Κατοικίες: Σε κλοιό μεγάλων αυξήσεων οι ενοικιαστές – Τι πρέπει να γνωρίζουν στο “φίνις” της χρονιάς και των μισθωτηρίων
Ένας αξιόπιστος ενοικιαστής, που δείχνει σεβασμό στην ιδιοκτησία κι έχει χτίσει αξιόπιστη σχέση με τον ιδιοκτήτη, μπορεί να “φρενάρει” την άνοδο του ενοικίου.
- 24 Δεκεμβρίου 2022 08:16
Αντιμέτωποι με δυσβάστακτα βάρη για την κάλυψη των αναγκών στέγης βρίσκονται χιλιάδες ενοικιαστές, καθώς ένεκα της λήξης της χρονιάς, πολλά μισθωτήρια λήγουν και οι ιδιοκτήτες προχωρούν σε μεγάλες αυξήσεις, Το σύνηθες είναι να ζητούν άνοδο του μισθώματος, ώστε να καλυφθεί, σε έναν βαθμό, ο πληθωρισμός που “καλπάζει”.
Να σημειωθεί ότι με βάση τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το Νοέμβριο, στο 4,8% είναι η άνοδος στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα, αν και μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό.
Βέβαια, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, που για κάποιους ιδιοκτήτες είναι ο “σηματωρός” διαμόρφωσης του μισθώματος, αναμένεται να κλείσει στο επίπεδο του 10%, κι άρα ζητούν αυξήσεις στο επίπεδο αυτό. Δεν λείπουν βέβαια κι εκείνοι οι ιδιοκτήτες, με βάση αναφορές στελεχών της αγοράς, που είτε αποφασίζουν να ζητήσουν αυξήσεις χαμηλότερες, αλλά και άλλοι που εκτινάσουν την αύξηση ακόμη και στο 20%, ειδικά σε περιοχές με μεγάλη ζήτηση ή άνοδο τιμών, λόγω της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις ή για επενδύσεις πολιτών τρίτων χωρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση έρευνα τελευταία έρευνα της REMAX, εταιρείας μεσιτικών υπηρεσιών, καταγράφονται αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης κατοικιών που κατά μέσο όρο κινούνται στο 12%. Ειδικότερα, τα μισθώματα στην Αττική σημειώνουν αύξηση 8,6%, στη Θεσσαλονίκη 15,1% και στην περιφέρεια.
Τι πρέπει να κάνουν οι ενοικιαστές
Στο φόντο αυτό, που έχει οδηγήσει σε νέα δεδομένα την αγορά, που για χρόνια έβλεπε λόγω κρίσης, τα ενοίκια να κινούνται πτωτικά, ή σε επίπεδα σταθερά οι ενοικιαστές θα πρέπει να γνωρίζουν τα περιθώρια διαπραγμάτευσης που έχουν. Με βάση όσα αναφέρουν παράγοντες της αγοράς και πάλι, ένας αξιόπιστος ενοικιαστής, που δείχνει σεβασμό στην ιδιοκτησία κι έχει χτίσει αξιόπιστη σχέση με τον ιδιοκτήτη, μπορεί να “φρενάρει” την άνοδο του ενοικίου. Άλλωστε ο ιδιοκτήτης εφόσον δεν αλλάζει ο ενοικιαστής, αφενός αποφεύγει τα ρίσκα αναζήτησης νέων αλλά και αποφεύγει έστω και κάποιες βασικές εργασίες συντήρησης ή ανανέωσης που απαιτούνται, όταν αλλάζει ο ενοικιαστής και βέβαια κοστίζουν πολλά.
Τα υλικά σε άνοδο
Αξίζει να σημειωθεί ότι περαιτέρω άνοδο, της τάξης του 11,6%, σημείωσαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά τον Νοέμβριο εφέτος, καθώς, παρά τη μείωση στην ηλεκτρική ενέργεια, ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε όλες τις άλλες επιμέρους κατηγορίες των υλικών, «ωθούμενες» από το πετρέλαιο κίνησης.
Ειδικότερα, ανατιμήσεις υπήρξαν σε: Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (28,4%), Τούβλα (27,2%), Παρκέτα (17,3%), Σίδηρο οπλισμού (16,3%), Ξυλεία οικοδομών (14,1%), Γκαραζόπορτες (13,8%), Αγωγούς χάλκινους (12,6%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (11,7%), Έτοιμο σκυρόδεμα (11,5%), Ντουλάπες ξύλινες (11%), Πλακίδια γενικά- δαπέδου, τοίχου (10,6%), Μαρμαρόπλακες (9,8%), Εντοιχισμένα ντουλάπια (9,8%), Παράθυρα ξύλινα (9,1%), Πόρτες εσωτερικές (9%), Κουφώματα αλουμινίου (8,9%), Θερμαντικά σώματα (8,5%), Τσιμέντο (8,2%), Ανελκυστήρες (6%) και Σωλήνες χαλκού (4,6%). Μείωση τιμών υπήρξε μόνο στην Ηλεκτρική ενέργεια (5,3%).
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 11,6% τον Νοέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 7,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020.
Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,7% τον Νοέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Οκτωβρίου 2022, έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών το 2021.
Οδηγός για ενοικιαστές
“Πιάνοντας” το σφυγμό των ημερών, στις 12 Δεκεμβρίου, η πλατφόρμα αναζήτησης κατοικιών προς πώληση ή ενοικίαση,”Spitogatos” δημοσίευση μια σειρά χρήσιμων ερωταπαντήσεων για το τι γίνεται σε περιπτώσεις λήξης του συμβολαίου ενοικίου, αλλά και συνολικά για τα “καυτά” θέματα σχέσης ενοικιαστή – ιδιοκτήτη.
Πιο συγκεκριμένα καταγράφονται, μεταξύ άλλων οι εξής απαντήσεις σε “φλέγοντα” ζητήματα/
1 Μίσθωση ακινήτου με συμβόλαιο: Για τι διάστημα ισχύει;
Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 1 του ν. Ν 1703/1987: ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 1 του Ν.2235/1994 “η μίσθωση ακινήτου για κατοικία ισχύει τουλάχιστον για τρία (3) έτη, εκτός αν έχει συμφωνηθεί μίσθωση για βραχύτερο χρονικό διάστημα ή ακόμα και για αόριστο χρόνο. Σύντμηση της τριετίας επιτρέπεται με νεότερη συμφωνία απέχουσα από την έναρξη της μισθωτικής σύμβασης τουλάχιστον έξι (6) μήνες μετά την κατάρτισή της και αποδεικνυόμενη με συμβολαιογραφικό έγγραφο.”
2. Έληξε το συμβόλαιο ενοικίου. Τι ακολουθεί;
Πλησιάζει η λήξη του συμβολαίου για το σπίτι που ενοικιάζεις και δεν γνωρίζεις ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις σου;
Μετά τη λήξη του συμβολαίου ισχύει:
- Παράδοση μισθίου (σπιτιού) στη συμφωνηθείσα κατάσταση
- Κάλυψη φθορών πέρα από τη συνήθη χρήση
- Αποχώρηση ενοικιαστή – αν δεν υπάρξει παράταση ή ανανέωση της μίσθωσης
- Παραμονή ενοικιαστή κι ανανέωση μίσθωσης
- Επιστροφή εγγύησης
3. Φθορές στο ακίνητο – Ποιες βαραίνουν τον μισθωτή και ποιες τον εκμισθωτή;
Ένα ακίνητο που κατοικείται, είναι φυσικό και επόμενο να έρθει αντιμέτωπο με τον χρόνο και τις φθορές που αυτός επιφέρει. Ένα σπίτι, και μάλιστα ενοικιαζόμενο, απαιτεί τακτική συντήρηση, προκειμένου να παραμένει σε καλή -και βιώσιμη-κατάσταση.
Ποιες φθορές φέρνει ο χρόνος (φυσικές φθορές) και ποιες η κακή χρήση του χώρου (αλλιώς ζημιές); Ποιες πρέπει να αποκαταστήσει ο μισθωτής και ποιες ο εκμισθωτής;
Δες παρακάτω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα για να καταλάβεις τη μεταξύ τους διαφορά.
Οι φθορές που προκαλούνται από την καθημερινή ζωή σε ένα σπίτι αποτελούν τις φυσικές φθορές και συνήθως, για την αποκατάσταση τους, είναι υπεύθυνος ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.
Ορισμένα παραδείγματα φυσικής φθοράς είναι τα ακόλουθα:
- Μερικά σημάδια στο ξύλινο δάπεδο ή τα πλακάκια
- «Σκασμένη» μπογιά στους τοίχους
- «Χαλαρωμένα» πλακάκια μπάνιου
- Χαλαρωμένα πόμολα στις πόρτες
- Αποχετεύσεις που βουλώνουν εύκολα
- Μικρές ρωγμές και τρύπες από καρφιά στους τοίχους
- Συρόμενες πόρτες που «κολλάνε»
- Φθαρμένο σμάλτο στην μπανιέρα
- Οι πόρτες στις ντουλάπες και τα ντουλάπια στην κουζίνα και το μπάνιο δεν κλείνουν καλά
Ζημιά θεωρείται μία φθορά η οποία έγινε από αμέλεια ή απροσεξία του ενοικιαστή και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Σ’ αυτήν την περίπτωση, υπεύθυνος για την αποκατάστασή τους θεωρείται ο μισθωτής. Έτσι, ο ιδιοκτήτης κρατάει μέρος ή ολόκληρη την εγγύηση ώστε να κάνει τις απαραίτητες τεχνικές εργασίες αποκατάστασης.
Μερικά παραδείγματα ζημιών είναι τα εξής:
- Γδαρμένο ή χτυπημένο δάπεδο (παρκέ, μάρμαρο, πλακάκια)
- Σπασμένοι καθρέπτες, είδη υγιεινής και παράθυρα
- Σπασμένα πλακάκια στο μπάνιο
- Σπασμένοι μεντεσέδες σε πόρτες
- Βαμμένοι τοίχοι χωρίς έγκριση ή μουτζουρωμένοι ή με μεγάλες τρύπες
- Πόμολα που λείπουν από τις πόρτες ή έχουν σπάσει
- Υδραυλικά εξαρτήματα από το μπάνιο ή την κουζίνα που έχουν σπάσει
Ο μισθωτής λοιπόν ευθύνεται μόνο για τις δαπάνες και επισκευές που αφορούν τη χρήση του ακινήτου, ενώ για επισκευές και δαπάνες που αφορούν πάγια περιουσιακά στοιχεία του ακινήτου (π.χ. υδραυλικά, ηλεκτρικά, ασανσέρ, λέβητας κ.λπ.) ευθύνεται ο ιδιοκτήτης.
4. Έχει δικαιώματα ένας ενοικιαστής χωρίς συμβόλαιο;
Σε καμία περίπτωση δεν σε συμφέρει, ως ενοικιαστή, να ενοικιάσεις σπίτι χωρίς συμβόλαιο. Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες μπορεί να προτείνουν μια προφορική συμφωνία χωρίς συμβόλαιο, προκειμένου να μην πληρώσουν τον σχετικό φόρο σαν πρόσθετη πηγή εισοδήματος.
Όμως εσύ δεν έχεις κάτι να κερδίσεις από αυτό, γιατί σε περίπτωση ασυνεννοησίας ή ασυμφωνίας με τον ιδιοκτήτη, δεν μπορείς να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις σου ως ενοικιαστή κατονομάζονται και προστατεύονται από το γραπτό συμβόλαιο, έτσι ώστε να έχεις τη σιγουριά ότι μπορείς να τα διεκδικήσεις ανά πάσα στιγμή. Κοινώς, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.
5. Ποια είναι η νόμιμη αύξηση ενοικίου και πότε μπορεί να γίνει;
Τα ποσά ενοικίων διαμορφώνονται ελεύθερα και κάθε συμφωνία των συμβαλλομένων για σταδιακή αύξησή τους, τόσο στη αρχή, όσο και κατά τη διάρκεια μιας μίσθωσης είναι κατ’ αρχήν έγκυρη, τόσο στις εμπορικές μισθώσεις, όσο και στις μισθώσεις κατοικιών, εκτός αν περιλαμβάνει παράλογους όρους που οδηγούν σε κατάχρηση των δικαιωμάτων από την άλλη πλευρά.
Μετά την πάροδο τριετίας στις ενοικιάσεις κατοικιών, στο μίσθωμα καθορίζεται και πάλι ελεύθερα. Και μπορεί γενικώς- είτε στην αρχή της μίσθωσης είτε και μετά από παράταση – τα μέρη να συμφωνούν σε αναπροσαρμογή του μισθώματος κάθε έτος.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, τότε ισχύει η νόμιμη αύξηση, δηλαδή το καταβαλλόμενο μίσθωμα μπορεί να αυξάνεται ετησίως κατά ποσοστό 75% του τιμάριθμου του κόστους ζωής, όπως αυτό έχει καθορισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες (αρ. 2 παρ. 1 Ν. 1703/1987).
6. Έχει ο ενοικιαστής το δικαίωμα άρνησης αύξησης ενοικίου;
Αν κατά τη διάρκεια των ετών ο ιδιοκτήτης αποφασίσει και ενημερώσει για αύξηση του ενοικίου, ο ενοικιαστής δεν είναι υποχρεωμένος να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα την όποια αύξηση (αν π.χ. δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά ή γιατί θεωρεί παράλογο το ποσό της αύξησης).
Σε κάθε περίπτωση όμως, αν θέλεις να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου, δικαστικά ή μη, συμβουλεύσου πρώτα έναν επαγγελματία δικηγόρο και μάθε ακριβώς τι μπορείς να κάνεις!
7. Σε ποιες περιπτώσεις ο ενοικιαστής μπορεί να κάνει καταγγελία πριν τη λήξη της μίσθωσης;
Ο ενοικιαστής μπορεί να καταγγείλει μια αστική μίσθωση πριν την συμβατική της λήξη ΜΟΝΟ στις εξής περιπτώσεις:
- αν δεν του παραχωρήθηκε η χρήση του ακινήτου ή αν του αφαιρέθηκε αργότερα (βλ.585 ΑΚ),
- αν η χρήση του ακινήτου συνεπάγεται σπουδαίο κίνδυνο της υγείας του μισθωτή ή των συνοικούντων οικείων του (βλ. 588 ΑΚ),
- αν ο ενοικιαστής είναι δημόσιος υπάλληλος και μετατεθεί (άρθρ. 613 ΑΚ) και
- στις ενοικιάσεις εφ’ όρου ζωής ή συμβατικού χρόνου πέραν της 30ετίας, εάν πέρασε η 30ετία (βλ. 610 ΑΚ).
Πότε μπορεί να κάνει καταγγελία ο ιδιοκτήτης του ακινήτου;
Ο ιδιοκτήτης, με τη σειρά του, έχει δικαίωμα καταγγελίας:
- Εάν γίνεται κακή χρήση του ακινήτου από τον ενοικιαστή
- Σε περίπτωση παράβασης κάποιου όρου της σύμβασης που έχει υπογραφεί
- Αν προκύπτει οποιοσδήποτε κίνδυνος για το ακίνητο, πάντα με υπαιτιότητα του ενοικιαστή
Αξίζει να αναφέρουμε πως για να είναι εφικτή μια τέτοια καταγγελία, πρέπει να συντρέχει κάποιος σπουδαίος λόγος που καθιστά την εξακολούθηση της ενοικίασης για τον συμβαλλόμενο που την καταγγέλλει μη βιώσιμη.
8. Ο ιδιοκτήτης θέλει να πουλήσει το σπίτι που νοικιάζω – Τι μπορώ να κάνω;
Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζεις σε ενημέρωσε πως θέλει να πουλήσει το σπίτι που μένεις, αλλά εσένα σου απομένουν λίγοι μήνες για τη λήξη της σύμβασής σου.
Σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και αν το ακίνητο πουληθεί, ο νέος ιδιοκτήτης δεν μπορεί να σε διώξει. Όταν ένας αγοραστής αγοράζει μια κατοικία που κατοικείται από ενοικιαστή, πρέπει να συμφωνήσει να αναλάβει τη μίσθωση και να τιμήσει τους όρους που υπέγραψε ο ενοικιαστής. Ο αγοραστής μπορεί να ζητήσει από τον ενοικιαστή να υπογράψει νέο μισθωτήριο συμβόλαιο μαζί του, ωστόσο τεχνικά ο ενοικιαστής δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει.
Εξαίρεση θα ήταν εάν η σύμβαση μίσθωσης έχει ειδικούς όρους σχετικά με την πώληση του ακινήτου. Μια άλλη εξαίρεση θα ήταν αν εσύ και ο ιδιοκτήτης συμφωνήσετε αμοιβαία τη λήξη της σύμβασης μίσθωσης και την άμεση μετακόμισή σου (σε καθορισμένη ημερομηνία). Σε αυτή την περίπτωση, ως ενοικιαστής μπορείς να ζητήσεις αμοιβή μετεγκατάστασης από τον ιδιοκτήτη, δεδομένου ότι του κάνεις χάρη με την αποχώρησή σου.
9.Γιατί ο ιδιοκτήτης μπορεί να κάνει έξωση στον ενοικιαστή;
Το σπάσιμο του συμβολαίου του σπιτιού από τον ιδιοκτήτη και κατ’ επέκταση η διαδικασία της έξωσης είναι εφικτή για διάφορους λόγους. Ειδικότερα, ο ιδιοκτήτης μπορεί να το κάνει εάν έχει να αντιμετωπίσει αναξιόπιστους ή αφερέγγυους ενοικιαστές που δεν τηρούν όσα έχουν συμφωνηθεί στο μισθωτήριο.
