Gov.gr – Wallet: “Τιπούκειτος” με ένα “κλικ” για τα ακίνητά μας

Διαβάζεται σε 2'
Ακίνητα
Ακίνητα (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Η υπηρεσία για τα ακίνητα παρέχεται δωρεάν για όλους, χωρίς διαβαθμισμένη πρόσβαση, ούσα προσβάσιμη και από κινητά. Όσα πρέπει να ξέρετε.

Στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι – wallet που παρέχεται στο Gov.gr θα μπορούν οι πολίτες να βλέπουν την πλήρη εικόνα του ακινήτου τους, δηλαδή τα τετραγωνικά μέτρα, την περίμετρο, τη χρήση γης κ.α..

Επίσης, στην οθόνη του κινητού, μέσω των app – ειδικής εφαρμογής , οι πολίτες, σύντομα, θα μπορούν να δουν και την ψηφιακή ταυτότητα του ακινήτου τους δίπλα σε άλλα σημαντικά έγγραφά τους, όπως την αστυνομική ταυτότητα, το δίπλωμα οδήγησης, την ασφαλιστική τους ικανότητα, την κάρτα ανεργίας κ.λπ.

Πλέον, δηλαδή, μέσω του Gov.gr διαμορφώνεται ένας “Τιπούκειτος”, δηλαδή, ένα ψηφιακό ευρετήριο πληροφοριών για τα ακίνητα του καθενός και της καθεμιάς αλλά και ανοίγει “πύλη” που απλοποιεί μια σειρά από διαδικασίες συνδεόμενες με τα ακίνητα, όπως π.χ. οι μεταβιβάσεις κτλ. Δηλαδή, για ιδιοκτήτες ακινήτων, επαγγελματίες συμβολαιογράφους, μηχανικούς, νομικούς θα είναι εύκολος ο εντοπισμός και η αναζήτηση στοιχείων με ενιαίο τρόπο για το κάθε ακίνητο, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, ενώ για τους πολίτες θα είναι επίσης πολύ εύκολο μέσω του wallet να δίνουν έγκριση σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ώστε να αντλούν τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να προχωράει η υλοποίηση της  διαδικασίας που σχετίζεται με το ακίνητο τους.

Επίσης, με τη νέα αυτή διαδικασία διαμορφώνεται και μια ενιαία εικόνα για την ακίνητη περιουσία τους καθενός και καθεμιάς, κάτι που σήμερα δεν είναι αυτονόητο, καθώς, συχνά, σήμερα το ίδιο ακίνητο εμφανίζεται αλλιώς στην εφορία, αλλιώς στην πολεοδομία και αλλιώς στον δήμο.

Οι φάσεις

Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση στο Gov.gr wallet θα ενταχθούν μόνο τα ακίνητα που έχουν περάσει στην κτηματογράφηση. Στην κάρτα του ακινήτου θα εμφανίζεται η διεύθυνση στην οποία βρίσκεται και ο δήμος στον οποίο υπάγεται, το όνομα του ιδιοκτήτη, ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου και η επιφάνεια του ακινήτου σε τετραγωνικά μέτρα. Διαθέσιμα στην ίδια καρτέλα θα είναι και άλλα στοιχεία, όπως ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνεται για το ακίνητο, οι αριθμοί ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, αλλά και ο τίτλος κτήσης.

Επίσης, μέσω της διεύρυνσης της λειτουργίας του maps.gov.gr, ανεξαρτήτως της φάσης κτηματογράφησης, θα αποτυπωθεί για τον κάθε πολίτη η περιουσία του, δηλαδή ποια είναι η επιφάνεια και τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου του, ποια η περίμετρος, η χρήση γης.

Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν για όλους, χωρίς διαβαθμισμένη πρόσβαση, ούσα προσβάσιμη και από κινητά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα