Κατοικία: Όνειρο απατηλό ή ευκαιρία επένδυσης;

Διαβάζεται σε 5'
Κατοικίες στο Κολωνάκι
Κατοικίες στο Κολωνάκι ISTOCK

Σε μια αγορά με ανοδικές τάσεις στις τιμές ακινήτων, η απόκτηση κατοικίας είναι μια επένδυση ελκυστική και κερδοφόρα. Ωστόσο, το να αποφασίσει κάποιος να προχωρήσει στην απόκτηση κατοικίας χρειάζεται προσοχή και μελέτη των οικονομικών δεδομένων.

Ανοδικές είναι οι τάσεις στην αγορά ακινήτων για φέτος, γεγονός που καθιστά δύσκολο το στόχο για απόκτηση κατοικίας, όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο Κωστής Μοσχονάς, επικεφαλής της εταιρίας RMI, που διοργανώνει την  4η Premium Real Estate Expo, για τον τον κλάδο των ακινήτων.

“Μέχρι στιγμής η χώρα μας αποτελεί ένα δυναμικό και αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό και οι μετρήσεις για το 2024 είναι ανοδικές” λέει στο NEWS 24/7, τονίζοντας ότι “σίγουρα οι διεθνείς αγοραστές έχουν περισσότερες ευκαιρίες επένδυσης στην Ελλάδα σε σχέση με τους εγχώριους επενδυτές καθώς η αγοραστική δύναμη σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Για να προβλέψουμε, όμως, με σιγουριά τις τάσεις, πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες και να γίνει μια λεπτομερής ανάλυση της αγοράς.”

Δύσκολη η αγορά

Να σημειωθεί ότι με αφορμή την έκθεση η διοργανώτρια εταιρία δημοσιοποίησε στοιχεία, με βάση τα οποία το 72,5% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν λιγότερα χρήματα για αγορά ή ενοικίαση ακινήτων απ’ ό,τι 6 μήνες πριν. Την ίδια στιγμή, ενώ το 56% του συνόλου των ερωτηθέντων περιμένει άνοδο στην αγορά ακινήτων, το ποσοστό μειώνεται στο 41% όταν ερωτώνται οι πωλητές ακινήτων και στο 33,5% όταν ερωτώνται οι επαγγελματίες της αγοράς.

Η “χρυσή βίζα”

Με βάση πάντως όσα αναφέρει ο κ. Μοσχονάς, η αλλαγή πλαισίου για την χρυσή βίζα “μπορεί να επηρεάσει τις τιμές σε διάφορους τομείς και ειδικά στον τομέα του τουρισμού και των ακινήτων.”  Όπως τονίζει, “το υψηλότερο κόστος θα επηρεάσει την είσοδο τουριστών και επενδυτών που θέλουν να επενδύσουν σε ακίνητα κι αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις τιμές. Η μείωση ζήτησης θα οδηγήσει σε πτώση τιμών.”

Ο ίδιος, πάντως, αναφέρει ότι “σημαντικό είναι να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των διατάξεων που επιβάλλονται και της οικονομικής επιρροής που αυτές επιφέρουν. Ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες ευκαιρίες λόγω της διατήρησης του χαμηλού ορίου σε επαγγελματικά ακίνητα και βιομηχανικές ζώνες. Πάντως, δεν κάνουν καλό οι συχνές αλλαγές και τα μεταβλητά περιβάλλοντα στην περίπτωση των επενδύσεων” συμπληρώνει.

Γειτονιά στο Μετς
Κατοικίες στην Αθήνα ISTOCK

Επένδυση

Με βάση όσα λέει “σε μια αγορά με ανοδικές τάσεις στις τιμές ακινήτων, η απόκτηση κατοικίας είναι μια επένδυση ελκυστική και κερδοφόρα. Ωστόσο, το να αποφασίσει κάποιος να προχωρήσει στην απόκτηση κατοικίας χρειάζεται προσοχή και μελέτη των οικονομικών δεδομένων.

Τα οικονομικά δεδομένα των ελληνικών νοικοκυριών, όπως ο μέσος μισθός, η ανεργία και η γενική οικονομική σταθερότητα, επηρεάζουν την ικανότητά τους να πραγματοποιήσουν μεγάλες επενδύσεις, αν και αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν. Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν πως οι τρέχουσες τάσεις στην αγορά εργασίας και οι προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη δίνουν θετικό πρόσημο σε μια τέτοια επένδυση. Σίγουρα πάντως πριν προχωρήσει κάποιος στην αγορά ακινήτου θα χρειαστεί να συμβουλευτεί τους ειδικούς για τις ευκαιρίες που υπάρχουν σήμερα και τις χρηματοδοτικές λύσεις που ισχύουν” συμπληρώνει.

Το κόστος κατασκευής

Αναφερόμενος, δε, ο κ. Μοσχονάς στο κατασκευαστικό κόστος ακινήτων, με τα οικοδομικά υλικά να βρίσκονται σε συνεχή άνοδο, αναφέρει ότι “αυτή η αύξηση μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη νέων ακινήτων και στο κόστος των υφιστάμενων κατασκευών. Η ανοδική αυτή πορεία είναι συνέπεια πολλών παραγόντων, όπως η ζήτηση για οικοδομικά υλικά, οι τιμές των πρώτων υλών, η παγκόσμια οικονομία και οι εργατικές δαπάνες. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί αν θα συνεχιστεί η πορεία αυτής της τάσης, καθώς επηρεάζεται από πολλούς μεταβλητούς παράγοντες.

Είναι σίγουρο, ωστόσο, πως για να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση, πολλοί κατασκευαστές εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις και υλικά, εστιάζοντας στη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα. Κι αυτό οδηγεί σε νέες βιώσιμες κατασκευές όπως είναι κι η παγκόσμια τάση. Όσο πιο ενημερωμένος είναι ένας κατασκευαστής για τις νέες λύσεις και τάσεις τόσο μεγαλύτερη αντοχή έχει στο χρόνο και προσαρμοστικότητα στις εξελίξεις.

Τονίζοντας, δε, τη σημασία της Premium Real Estate Expoforum, το Σάββατο 18 Μαΐου καλεί όσους ενδιαφέρονται να την επισκεφτούν.

Ο κ. Κωστής Μοσχονάς
Ο κ. Κωστής Μοσχονάς

Ενεργειακή εξοικονόμηση

Με βάση πάντως τον κ. Μοσχονά, η εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργεί ευκαιρίες, ειδικά σε ό,τι αφορά το “παθητικό κτίριο”.

“Ένα παθητικό κτίριο είναι ένα κτίριο το οποίο σχεδιάζεται και κατασκευάζεται με τρόπο που να ελαχιστοποιεί την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες και μεθόδους μόνωσης. Τα παθητικά κτίρια συχνά είναι σχεδιασμένα για να διατηρούν σταθερή θερμοκρασία εντός τους χωρίς την ανάγκη συστημάτων θέρμανσης ή ψύξης. Η τάση προς τις ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες αναμένεται να ενισχυθεί στο μέλλον, καθώς οι προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών CO2 και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης γίνονται πιο επιτακτικές. Στο Forum ο Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου κος Στέφανος Παλλαντζάς, θα μας εξηγήσει ακριβώς όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε σχετικά” τονίζει, ενώ αναφερόμενος στα μεγάλα ζητήματα, εστιάζει στη σχεδίου δόμηση, που μπορεί, όπως αναφέρει, να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, υπερχρέωση του εδάφους και περιβαλλοντικά προβλήματα.

“Είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή ρύθμιση και έλεγχος για την εκτός σχεδίου δόμηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί και τα αποτελέσματά τους θα παρουσιαστούν στο 4ο Real Estate Forum για το επόμενο διάστημα, υπάρχουν ορισμένες περιοχές δυναμικές για την ανάπτυξη των ακινήτων. Περιοχές αστικής αναβάθμισης, προάστια με καλές συγκοινωνιακές συνδέσεις, τουριστικές περιοχές είναι αυτές που θα δούμε να αλλάζουν θετικά τα επόμενα χρόνια” συμπληρώνει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα