Ασπίδα προστασίας της πρώτης κατοικίας για τους πραγματικά ευάλωτους
Η «προστασία» μεταφράζεται σε πρόβλεψη να βοηθάει και το κράτος ώστε να γίνεται η ρύθμιση του δανειολήπτη με τις τράπεζες προσφέροντας έναν διακανονισμό που αφήνει τους πάντες κερδισμένους.
- 12 Φεβρουαρίου 2020 06:14
Παρά την πλήρη άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα ισχύσει μετά το τέλος Απριλίου ωριμάζει η σκέψη στο οικονομικό επιτελείο να συνεχίσει να υπάρχει κάποια προστασία για όσους είναι πραγματικά οικονομικά αδύναμοι .
Βεβαίως κανείς δεν θα μιλάει για καθεστώς οποιασδήποτε προστασίας αφού κάτι τέτοιο είναι εντελώς απαράδεκτο από τους θεσμούς που δεν ήθελαν από την αρχή ούτε και το σημερινό καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας .
Η «προστασία» θα μεταφράζεται σε μια πρόβλεψη να βοηθάει και το κράτος ώστε να γίνεται η ρύθμιση του δανειολήπτη με τις τράπεζες προσφέροντας και μια επιδότηση που θα είναι ένα ποσοστό της δόσης που θα συμφωνηθεί μαζί ίσως με ένα κούρεμα μέρους του δανείου . Ένας διακανονισμός που αφήνει τους πάντες κερδισμένους . Το δημόσιο θα έχει το προφανές κοινωνικό όφελος ότι θα γλυτώσει ένα αριθμό από σπίτια που διαφορετικά να κατέληγαν σε πλειστηριασμό .
Η Τράπεζα θα έχει το κέρδος του ότι θα πρασινίσει ένα δάνειο και θα έχει και μερικώς εγγυημένη και την δόση της . Ο δανειολήπτης θα κρατά το σπίτι του αλλά θα πρέπει να είναι απολύτως συνεπής . Δικαιούχοι αυτής της ευεργεσίας θα είναι οι πραγματικά αδύναμοι που ζουν πλέον με το εισόδημα της φτώχειας και δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο πέρα από το επίδικο σπίτι .
Το οικονομικό επιτελείο πιστεύει ότι μια τέτοια ρύθμιση υπάρχει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και μπορεί να γίνει δεκτή και στην Ελλάδα μετά από μια 10ετή κρίση .
Αυτονόητο είναι ότι για να προχωρήσει μια τέτοια ρύθμιση ο δανειολήπτης θα πρέπει να δέχεται οποιοδήποτε έλεγχο για τα περιουσιακά του στοιχεία ζητήσει και το δημόσιο και οι τράπεζες και να μην έχει καθόλου καταθέσεις
Επίσης ακόμη και αν γίνει τελικά ο συμβιβασμός θα πρέπει ο δανειολήπτη να παρακολουθείται σε ότι αφορά την εισοδηματική του κατάσταση η οποία αν έχει ανοδική πορεία θα γίνεται αιτία για την περικοπή της κρατικής επιδότησης της δόσης . Ένα τέτοιο καθεστώς λειτουργεί και στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που ισχύει σήμερα αλλά για πολύ περισσότερους αφού το εισοδηματικό κριτήριο φτάνει τα 35000 για τις οικογένειες με περιουσία αντικειμενικής αξίας έως και 250000 ευρώ .
Βεβαίως αν η ρύθμιση για οποιοδήποτε λόγο δεν προχωρήσει τότε ο δανειολήπτης θα προχωρά σε πτώχευση θα χάνει το σπίτι του και θα δικαιούται μόνο ένα επίδομα ενοικίου που θα φτάνει ως τα 250 ευρώ .