Έτσι, η έξωση είναι ένας τρόπος ο ιδιοκτήτης του σπιτιού να προστατέψει τόσο το ακίνητό του, όσο και τα δικαιώματά του.
Η έξωση ενοικιαστών, συνοπτικά, είναι δυνατή για τους εξής λόγους:
- μη συμμόρφωση προς τους όρους συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη της ενοικιαζόμενης κατοικίας.
- παραβίαση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των συνοίκων της πολυκατοικίας (μη συμμόρφωση προς τον Κανονισμό Πολυκατοικίας)
- η χρήση της ιδιοκτησίας όχι για στέγαση, αλλά για εμπόριο, αποθήκευση, εξοπλισμό για άλλους σκοπούς.
- έλλειψη σωστής συντήρησης του διαμερίσματος, ερήμωσή του και ζημιές στην περιουσία του ιδιοκτήτη.
- Μη καταβολή μισθώματος ή κοινοχρήστων δαπανών
10. Έξωση λόγω κατοικίδιου ζώου μπορεί να γίνει;
Ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να καταγγείλει τη ενοικίαση και να αποβάλλει τον ενοικιαστή από το ακίνητο(έξωση), εάν στους όρους του ιδιωτικού συμφωνητικού έχει συμπεριληφθεί η απαγόρευση φιλοξενίας ζώων. Εάν δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στο συμφωνητικό και ο ενοικιαστής φιλοξενεί λιγότερα από δύο κατοικίδια στο διαμέρισμα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη καταστατικού στην πολυκατοικία, η καταγγελία της μίσθωσης από τον ιδιοκτήτη και η έκδοσης διαταγής απόδοσης του μίσθιου θεωρούνται άκυρες.
Σύμφωνα με τον Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ Α 15/02.02.2012), στις πολυκατοικίες επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
- Τα ζώα διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη.
- Τα κατοικίδια δεν παραμένουν μόνιμα σε βεράντες ή σε ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος.
- Η παραμονή τους στο διαμέρισμα τηρεί τους κανόνες ευζωίας, τις υγειονομικές διατάξεις και τις αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.
- Τα ζώα έχουν ελεγχθεί ηλεκτρονικά, έχουν σημανθεί και φέρουν βιβλιάριο υγείας.
Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, δεν μπορεί να απαγορευθεί η φιλοξενία κατοικίδιων στο διαμέρισμα, ούτε να γίνει έξωση λόγω κατοικίδιου ζώου, ακόμη κι αν αυτό απαγορεύεται με το καταστατικό της πολυκατοικίας. Ο νόμος υπερισχύει του καταστατικού της πολυκατοικίας.
11. Ποια είναι η διαδικασία της έξωσης;
Εφόσον υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή ενοικίων πέρα από τη συμφωνημένη ημερομηνία, ο εκμισθωτής μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία σύμφωνα με το άρθρο 597 του Αστικού Κώδικα. Νομικά, υπάρχουν τρεις τρόποι για να ασκήσει ο ιδιοκτήτης τα δικαιώματα του:
- καταγγελία μίσθωσης με εξώδικο ή με άσκηση αγωγής,
- αγωγή απόδοσης μισθίου για πληρωμή των μισθωμάτων (απαιτεί την παράσταση ενώπιον δικαστηρίου), και
- έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου (χωρίς δίκη).
Η αγορά ακινήτων
Σε κάθε περίπτωση πάντως τα κόστη για τα νέα σπίτια είναι αυξημένα, κάτι που συνδυαστικά με τη φορολογία και τη ζήτηση οδηγεί στο σπιράλ αυξήσεων και τα ενοίκια.
Σύμφωνα, πάντως, με την ενδιάμεση έκθεση για την οικονομία που εξέδωσε Τράπεζα της Ελλάδος πριν λίγες μέρες οι επιπτώσεις από τη σταδιακή αύξηση του κόστους των υλικών και της ενέργειας, την άνοδο των επιτοκίων και τις πληθωριστικές πιέσεις αποτυπώνονται ήδη στη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και στην υποχώρηση των προσδοκιών για την πορεία της αγοράς ακινήτων και της οικονομίας στη χώρα, αλλά και διεθνώς.
Ειδικότερα η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει:
– Η επίδραση της ανόδου του κόστους των υλικών και της ενέργειας έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται έντονα στην οικοδομική δραστηριότητα, η οποία μετά το πρώτο δίμηνο του 2022 υποχωρεί σημαντικά, μετά από ένα έτος ισχυρών και επιταχυνόμενων ρυθμών αύξησης. Το οκτάμηνο του 2022 η κατασκευαστική δραστηριότητα για επαγγελματικές χρήσεις (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ) κατέγραψε αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής στο σύνολό της, αλλά και στις επιμέρους βασικές επαγγελματικές χρήσεις, με εξαίρεση την κατηγορία των ξενοδοχείων, η οποία διατήρησε θετικό πρόσημο. Πιο συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση, καταγράφονται αρνητικοί ρυθμοί στον αριθμό νέων αδειών για την κατασκευή γραφείων (-8,0%) και καταστημάτων (-31,5%), ενώ υψηλοί είναι και οι ρυθμοί μείωσης σε όρους όγκου (-18,8% και -26,6% αντίστοιχα). Η οικοδομική δραστηριότητα στον τομέα των ξενοδοχείων παραμένει σε θετικά επίπεδα ως προς τον αριθμό των νέων αδειών (32,0%), αν και σε όρους όγκου σημειώνει υποχώρηση κατά 8,3%.
– Οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά ακινήτων, αν και παραμένουν θετικές για το υψηλών προδιαγραφών τμήμα της, διαφαίνεται πλέον ότι είναι περισσότερο συγκρατημένες σε σχέση με την αρχή του έτους. Η συμπίεση των καθαρών αποδόσεων των επενδύσεων και των προσδοκώμενων υπεραξιών από τα ακίνητα, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων και της αβεβαιότητας, εκτιμάται ότι σταδιακά οδηγεί, εκ νέου, μέρος των επενδυτών σε στάση αναμονής. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική αγορά ακινήτων, μετά από την υποτονική οικοδομική δραστηριότητα και την υποβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος επί μία δεκαετία και άνω, αναμένεται να διατηρήσει το αυξημένο ενδιαφέρον για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών. Εκτιμάται ότι σημαντικό μέρος των επενδυτικών κεφαλαίων θα κατευθύνεται πλέον προς νέα κτίρια –ή ανακατασκευασμένα παλαιότερα– σύγχρονων περιβαλλοντικών προδιαγραφών, συμβατά με τη διεθνή τάση για βιώσιμες λύσεις. Παράλληλα, οι αναπλάσεις μεγάλης εμβέλειας που πραγματοποιούνται ή προγραμματίζονται, η βελτίωση των υποδομών, η σταδιακή ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων (με τη συμβολή και του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) και οι ελκυστικές αποδόσεις των ακινήτων υψηλών προδιαγραφών αναμένεται να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στην τρέχουσα δυσμενή συγκυρία και να συντηρήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό τη θετική δυναμική της αγοράς
– Στην αγορά κατοικιών, οι τιμές των διαμερισμάτων συνέχισαν να καταγράφουν ισχυρούς ρυθμούς αύξησης μέχρι και το γ΄ τρίμηνο του 2022. Το εννεάμηνο του 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων σε ονομαστικούς όρους ήταν αυξημένες κατά 10,4% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά 6,8% το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Ειδικότερα, σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων κατέγραψε επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών για το σύνολο της χώρας στα επιμέρους τρίμηνα του 2022 Σε τοπικό επίπεδο, οι τιμές των κατοικιών εμφανίζουν ετερογένεια ως προς τις μεταβολές τους, με σημαντικές αυξήσεις κυρίως σε περιοχές με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και οριακές μεταβολές σε άλλες. Στην αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας κατά το εννεάμηνο του 2022 συνέβαλαν σημαντικά οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης των τιμών των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, δηλ. της Αθήνας (12,0%) και της Θεσσαλονίκης (10,5%), καθώς στις άλλες μεγάλες πόλεις και τις λοιπές περιοχές της χώρας οι ρυθμοί που καταγράφηκαν (9,4% και 7,6% αντίστοιχα) ήταν μικρότεροι από τον αντίστοιχο μέσο όρο για το σύνολο της χώρας. Την ίδια περίοδο οι τιμές των νέων διαμερισμάτων (ηλικίας έως 5 ετών) αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,4%, αρκετά ενισχυμένες έναντι των παλαιών διαμερισμάτων (9,7%).
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις