Ακίνητα: “Φωτιά” στις αγοραπωλησίες πάρκινγκ

Διαβάζεται σε 3'
Ακίνητα: “Φωτιά” στις αγοραπωλησίες πάρκινγκ

Από την αρχή του έτους έως και τα μέσα Μαΐου στην πλατφόρμα myPROPERTY είχαν υποβληθεί 78.700 δηλώσεις για μεταβιβάσεις  ακινήτων.

Στο “κόκκινο” λειτουργεί και φέτος η πλατφόρμα myPROPERTY, δείγμα της δυναμικής που, παρά τις τιμές, έχει η αγορά ακινήτων, αλλά και της αμείωτης έντασης με την οποία συνεχίζονται οι γονικές παροχές ακινήτων ένεκα και του υψηλού αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ, που βέβαια καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό ακόμη και ακριβά ακίνητα.

Όμως δείγμα της συγκυρίας, με τα προβλήματα… χωροταξίας, αλλά και της… αγωνίας για επενδύσεις, είναι ότι πολλές από αυτές τις μεταβιβάσεις αφορούν αγοραπωλησίες… θέσεων πάρκινγκ. Άλλωστε, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, ειδικά στις γειτονιές της Αθήνας είναι μεγάλη. Οι τιμές τα τελευταία χρόνια, έχουν πολλαπλασιαστεί φτάνοντας στα επίπεδα … γκαρσονιέρας. Μάλιστα, με βάση στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, μια θέση πάρκινγκ 15 τ.μ. στο Παγκράτι πουλήθηκε στην τιμή των 100.000 ευρώ, ενώ σε πολλές άλλες περιπτώσεις, πιο “φυσιολογικές” το τ.μ. τιμάται από 1000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους, με βάση την ΤτΕ οι τιμές των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκε κατά 10,4%, ενώ το 2023, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 13,8% (αναθεωρημένα στοιχεία), έναντι αύξησης 11,9% το 2022.

Η εικόνα της αγοράς

Πάντως, συνολικά το ενδιαφέρον για ακίνητα είναι μεγάλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του έτους έως και τα μέσα Μαΐου στην πλατφόρμα είχαν υποβληθεί 78.700 δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων με τους φόρους που έχουν βεβαιωθεί από αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές να υπερβαίνουν τα 210 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά με αυτό τον ρυθμό, αναμένεται φέτος να καταγραφεί ένα νέο ρεκόρ, ενώ ενδιαφέρον έχει ότι με βάση τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, το φάσμα τιμών καλύπτει μια μεγάλη γκάμα.

Στην πρώτη γραμμή στις αγοραπωλησίες ακινήτων βρίσκεται ο Δήμος Αθηναίων, καθώς σχεδόν τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 άλλαξαν χέρια περίπου 2.400 ακίνητα με τις τιμές που αναγράφονται στα συμβόλαια να κινούνται σε πολλές περιπτώσεις πάνω από τις αντικειμενικές αξίες.

Έλεγχοι

Πάντως με αιχμή το κύμα μεταβιβάσεων στον ελεγκτικό μηχανισμό έχει σημάνει συναγερμός για πιθανό εντοπισμό υποθέσεων “αδήλωτου πλούτου” που “ξεπλένεται” μέσα από τις μεταβιβάσεις κτλ. Έτσι σχεδιάζει να ελέγξει φέτος 2.500 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών με στόχο να αποκαλυφθούν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, ιδίως μετά την καθιέρωση του αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ στις γονικές παροχές.

Οι αντικειμενικές αξίες

Κοινό “μυστικό” πάντως είναι ότι πολλές από τις αγοραπωλησίες ακινήτων γίνονται σε τιμές πάνω από τις αντικειμενικές με “μετρητά” κάτω από το τραπέζι, καθώς πλέον δεν αναγνωρίζονται οι αγοραπωλησίες με μετρητά μέσω τραπέζης. Ωστόσο, προς ώρας, δε διαφαίνονται προθέσεις για αλλαγές στις τα επίπεδα των αντικειμενικών αξιών, κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει εντός του 2025. Η επόμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να γίνει με βάση τις εισηγήσεις των ιδιωτών εκτιμητών ακινήτων, καθώς καθυστερεί η ενεργοποίηση του νέου πληροφοριακού συστήματος που θα παρακολουθεί και θα καταγράφει την πορεία των εμπορικών τιμών αναπροσαρμόζοντας ανάλογα τις τιμές ζώνης.

Να σημειωθεί ότι μέσω της  ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Οικονομικών valuemaps.gov.gr, οι  ενδιαφερόμενοι εισάγοντας τα αναγκαία στοιχεία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε κατοικίας  μπορούν να υπολογίσουν την τρέχουσα αντικειμενική αξία του ακινήτου. Η πλατφόρμα αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη για τον υπολογισμό των φόρων αλλά και των αξιών μεταβίβασης καθώς όπως καταγράφουν τα στοιχεία, χιλιάδες αναζητήσεις γίνονται καθημερινά ακόμη κι από ενδιαφερόμενους από την Ευρώπη, την Ασία καθώς και τις Η.Π.Α.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα