Goldman Sachs: Οι αγορές αρχίζουν να αναγνωρίζουν την ελληνική προσπάθεια
Έκθεση της Goldman Sachs αναφέρει πως η Ελλάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες των αγορών. Αρχίζουν σιγά σιγά να αναγνωρίζουν την πρόοδο της χώρας
- 15 Σεπτεμβρίου 2012 09:17
Σε έκθεση της η Goldman Sachs σημειώνει πως η Ελλάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς. Όπως σημειώνει, η οικονομία της χώρας μας έχει προσαρμοστεί πολύ περισσότερο απ΄ όσο της έχουν αναγνωρίσει οι αγορές.
Στην έκθεση υπό τον τίτλο “Οι αγορές αρχίζουν να αποτιμούν τη δρομολογούμενη ελληνική προσαρμογή”, η Goldman Sachs διαπιστώνει ουσιαστική βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών σε σύγκριση με τον Ιούλιο και πως τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως η χώρα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.
Πρώτο θετικό σημάδι είναι πως το δημοσιονομικό έλλειμμα του Αυγούστου εμφανίστηκε αρκετά καλύτερο από το στόχο.
Ειδικότερα, το πρωτογενές έλλειμμα του πρώτου οκταμήνου διαμορφώθηκε στα 1,3 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,2 δισ. ευρώ και ελλείμματος 6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Και αυτό παρά τα 2 δισ. ευρώ μείωσης των εσόδων που οφείλεται κυρίως σε κυκλικές δυνάμεις.
Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., το εργατικό κόστος στην Ελλάδα μειώθηκε σε επίπεδα του 2000, σε σύγκριση με το εργατικό κόστος στη ζώνη των 17.
“Είναι το αποτέλεσμα σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, που έλαβαν χώρα το Σεπτέμβριο και είχαν άμεσο αντίκτυπο στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Όλα αυτά δείχνουν ότι η διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης έχει βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της ανταγωνιστικότητας που έχασε την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον σε όρους αγοράς εργασίας”, σημειώνει η Goldman Sachs.
Τρίτο θετικό σημάδι, αποτελεί το γεγονός ότι το ισοζύγιο εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών συνεχίζει να βελτιώνεται και να κινείται στο μηνιαίο εναρμονισμένο επίπεδο ελλείμματος των 600 εκατ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα που επικρατούσαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 πριν από την είσοδο στην ΟΝΕ. Στο ζενίθ των ελλειμμάτων, το μέγεθος ήταν 2,3 δισ. ευρώ. Τμήμα αυτής της διόρθωσης είναι κυκλική και δεν συνδέεται απαραίτητα με τη διαρθρωτική βελτίωση, παρ’ όλα αυτά σε συνδυασμό με τη μείωση του εργατικού κόστους θεωρούμε εύλογο ότι ένα μεγάλο κομμάτι της βελτίωσης αυτής είναι διαρθρωτικό.
Σημειώνεται ότι σε προηγούμενη έκθεση που είχε εκδώσει η Goldman Sachs τον Ιούλιο επισημαίνεται η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα, η οποία συνεχίστηκε με δυναμικούς ρυθμούς το τελευταίο δίμηνο. Το γεγονός που έχει αρχίσει να αναγνωρίζει, αν και καθυστερημένα, η αγορά, παρατηρεί η επενδυτική τράπεζα.
“Από τότε, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει σημειώσει ισχυρές επιδόσεις, με κέρδη άνω του 28,5%. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι αποδόσεις των κουρεμένων κρατικών ομολόγων της Ελλάδας έχουν μειωθεί κατά 500 μονάδες βάσης. Η μείωση του premium κινδύνου στην Ευρωζώνη έχει επίσης συμβάλει στο ράλι χρηματιστηρίου και ομολόγων”.
Η Goldman Sachs υπογραμμίζει ότι “οι επενδυτές δεν αναμένεται να εστιάσουν αποκλειστικά στα θεμελιώδη όσο υπάρχει κίνδυνος ακραίων γεγονότων και πιθανότητα γενικευμένες πτώχευσης και επιστροφής στη δραχμή. “Τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, ο κίνδυνος θα περιοριστεί αν η έκθεση της Τρόικας ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δύσκολη αποστολή καθώς οι απαιτήσεις της Τρόικας είναι πολύ οδυνηρές όπως η περαιτέρω προσαρμογή του προϋπολογισμού κατά 5,8% του ΑΕΠ στα επόμενα δύο χρόνια”.
“Μέχρι στιγμής ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει ότι προτίθεται να κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει την κατάρρευση της οικονομίας. Παράλληλα, οι πολιτικοί της Ευρωζώνης εμφανίζονται πρόθυμοι να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα όσο εκείνη τηρεί τις δεσμεύσεις της”, καταλήγει.