Καλοκαιριάτικος μποναμάς: Έρχεται το ραβασάκι της εφορίας για το διπλό χαράτσι ακινήτων και ξεκινά η δικαστική μάχη

Καλοκαιριάτικος μποναμάς: Έρχεται το ραβασάκι της εφορίας για το διπλό χαράτσι ακινήτων και ξεκινά η δικαστική μάχη
ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Associated Press

Ο νέος νόμος για τη φορολογία ακινήτων είναι πλέον γεγονός. Παρά τις παρεμβάσεις - βελτιώσεις που έγιναν, η ουσία είναι μία. Υπάρχει διπλό χαράτσι στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων

Παρά τη σχετική μάχη στη Βουλή και τις όποιες βελτιώσεις έγιναν ο φόρος ακινήτων πέρασε έστω και με 152. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως μονιμοποιείται πλέον το διπλό χαράτσι στην ακίνητη περιουσία όλων των Ελλήνων.

Αυτό σημαίνει πως μέσα στον Ιούνιο καταφτάνει η πρώτη δόση από την εφορία.

Επί της ουσίας όμως εκεί ξεκινάνε όλα, καθώς οι πολίτες θα μπορούν είτε να πληρώσουν κανονικά τη δόση είτε να αρνηθούν και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, στα διοικητικά δικαστήρια.

Αλλά και πάλι αυτό ίσως να μην είναι αρκετό. Η προσφυγή θα μπορεί να ασκηθεί μετά τον Ιούνιο. Εάν ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία, τότε θα τελεσιδικήσει μάλλον μετά πολλά χρόνια. Αυτό συμβαίνει διότι το αρχικό χαράτσι, το οποίο είχε προσβληθεί απευθείας στο ΣτΕ, εφαρμόστηκε μέσω έκδοσης κανονιστικών πράξεων της διοίκησης οι οποίες υπόκεινται σε άμεσο έλεγχο από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τι θα συμβεί λοιπόν;

Υπάρχει τρόπος να επιταχυνθούν οι εξελίξεις, εφόσον οι πολίτες ζητήσουν να εφαρμοστεί η διαδικασία της πρότυπης δίκης, αλλά παρά τα επιχειρήματα που μπορεί να επικαλεστούν, όπως πως πρόκειται για υπόθεση με μεγάλη σημασία για τα δημοσιονομικά του κράτους, δεν είναι σίγουρο ότι το αίτημα τους θα γίνει δεκτό.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η οριστική απόφαση από το ΣτΕ αποκλείεται να εκδοθεί νωρίτερα από περίπου ενάμιση χρόνο από σήμερα, γεγονός που δυσκολεύει την κατάσταση για τους πολίτες που σκέφτονται να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι δικαστές έκριναν για το αρχικό χαράτσι πως είναι συνταγματικά οριακά ανεκτό.

Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα