένα ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ και το νοικιάζει 300 ευρώ το μήνα, υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με κάποιον που το αγόρασε 30.000 ευρώ και το νοικιάζει στην ίδια τιμή. «Στη δεύτερη περίπτωση η απόδοση είναι τεράστια. Γενικότερα σήμερα συμφέρει να αγοράσει κανείς σπίτι, διότι το χρήμα του έχει αξία».

Ελαφριά άνοδος το 2017

Σε γενικές γραμμές η αίσθηση που άφησε το 2017 στην αγορά ακινήτων ήταν θετική με τον Νίκο Μανομενίδη να λέει ότι τα πράγματα κινήθηκαν ελαφρώς προς τα πάνω σε σχέση με ένα χρόνο πριν. «Το θετικό είναι ότι οι τιμές στα αστικά κέντρα άρχισαν να ανεβαίνουν. Για το 2018, η εκτίμησή μας είναι ότι η αγορά θα κινηθεί στους ίδιους ρυθμούς. Δεν περιμένουμε μεγάλα “άλματα”. Αν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα των δανείων, δεν θα δούμε να πραγματοποιείται σημαντικός αριθμός πωλήσεων».

Συνεχίζει λέγοντας πως ενδεχομένως να δούμε αλλαγές στις πωλήσεις ακριβών διαμερισμάτων. Όπως λέει χαρακτηριστικά εάν με το νέο σύστημα οι αντικειμενικές αξίες υποχωρήσουν στις ακριβές περιοχές, το σκηνικό θα αλλάξει άρδην. «Οι ακριβές περιοχές είναι αυτές που κουβαλούν το μεγαλύτερο φορτίο, όχι μόνο εξαιτίας της επιβολής του ΕΝΦΙΑ, αλλά και των όσων ισχύουν για το τεκμαρτό εισόδημα».

Αξίζει να σημειωθεί πως το 65% των ακινήτων αγοράστηκε για ιδιόχρηση, 26,8% για επένδυση και 8,1% για μελλοντική χρήση είτε από τους ίδιους τους αγοραστές, είτε από τα παιδιά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ FORTUNEGREECE:

Απίστευτες ταξιδιωτικές εμπειρίες που μπορείτε να αποκτήσετε μόνο τον χειμώνα
Ντένης Κουτούδης: Ο Έλληνας expert του LinkedIn αποκαλύπτει τα μυστικά του
Πέντε τάσεις στο ψηφιακό μάρκετινγκ που θα κυριαρχήσουν το 2018

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα