Μετ’ εμποδίων το Σπίτι μου ΙΙ – Πού “σκοντάφτουν” οι ενδιαφερόμενοι

Διαβάζεται σε 5'
Ακίνητα στην Αθήνα
Ακίνητα στην Αθήνα George Vitsaras / SOOC

Εκτόξευση τιμών στα ακίνητα που θεωρούνταν επιλέξιμα για την υπαγωγή στο πρόγραμμα λόγω της υψηλής ζήτησης που προκλήθηκε. Το ζήτημα της ηλεκτρονικής ταυτότητας και ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων.

Μεγάλα εμπόδια στην προσπάθεια εξεύρεσης ακινήτου συναντάνε οι υποψήφιοι δανειολήπτες του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ».

Τραπεζικές πηγές χαρακτηρίζουν εν πολλοίς αναμενόμενη την συγκεκριμένη εξέλιξη και την αποδίδουν στην εκτόξευση που καταγράφουν οι τιμές στα ακίνητα που θεωρούνταν επιλέξιμα για την υπαγωγή στο πρόγραμμα λόγω της υψηλής ζήτησης που προκλήθηκε.

«Λόγω της μεγάλης ζήτησης χιλιάδες είναι οι υποψήφιοι αγοραστές που έσπευσαν να εξασφαλίσουν το πιστοποιητικό συμμετοχής στο «Σπίτι μου 2». Αυτή η βεβαίωση διασφαλίζει ότι ο ενδιαφερόμενος πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια και ότι δεν διαθέτει ακίνητο που να καλύπτει τις στεγαστικές του ανάγκες. Ωστόσο στην πλειονότητα τους οι υποψήφιοι αγοραστές έρχονται αντιμέτωποι με την έλλειψη ακινήτων που να πληρούν τις προδιαγραφές του προγράμματος» τονίζει υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» άρχισαν να υποβάλλονται από τα μέσα Ιανουαρίου και λόγω των χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων που παρέχει το πρόγραμμα εκτόξευσαν το ενδιαφέρον από τους υποψήφιους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των συνολικών αιτήσεων είχε φτάσει τις 102.184. Πρόκειται για όσους έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα gov.gr προκειμένου να κριθεί εάν είναι επιλέξιμοι, δηλαδή αν πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος και να πάρουν αριθμό προτεραιότητας βάσει του οποίου θα αξιολογηθούν στη συνέχεια από τις τράπεζες. Από αυτές οι εγκεκριμένες αιτήσεις ανήλθαν σε 47.328 ενώ 17.905 έχουν απορριφθεί.

Έως τώρα έχουν τρέξει επιλεξιμότητες για 65.233 αιτήσεις.

Το ζήτημα της ηλεκτρονικής ταυτότητας

Ένα ακόμη εμπόδιο που καλούνται να ξεπεράσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι οι προδιαγραφές, με τα περιθώρια για εύρεση κατάλληλου σπιτιού να στενεύουν, ιδίως για τα σπίτια που θεωρούνται κατάλληλα για οικογένεια. Το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο από την απαίτηση για ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου, η οποία βοηθά στον νομικό και τεχνικό έλεγχο και διευκολύνει τη διαδικασία αγοράς.

«Πράγματι παρά τις μαζικές αιτήσεις υπάρχουν μια σειρά από δυσκολίες, από την εύρεση ακινήτου μέχρι το χρονικό περιθώριο που πρέπει να γίνει η διαδικασία και την υποβολή των σχετικών εγγράφων για να προχωρήσει η εκταμίευση» επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, ενώ ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου, καθώς είναι ελάχιστες και δυσκολεύουν τους χρόνους και την υλοποίηση του προγράμματος» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες επισημαίνουν ότι «έχουμε προεγκρίσεις για τις οποίες δεν υπάρχει ακόμη το ακίνητο και την ίδια στιγμή μέσα σε 90 ημέρες από την προέγκριση θα πρέπει ο εν δυνάμει αγοραστής να υποβάλει την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου και όλα τα έγγραφα. Σε διαφορετική περίπτωση ακυρώνονται η αίτηση».

Με δεδομένο ότι στο σύνολο των 6,4 εκατ. που είναι οι κατοικίες σε όλη τη χώρα, αυτές που έχουν ηλεκτρονική ταυτότητα εκτιμάται ότι είναι μόλις 1,1 εκατ., η ανεύρεση ακινήτου που να διαθέτει ηλεκτρονική ταυτότητα και να εμπίπτει στα χαρακτηριστικά του προγράμματος, δηλαδή να είναι παλαιότητας έως το 2007, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, καθιστώντας τη διαδικασία ακόμη πιο χρονοβόρo.

Τα διαθέσιμα ακίνητα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, συνολικά σε όλη την Αττική, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών εκτός των προαστίων, σε σύνολο 63.448 κατοικιών από 70 μέχρι 150 τ.μ., κατασκευής μέχρι το 2007 και αξίας μέχρι 250.000 ευρώ (από τον πρώτο όροφο και πάνω), διαθέσιμα είναι τα 13.685, δηλαδή το 23% του συνόλου.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες και σύμφωνα με τις αιτήσεις που έχουν λάβει, επισημαίνουν ότι μόλις 1 στους 10 υποψηφίους δηλώνει ότι έχει βρει το ακίνητο που θέλει να αγοράσει. Πρόκειται για 1.000 υποψήφιους δανειολήπτες σε σύνολο 10.000 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στις τράπεζες. Δραματικά πιο λίγοι –μεταξύ των 1.000 που δηλώνουν ότι έχουν εντοπίσει το ακίνητο– είναι αυτοί που έχουν βρει ακίνητο με ηλεκτρονική ταυτότητα, και οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες δεν ξεπερνούν τους 50.

Πώς πήγε το Σπίτι μου Ι

Σε ό,τι αφορά στο προηγούμενο πρόγραμμα «Σπίτι μου Ι» σημειώνεται ότι 290 εκατ. ευρώ σε σύνολο 1 δισ. ευρώ που είχαν εγκριθεί παραμένουν ακόμη αδιάθετα. Η υστέρηση στην απορρόφηση των πόρων παρά το γεγονός ότι η επιδότηση έφθανε το 75% –έναντι 50% σήμερα– αποδίδεται στο ότι πολλοί από αυτούς που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα απέσυραν το ενδιαφέρον τους ακυρώνοντας τις αιτήσεις που είχαν υποβάλει, καθώς δεν κατάφεραν να βρουν σπίτι είτε δεν βρήκαν στην τιμή που θα ήθελαν.

Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του «Σπίτι μου I», έχουν εκταμιευθεί 7.600 δάνεια έναντι 10.000 που ήταν η επίσημη εκτίμηση για το σύνολο των δικαιούχων που θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα και παρά το γεγονός ότι τη θέση αυτών που ακυρώνουν την αίτησή τους παίρνουν οι επιλαχόντες, είναι πολύ πιθανόν τα χρήματα που έχουν δεσμευθεί να μην απορροφηθούν τελικά στο σύνολό τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα