Αγορά εξοχικής κατοικίας: 3 λόγοι που αξίζει να επενδύσετε σε ένα σπίτι εκτός πόλης

Αγορά εξοχικής κατοικίας: 3 λόγοι που αξίζει να επενδύσετε σε ένα σπίτι εκτός πόλης
Εξοχική κατοικία ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

“Είναι ωραία να έχεις ένα σπίτι στο χωριό!” Και αν όμως δεν έχετε; Ή τί γίνεται αν έχετε ένα αλλά το σπίτι είναι πολύ παλιό και καθίσταται σχεδόν αδύνατο να κατοικήσετε σε αυτό έστω και για λίγο καιρό το καλοκαίρι;

Για τους περισσότερους Έλληνες ένα σπίτι στο χωριό είναι μια ευλογία. Όσοι είναι τυχεροί και έχουν αποκτήσει μέσω κληρονομιάς (όπως συνήθως γίνεται) ένα σπίτι στο χωριό, απολαμβάνουν τα οφέλη κάθε καλοκαίρι και τις γιορτές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό βρίσκεται στον τόπο καταγωγής κάποιου και δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης με τις ρίζες της οικογένειας.

Αν δεν έχετε όμως; Σίγουρα δεν είναι το τέλος του κόσμου. Μπορείτε να ζήσετε την ίδια ή παρόμοια εμπειρία και χωρίς να έχετε στην ιδιοκτησία σας ένα σπίτι σε κάποιο περιοχή της Ελλάδας, εκτός πόλης.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις καλά κρατούν και αναμένεται, μάλιστα, στη μετα-πανδημική εποχή να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο. Πολλοί ιδιοκτήτες πλέον νοικιάζουν τα σπίτια τους στο χωριό μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες τύπου AirBnb. Μπορείτε να βρείτε μια και να τη νοικιάσετε για όσο καιρό θέλετε.

Και αν μπορείτε να το χρηματοδοτήσετε, μπορείτε ακόμη και να αγοράσετε μια εξοχική κατοικία, παραδοσιακή ή μοντέρνα, έτοιμη ή να τη διαμορφώσετε εσείς όπως θέλετε.

Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα κινείται ανοδικά αυτή την περίοδο και η προσφορά σπιτιών, ιδίως παλιών, είναι αρκετά μεγάλη.

Οι διαθέσιμες επιλογές

Το να αγοράσετε μια εξοχική κατοικία εκτός πόλης δεν είναι άπιαστο όνειρο. Πολλές φορές το ερώτημα είναι όμως το εξής: Αξίζει να επενδύσω σε μια εξοχική κατοικία;

Η απάντηση δεν είναι απόλυτη, ναι ή όχι. Το σωστό είναι να σκεφθείτε το οικονομικό κομμάτι πρώτα και αν νιώθετε ασφαλείς, και μόνο τότε, να το προχωρήσετε.

Η πιο ασφαλής επιλογή είναι η αγορά ενός εξοχικού με τα λεφτά που μπορεί να έχετε αποταμιεύσει για αυτό το σκοπό. Δεν έχει μεγάλο ρίσκο καθώς δε χρειάζεται να δανειστείτε χρήματα από κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα (τράπεζα ή άλλο). Στη συνέχεια μπορείτε σταδιακά και ανάλογα με τις “οικονομικές σας δυνάμεις” να το φτιάξετε όπως επιθυμείτε και να το φέρετε στα μέτρα σας. Ειδικά αν το σπίτι το προορίζεται μόνο για καλοκαιρινές διακοπές.

Αν μπορείτε να πάρετε δάνειο, αυτό θα σας δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιλογές σας, όπως μεγαλύτερο σπίτι, πιο μοντέρνο ή σε μια καλύτερη περιοχή.

Επιπλέον, στο μενού υπάρχει και η αγορά οικοπέδου, στο οποίο μελλοντικά μπορείτε να χτίσετε το εξοχικό σας.

Προσοχή όμως σε αυτή την περίπτωση: πριν προχωρήσετε στην αγορά ενός οικοπέδου, εκτός των άλλων νομικών ή τεχνικών θεμάτων, ρωτήστε και εξασφαλίστε ότι μπορείτε όντως να χτίσετε εξοχικό σε αυτό και με ποιούς περιορισμούς (αν υπάρχουν). Για παράδειγμα, μπορεί ένας οικισμός να έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και να πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.

Φυσικά, πριν την αγορά, δείτε με το δικηγόρο ή συμβολαιογράφο σας και το θέμα της νομιμότητας του οικοπέδου, για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αξίζει να αποκτήσετε μια εξοχική κατοικία, ιδίως αν το δείτε ως μια επένδυση για το μέλλον, χρηματική ή μη.

Οι 3 λόγοι που αξίζει να αποκτήσετε μια εξοχική κατοικία

Εκτός από τους προφανείς λόγους (π.χ. ένα δεύτερο σπίτι ή ένας τόπος διαμονής στις διακοπές), ένα εξοχικό σπίτι μπορεί να αποδειχθεί μια καλή επένδυση για το μέλλον σας.

1. Μίσθωση, μακροχρόνια ή βραχυχρόνια

Όσο ο τουρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, οι ευκαιρίες που έχετε να νοικιάσετε το εξοχικό σας πολλαπλασιάζονται.

Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε τουρίστες από το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τάση και από Έλληνες, που προτιμούν να νοικιάσουν ένα σπίτι σε μια περιοχή εκτός πόλης για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές (και όχι μόνο) αντί ενός ξενοδοχείου.

Στην περίπτωση της ενοικίασης, έχετε και εδώ επιλογές. Μπορείτε να το ενοικιάσετε για μικρό χρονικό διάστημα, σε πλατφόρμες τύπου AirBnb, με επισκέπτες να μένουν στο σπίτι για μικρό χρονικό διάστημα (π.χ. μερικές ημέρες ή εβδομάδες) και συχνή εναλλαγή τους.

Μπορείτε όμως να νοικιάσετε την εξοχική σας κατοικία, ιδίως αν λόγω συνθηκών ή αναγκών δεν τη χρησιμοποιείτε πλέον, με μακροχρόνια μίσθωση. Σημαντική είναι και η τάση των τελευταίων χρόνων να νοικιάζουν εξοχικά σε όμορφες περιοχές της Ελλάδας κάτοικοι ξένων χωρών.

Σε πολλές περιπτώσεις, προτιμούν τις μακροχρόνιες μισθώσεις, ειδικά αν είναι ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας ή συνταξιούχοι, που επιθυμούν να περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στην Ελλάδα λόγω του καλού κλίματος.

Και μην ξεχνάτε και τους “ψηφιακούς νομάδες” που αποτελούν μια νέα “χρυσή” αγορά για ακίνητα. Αφορά επαγγελματίες από το εξωτερικό που μπορούν να δουλεύουν απομακρυσμένα, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, όλο το χρόνο. Οι μετοχές της Ελλάδας ανεβαίνουν και σε αυτό το πεδίο οπότε σκεφθείτε το.

2. Πώληση

Μπορεί όταν είστε νέοι να χρησιμοποιήσετε την εξοχική σας κατοικία στο έπακρο, όμως όταν μεγαλώσετε μπορεί να αλλάξουν οι ανάγκες σας και να το πουλήσετε.

Το να έχετε μια δεύτερη κατοικία είναι μια καλή επένδυση, η οποία μπορεί να σας αποφέρει σημαντικό κέρδος αν κάποια στιγμή αποφασίσετε να την πουλήσετε.

Ενδεχομένως, δε χρειάζεστε ένα τόσο μεγάλο εξοχικό σπίτι πια ή θέλετε να αλλάξετε περιοχή, καθώς αυτή που βρίσκεται έχει γίνει αρκετά τουριστική.

Ειδικά στην τελευταία περίπτωση, μπορεί να κερδίσετε σημαντικά, καθώς ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως τουριστικής αυξάνει σημαντικά τη ζήτηση και αυτό με τη σειρά του αυξάνει τις τιμές που είναι διαθέσιμοι οι αγοραστές να αποκτήσουν την εξοχική κατοικία.

Παράγοντες που αυξάνουν κατακόρυφα την ελκυστικότητα μιας εξοχικής κατοικίας είναι οι ανέσεις και η καλή κατάσταση του σπιτιού (κανείς δε θέλει να περνά το καλοκαίρι επισκευάζοντας το σπίτι ή κάνοντας ανακαίνιση) αλλά και η κοντινή απόσταση από τη θάλασσα (αν μιλάμε για καλοκαιρινό προορισμό).

Αντίστοιχα, για εξοχικό σε χειμερινό προορισμό, η γειτνίαση με δάσος ή άλλα σημεία φυσικού κάλλους, όπως ποτάμια, μαζί με τη θέα που προσφέρει το σπίτι, αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες να το πουλήσετε σε καλή τιμή και να βγάλετε κέρδος.

3. Μελλοντική χρήση

Εκτός της χρηματικής επένδυσης και του κέρδους που μπορεί να σας αποφέρει η εκμετάλλευση ή πώλησή της, μια εξοχική κατοικία δίνει μεγάλη ευελιξία για την ικανοποίηση μελλοντικών αναγκών.

Για παράδειγμα, όταν πάρετε σύνταξη ή /και τα παιδιά μεγαλώσουν, μπορείτε να μετατρέψετε την εξοχική κατοικία σε νέα μόνιμη κατοικία.

Επίσης, μπορείτε να το κληροδοτήσετε στα παιδιά σας ή σε άλλα αγαπημένα σας πρόσωπα και να το μετατρέψουν αυτά σε μόνιμη κατοικία.

Για τους νεότερους και δραστήριους επαγγελματικά, μπορεί ένα εξοχικό να λειτουργήσει επίσης και ως προσωρινός τόπος εργασίας. Η πανδημία κατέδειξε περίτρανα ότι στα περισσότερα επαγγέλματα πλέον η τηλεργασία μπορεί να εφαρμοσθεί χωρίς καμία απώλεια στην παραγωγικότητα.

Οι ψηφιακές ευκολίες το έχουν κάνει αρκετά βιώσιμο αυτό (π.χ. δίκτυα για internet υψηλών ταχυτήτων). Πού ξέρετε, μπορεί στο άμεσο μέλλον να αλλάξετε επάγγελμα και να θέλετε να δουλεύετε απομακρυσμένα από το εξοχικό σας για πολλούς μήνες το χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, πριν αποφασίσετε για την επένδυση, κρατήστε στο μυαλό σας ότι μια ιδιοκτησία έχει και κόστη. Εκτός από το κόστος χρηματοδότησης και απόκτησής της, υπάρχουν κόστη συντήρησης αλλά και φόροι. Λάβετε και αυτούς τους παράγοντες υπόψιν σας πριν καταλήξετε σε μια απόφαση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα