Ενοικίαση σπιτιού: 3+1 λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξετε
Όσα θα πρέπει να σκεφτείτε καλά, πριν προχωρήσετε στην τελική υπογραφή του μισθωτηρίου ενός ακινήτου.
- 29 Νοεμβρίου 2021 08:49
΄“Αυτό το σπίτι είναι τέλειο! Ας υπογράψουμε το μισθωτήριο, μην καθυστερούμε άλλο!”. Η αναζήτηση ενός νέου σπιτιού προς ενοικίαση είναι συνήθως μια μακρά διαδικασία, που ορισμένες φορές γίνεται και επίπονη.
Ειδικά όταν η ανάγκη να βρείτε ένα νέο σπίτι είναι χρονικά επιτακτική, για παράδειγμα λόγω αλλαγής τόπου εργασίας ή των σχολείων των παιδιών ή γιατί καλωσορίσατε πρόσφατα ένα νέο μέλος της οικογένειας και χρειάζεστε μεγαλύτερο σπίτι.
Καμιά φορά η χρονική πίεση, ειδικά όταν συνοδεύεται από ενθουσιασμό για ένα σπίτι που μόλις είδατε, οδηγεί σε βεβιασμένες αποφάσεις, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλούν προβλήματα τα οποία εντοπίζετε όταν έχει ήδη μπει στο σπίτι.
Η διακόσμηση ή διαρρύθμιση ενός σπιτιού μπορεί να σας αρέσει. Το ίδιο και η γειτονιά στην οποία αυτό βρίσκεται. Αν και καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες σας, όπως τις προσδιορίσατε στην αρχή της αναζήτησής σας, καλό είναι πριν την τελική απόφαση και υπογραφή του μισθωτηρίου συμβολαίου να διπλοτσεκάρετε ορισμένες λεπτομέρειες.
Αλλά και μετά την υπογραφή του συμβολαίου καλό είναι να εξασφαλίσετε ότι η διαμονή σας εκεί θα είναι ομαλή, όσον αφορά το σκέλος των εξόδων και της κατάστασης του σπιτιού.
Αν και στην κοινωνία μας υπάρχει σε μεγάλο βαθμό εμπιστοσύνη στα συναλλακτικά ήθη (δεν περιμένουμε να μας κοροϊδέψουν ή εξαπατήσουν σε μια συναλλαγή), σε ορισμένες περιπτώσεις είτε προκύπτει δόλος στην απόκρυψη ορισμένων σημαντικών λεπτομερειών στο σπίτι είτε απλά υπάρχει υπέρμετρος ενθουσιασμός και από τις δύο πλευρές στην ενοικίαση ενός σπιτιού.
Εσείς βιάζεστε να μπείτε γιατί το θεωρείτε ιδανικό, και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού βιάζεται να το νοικιάσει για να ξεκινήσει να εισπράττει ενοίκια.
Όπως λέει η λαϊκή σοφία “οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους”. Αυτό το μότο πρέπει να το ακολουθείτε και πριν την τελική υπογραφή του μισθωτηρίου. Και οι δύο πλευρές πρέπει να είναι ξεκάθαρες όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις. Η νομοθεσία έχει βελτιωθεί επίσης σημαντικά και πλέον παρέχει αρκετές δικλείδες ασφαλείας και στον ιδιοκτήτη και στον ενοικιαστή ενός διαμερίσματος.
Σε κάθε περίπτωση, πριν βάλετε την τελική υπογραφή στο μισθωτήριο συμβόλαιο, τσεκάρετε τα παρακάτω, για να μη βρεθείτε σε δύσκολη θέση αργότερα.
1. Σιγουρευτείτε για τα τετραγωνικά
Μην κολλάτε ποτέ σε ένα νούμερο. Αν στην αγγελία που δείτε αναφέρει ότι το σπίτι έχει επιφάνεια 90 τετραγωνικά μέτρα, κρατήστε το νούμερο αυτό στο μυαλό σας αλλά όταν το επισκεφθείτε ελέγξτε ότι πράγματι είναι τόσο μεγάλο. Το ίδιο ισχύει και αν ο ιδιοκτήτης σας αναφέρει αριθμό τετραγωνικών μέτρων. Αν, δε, σας αναφέρει άλλο νούμερο σε σχέση με αυτό που είδατε στην αγγελία (μικρότερο ή μεγαλύτερο), αυτό πρέπει να σας υποψιάσει.
Όταν επισκεφθείτε το σπίτι, πριν την τελική σας απόφαση, ελέγξτε τους χώρους και εκτιμήστε το μέγεθός τους. Αν προβληματίζεστε, μετρήστε τις διαστάσεις των δωματίων μόνοι σας και κάνετε τους πολλαπλασιασμούς για να βρείτε τα τετραγωνικά μέτρα. Αν δεν τα καταφέρετε και θέλετε να είστε σίγουροι, φωνάξτε έναν μηχανικό να κάνει τις μετρήσεις, για περισσότερη ακρίβεια.
Αν ανταποκρίνεται το δικό σας νούμερο με αυτό του ιδιοκτήτη και της αγγελίας (ακόμη και με μια μικρή απόκλιση 2 ή 3 τετραγωνικών μέτρων) όλα βαίνουν καλώς. Αν όχι, μη διστάσετε να ρωτήσετε γιατί προκύπτει η διαφορά. Έτσι, θα μπορέσετε να εκτιμήσετε και την προσέγγιση του ιδιοκτήση, αν θέλει να σας παραπλανήσει ή όχι. Πολλές φορές, επίσης, στην επιφάνεια του σπιτιού περιλαμβάνονται και οι εξωτερικοί χώροι ή οι βεράντες. Σε κάθε περίπτωση διευκρινήστε το.
2. Ελέγξτε την κατάσταση του σπιτιού προσεκτικά
Πολλές φορές πάνω στη βιασύνη για εύρεση νέου σπιτιού, παραβλέπετε πράγματα που μπορεί να είναι λεπτομέρειες αλλά μπορεί να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις όταν μπείτε στο σπίτι. Μπορεί να σας αναγκάσουν να πληρώσετε πολλά παραπάνω σε επισκευές ή να προκύψουν προστριβές με τον ιδιοκτήτη. Σίγουρα δε θέλετε να ξεκινήσετε τη νέα σας ζωή στο νέο σπίτι ανακαλύπτοντας ζημιές, βάζοντας το χέρι στην τσέπη βαθιά πολλές φορές ή ερχόμενοι σε διαφωνίες και τσακωμούς με τον ιδιοκτήτη.
Για αυτό το λόγο, αν και επισκεφθήκατε το σπίτι ήδη μια φορά και μιλήσατε με τον ιδιοκτήτη στην αρχή της αναζήτησης, αν το επιλέξετε στην τελική σας λίστα με τις 3 έως 5 επικρατέστερες επιλογές σας, επισκεφθείτε το ξανά. Καλύτερα κάντε το ημέρα και όχι αργά το απόγευμα ή βράδυ. Στο φυσικό φως του ήλιου θα αποκτήσετε καλύτερη εικόνα του σπιτιού. Το φως είναι επίσης σύμμαχός σας στη διαπίστωση “κρυφών” ζημιών.
Όταν είστε κουρασμένοι μετά τη δουλειά και το επισκέπτεστε προς έλεγχο βράδυ μπορεί να μη διακρίνετε εύκολα τις ατέλειες στους τοίχους ή φουσκώματα λόγω υγρασίας σε ντουλάπια ή στο ταβάνι. Σε κάθε περίπτωση, τραβήξτε καλής ευκρίνειας φωτογραφίες από τα σημεία στα οποία διαπιστώσατε ζημιές και στείλτε τις με email στον ιδιοκτήτη. Αυτό εξασφαλίζει σε σημαντικό βαθμό ότι οι ζημιές προϋπήρχαν και δεν ευθύνεστε εσείς, καθώς τόσο η ημερομηνία λήψης της φωτογραφίας όσο και η αποστολή του email αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
3. Τσεκάρετε όλες τις λεπτομέρειες του συμβολαίου
Μην στέκεστε μόνο στο οικονομικό κομμάτι του μισθωτηρίου (πόσο θα είναι το ενοίκιο και πόσα μισθώματα πρέπει να δώσετε στην αρχή ως εγγύηση). Αυτά είναι μετρημένα κουκιά και θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα αποτυπωθεί σωστά στο συμβόλαιο. Ωστόσο και αυτά χρειάζονται έλεγχο. Εκτός από τα οικονομικά, υπάρχουν, όμως, πολλά ακόμη σημαντικά θέματα που πρέπει να διπλοτσεκάρετε στο συμβόλαιο. Αυτά αφορούν συνήθως επιπλέον υποχρεώσεις του ενοικιαστή για έξοδα ή αποποίηση υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη. Ποιός θα πληρώνει για τις φθορές στο σπίτι;
Επίσης, τι νοείται φυσιολογική φθορά λόγω κανονικής χρήσης του σπιτιού και τί όχι; Ποιές επισκευές υποχρεούται να καλύψει ο ιδιοκτήτης και ποιές οι ενοικιαστής; Ορισμένες φορές, μπαίνουν στα συμβόλαια όροι ή ψιλά γράμματα τα οποία είτε είναι παράνομα (δηλαδή εκ του νόμου δεν πρέπει να περιλαμβάνονται) είτε είναι πρακτικά εξώφθαλμα παράλογα.
Σε κάθε περίπτωση κρατήστε στο μυαλό σας τα παρακάτω: ποτέ μην υπογράψετε μισθωτήριο χωρίς να το διαβάσετε προσεκτικά (και τα ψιλά γράμματα). Αν έχετε αμφιβολίες, δώστε το μισθωτήριο σε έναν δικηγόρο ή έστω σε κάποιο φίλο σας που τυχαίνει να έχει γνώση και εμπειρία στις ενοικιάσεις σπιτιών. Θα σας προφυλάξει από πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις και διαξιφισμούς.
Extra συμβουλή: κάντε ασφάλεια ενοικίου
Πολλοί ενοικιαστές παραβλέπουν την αναγκαιότητα ασφάλειας σε ένα σπίτι το οποίο δεν τους ανήκει αλλά απλά μισθώνουν. Θεωρούν ότι δεν είναι δικό τους και ότι, όπως προβλέπεται από το νόμο, όλες οι ζημιές καλύπτονται από τον ιδιοκτήτη.
Τί θα συμβεί όμως σε περίπτωση ζημιών από πυρκαγιά ή πλημμύρα; Ειδικά στις μέρες μας με την κλιματική κρίση και τις ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες και τις συνέπειες που αυτές προκαλούν (κάτι που αναμένεται να αυξηθεί σε συχνότητα και σφοδρότητα στο μέλλον), η ασφάλιση των υπαρχόντων σας καθίσταται απαραίτητη.
Επίσης, μπορείτε να καλυφθείτε από κλοπές ή ακόμη για έξοδα λόγω μεγάλων τεχνικών προβλημάτων στο σπίτι που οφείλονται σε εσάς.
Ακόμη, μπορείτε να ασφαλίσετε τα υπάρχοντά σας και το σπίτι από βανδαλισμούς ή τρομοκρατικές ενέργειες, ακόμη και για αστική ευθύνη από προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από συμβάντα στο σπίτι σας (π.χ. πυρκαγιά από αμέλειά σας).
Και μην ξεχνάτε ότι σε περίπτωση που στο σπίτι που νοικιάζετε έχουν κρατηθεί έπιπλα ή συσκευές του ιδιοκτήτη (επιπλωμένο ή ημιεπιπλωμένο σπίτι), μια ασφάλιση θα σας καλύψει για τυχόν φθορές τους από τη χρήση.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, πριν βάλετε την υπογραφή σας σε ένα μισθωτήριο συμβόλαιο, βεβαιωθείτε ότι είστε πλήρως ενήμεροι για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό, και υπάρχει διαφάνεια και ειλικρίνεια και από τις δύο πλευρές (εσάς ως ενοικιαστή και τον ιδιοκτήτη). Έτσι, θα κάνετε το ξεκίνημα στο νέο σας σπίτι ξέγνοιαστο, ώστε να απολαύσετε τη διαμονή σας μέσα σε αυτό, είτε αυτή κρατήσει λίγο ή πολλά χρόνια.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις