Αισιοδοξία Τσακαλώτου για ανακεφαλαιοποίηση και αξιολόγηση

Αισιοδοξία Τσακαλώτου για ανακεφαλαιοποίηση και αξιολόγηση
Κοινή σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015. Αντικείμενο της σύσκεψης, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και η προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής στον κοινωνικό τομέα. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση. Παραδέχθηκε τις "αβεβαιότητες και τα αγκάθια" της ελληνικής οικονομίας

Την αισιοδοξία του για την επιτυχή κατάληξη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά ταυτόχρονα παραδέχθηκε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού που συζητά η Βουλή, βρίθει αβεβαιοτήτων.

«Είμαστε σε καλύτερο δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση. Όλοι οι παίκτες θέλουν λύση: οι ρυθμιστικές αρχές, η ΕΚΤ, οι ίδιες οι τράπεζες και η κυβέρνηση» είπε παρουσιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού ο κ. Τσακαλώτος και υπογράμμισε ότι σήμερα είναι πολύ πιο αισιόδοξος για την ανακεφαλαιοποίηση σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε πριν από ένα μήνα. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή και νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Χαρακτήρισε, όμως, αβέβαιο το αν θα έχει τελειώσει η όλη διαδικασία μέχρι το τέλος του χρόνου προκειμένου να προχωρήσει η κυβέρνηση στο άνοιγμα της συζήτησης για την απομείωση του χρέους.

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε, όμως, ο κ. Τσακαλώτος και για το επιτυχής κλείσιμο της κρίσιμης πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος. «Έχουμε κάνει πολλά βήματα συντονισμού, που δεν είχαν γίνει από την προηγούμενη και τις  προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι θεσμοί λένε ότι είναι πιο οργανωμένη η δουλειά που κάνουμε» είπε και προέβλεψε: «νομίζω ότι  αυτό θα μπορέσει να απελευθερώσει την συμπιεσμένη ζήτηση που υπάρχει στην οικονομία». 

Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε επίσης ικανοποιημένος για το ότι τα capital controls είχαν λιγότερο δυσμενείς επιπτώσεις από το αναμενόμενο και συνέδεσε την σταδιακή απελευθέρωσή τους με τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα που καταγράφονται και οδηγούν σε αναθεώρηση επι τα βελτίω του μεγέθους της ύφεσης το 2015 και το 2016. Επιβεβαίωσε, ταυτόχρονα, την πρόβλεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη για πλήρη άρση των capital controls προ του τέλους του α’ εξαμήνου του 2016.

Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι τα στοιχεία του προϋπολογισμού χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητες. «Οι αριθμοί του προϋπολογισμού είναι πολύ αβέβαιοι» παραδέχθηκε και αναγνώρισε ότι η ελληνική στρατηγική για έξοδο από την κρίση «είναι γεμάτη αγκάθια και αβεβαιότητες». Ειδικότερα, επισήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα απελευθερωθεί η συμπιεσμένη ζήτηση καθώς και σε ποιο βαθμό θα επιστρέψουν οι καταθέσεις και θα έλθουν επενδύσεις. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το κλίμα αβεβαιότητας ενισχύει και η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα