Μ. Κιούσης: Οι απειλές πολέμου στη Συρία μπορεί να “στείλουν” την αμόλυβδη στα 2 ευρώ το λίτρο

Μ. Κιούσης: Οι απειλές πολέμου στη Συρία μπορεί να “στείλουν” την αμόλυβδη στα 2 ευρώ το λίτρο

Την ανιούσα παίρνει εκ νέου η τιμή της βενζίνης. Πώς τα γεγονότα στη Συρία επηρεάζουν τα καύσιμα διεθνώς. Πόσο πιθανό είναι να εκτοξευτεί στα 2 ευρώ η αμόλυβδη ανά λίτρο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, μίλησε στο NEWS 247

Απάντηση σε όσους στρέφονται κατά των ιδιοκτητών πρατηρίων, ότι επωφελούνται από τα γεγονότα στη Συρία, για να αυξήσουν κερδοσκοπικά την τιμή της αμόλυβδης, έδωσε ο πρόεδρος της ΟΒΕ, Μιχάλης Κιούσης, μιλώντας στο NEWS 247.

Ο κ. Κιούσης υπογράμμισε, ότι πράγματι τα γεγονότα στη Συρία έχουν άμεσο αντίκτυπο στη διαμόρφωση της τιμής των καυσίμων διεθνώς.

“Όταν υπάρχουν απειλές για πολεμική σύρραξη και ειδικά σε χώρες πετρελαιοπαραγωγικές, αναλαμβάνει η διεθνής κερδοσκοπία, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει άμεσα η τιμή της βενζίνης. Οι απειλές για σύρραξη είναι αφορμή για κερδοσκοπία. Στη συνέχεια μετακυλίεται στην τιμή του εσωτερικού”, με αποτέλεσμα να “σκαρφαλώνει” στα ύψη.

“Υπάρχουν παπαγαλάκια διεθνώς, που λένε ότι το βαρέλι θα φτάσει, λόγω των γεγονότων στη Συρία, στα 150 δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι σε μας η τιμή της απλής αμόλυβδης θα φτάσει τα 2 ευρώ το λίτρο”.

“Σε αυτήν την κρίση και με την ετήσια πτώση της κατανάλωσης καυσίμων, τα τέσσερα συναπτά τελευταία χρόνια, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό”, σημείωσε ο κ. Κιούσης.

Αναφερόμενος στην τιμή, που θα “αγγίξει” η τιμή της απλής βενζίνης στην επαρχία, εάν επαληθευτούν τα χειρότερα σενάρια, ο κ. Κιούσης ανέφερε, ότι πράγματι η τιμή θα είναι υψηλότερη και από τα 2 ευρώ, καθώς η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με τις περιοχές, δεδομένων κι άλλων παραγόντων που επιβαρύνουν το κόστος, όπως τα μεταφορικά των καυσίμων.

“Ακόμα και στο χαμηλό της τιμής της βενζίνης, το 1,50 ευρώ το λίτρο, στην περιφέρεια υπάρχει διαφορά πάντα 7-8 λεπτών”, σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΒΕ.

Η πορεία των τιμών βάσει Παρατηρητηρίου

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύονται στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, τις τελευταίες ημέρες, η βενζίνη έχει σημειώσει αύξηση.

 

Διαμόρφωση τιμής της απλής αμόλυβδης

Η τιμή διυλιστηρίου της απλής αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων για την Πέμπτη 22/8/2013 διαμορφώθηκε στα 0,6205 € ανά λίτρο. Σε σχέση με την τιμή διυλιστηρίου της προηγούμενης εβδομάδας (18/2013) σημειώθηκε αύξηση κατά 0,0199 € ανά λίτρο (2 λεπτά).

Οι φόροι, τα τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις αντιστοιχούν σε 1,0042 € ανά λίτρο.

Η μέση τιμή λιανικής της απλής αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων για την Παρασκευή 23/8/2013 διαμορφώθηκε στα 1,712 € ανά λίτρο.

Σε σχέση με την τιμή της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας (16/8/2013) σημειώθηκε αύξηση κατά 0,009 € ανά λίτρο (0,9 λεπτά).

Το εκτιμώμενο περιθώριο των πρατηριούχων και των εταιρειών εμπορίας υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 0,0873 € ανά λίτρο (8,7 λεπτά).

Η τελική τιμή λιανικής διαμορφώνεται από την τιμή διυλιστηρίου κατά 36,2%, από τους φόρους (σταθερούς και μεταβλητούς) κατά 58,7%, και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 5,1 %.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου, ο μέσος όρος της χονδρικής τιμής πώλησης της απλής αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών για την Παρασκευή (23/08/2013) ήταν 1,677 € ανά λίτρο.

Μείωση του Φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητά η ΠΟΠΕΚ

Να προχωρήσει άμεσα στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) προκειμένου οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να επανέλθουν στα επίπεδα της χειμερινής περιόδου 2011-2012 ζητά από το υπουργείο Οικονομικών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ενόψει της έναρξης στις 15 Οκτωβρίου, της χειμερινής περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΟΠΕΚ υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή του μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ, αυξημένου κατά 440%, την περασμένη χειμερινή περίοδο 2012-2013, έναντι της προηγούμενης περιόδου, επιβάρυνε την τιμή λιανικής ανά λίτρο κατά περίπου 35%, φέρει δε τα εξής χαρακτηριστικά αποτυχίας:

– Μείωση των δημοσίων εσόδων άνω των 300 εκατ. ευρώ χωρίς να συνυπολογισθεί η απώλεια φόρου εισοδήματος από τον μειωμένο τζίρο των επιχειρήσεων κατά 70%, που διακινούν πετρέλαιο θέρμανσης.

– Απέτυχε ο στόχος πάταξης της λαθρεμπορίας και της παράνομης διάθεσης πετρελαίου όπως επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη απόφαση για την επέκταση εγκατάστασης συστημάτων εισροών εκροών στις εγκαταστάσεις όλων των διακινητών πετρελαίου θέρμανσης.

– Τα οικονομικά στοιχεία του υπουργείου αποδεικνύουν την μείωση των δημοσίων εσόδων από την εφαρμογή του μέτρου και καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί παρεμβάσεων της τρόικας.

– Διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ η μεγάλη ατμοσφαιρική επιβάρυνση από την καύση ακατάλληλων υλικών, η οποία οφείλεται στη ριζική αλλαγή του προτύπου θέρμανσης με πετρέλαιο, εξαιτίας της αυξημένης λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 35%, από την αύξηση του ΕΦΚ.

– Το μέτρο επιστροφής ΕΦΚ σε ομάδα καταναλωτών με συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια, απέτυχε αφού απορρόφησε μόνον το 30% του κονδυλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα