Ακίνητα – Κόστος δανεισμού και κατασκευής, έλλειψη κατοικιών: Οι αγορές παγιδευμένες

Διαβάζεται σε 2'
Ακίνητα – Κόστος δανεισμού και κατασκευής, έλλειψη κατοικιών: Οι αγορές παγιδευμένες
SOOC

Η χρεοκοπία η Signa Holding μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων στην Ευρώπη αποκαλύπτει τη νέα πραγματικότητα. Γράφει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

Tα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε συστηματικά σε περιβάλλον υψηλότερου πληθωρισμού που δημιουργεί ένα δύσκολο περιβάλλον, ειδικά στα ακίνητα. Συγκεκριμένα, αφενός, δεν μπορεί να υπάρχει ανάκαμψη χωρίς να ανέβουν οι επενδύσεις στην κατοικία, από την άλλη, πλευρά, όμως, δεν γίνεται να γίνουν όλες οι επενδύσεις real estate στην κατοικία. H ανάκαμψη της αγοράς των ακινήτων είναι συστηματική, όμως, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στα προ κρίσης επίπεδα όσον αφορά τη χώρα μας.

Στον αντίποδα όμως, η τάχιστη αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες , έδωσε τη θέση του σε μια νέα πραγματικότητα: ο καλπασμός στην αγορά των ακινήτων, που τροφοδότησε τον πλούτο εκατομμυρίων ανθρώπων έχει τελειώσει, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι αγορές σε όλο τον κόσμο φαντάζουν παγιδευμένες ανάμεσα σε ένα απότομα υψηλότερο κόστος δανεισμού και κατασκευής, που πιθανότατα θα παραμείνει, και σε μια έλλειψη κατοικιών που διατηρεί τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Αυτό έχει καταστήσει τη στέγαση ακόμη λιγότερο προσιτή.

Ακόμη και αν ο πληθωρισμός πέσει και η αύξηση των επιτοκίων σε πολλές χώρες χαλαρώνει, οι καταναλωτές αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι το κόστος δανεισμού μπορεί να μην είναι ποτέ τόσο χαμηλό όσο παλαιότερα.

Πλέον, η Κίνα παλεύει με τη δική της σειρά κρίσεων ακινήτων με επίκεντρο τους υπερχρεωμένους εργολάβους της. Οι όποιες εξελίξεις εκεί, μάλιστα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη παγκόσμια ύφεση που θα μείωνε τη ζήτηση κατοικιών και θα πίεζε σημαντικά τις τιμές, προκαλώντας πολύ μεγάλες οικονομικές αναταραχές.

Παράλληλα, οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων πρέπει να προσέξουν πολύ την κεφαλαιακή τους διάρθρωση, καθώς διανύουμε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, το οποίο ενδεχομένως να γίνει, στο άμεσο μέλλον, ακόμα πιο δύσκολο.

*Ο Θεμιστοκλής Μπάκας είναι Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα