Πολύ υψηλές οι τιμές στέγασης σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα του μέσου Έλληνα

Διαβάζεται σε 3'
Πολύ υψηλές οι τιμές στέγασης σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα του μέσου Έλληνα
Ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται σε περιοχές της Αθήνας που υπήρχαν οικονομικά σπίτια, εξαιτίας της πρόσφατης οικονομικής κρίσης που περάσαμε.

Αν κάτι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την οικονομική κατάσταση του μέσου Έλληνα στην Ελλάδα του 2023, τότε αυτό αναμφίβολα θα ήταν η σημαντική ανισότητα μεταξύ των εσόδων και των δαπανών. Σύμφωνα με την έρευνα της Utility Bidder, η χώρα μας την τελευταία δεκαετία είχε την μικρότερη αύξηση μισθών, συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ.

Συνολικά, μέσα σε δέκα χρόνια ο μέσος μισθός αυξήθηκε μόλις κατά 1,5%, δηλαδή από 24.339 ευρώ που ήταν ο ετήσιος μισθός το 2012,ανέβηκε στα 24.709 ευρώ, δηλαδή 370 ευρώ αύξηση.

Ενώ, το κόστος των ενοικίων από το 2018 μέχρι το 2023 ανέβηκε από 37,2% έως 42,1%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από το spitogatos.gr, το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η μέση τιμή επιφάνειας στην Αττική κοστίζει 9,25 ευρώ, δηλαδή σε ετήσια βάση ακριβότερη κατά 8,2%. Μάλιστα, από το 2019 το κόστος έχει αυξηθεί κατά 37%.

Ενδεικτικά, στο κέντρο της Αθήνας το τ.μ. κοστίζει 10 ευρώ (+10,9%), στα Νότια Προάστια 12 ευρώ 9,1%, δηλαδή περισσότερο από το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ στα Βόρεια Προάστια 10,08 ευρώ (+7,7%).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης, παρουσιάζει το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται σε περιοχές της Αθήνας που υπήρχαν οικονομικά σπίτια, εξαιτίας της πρόσφατης οικονομικής κρίσης που περάσαμε.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης οι ένοικοι δαπανούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του μισθού τους στα στεγαστικά έξοδα, αδυνατώντας να καλύψουν τις υπόλοιπες ανάγκες ενός νοικοκυριού. Για την ακρίβεια, βάση των δεδομένων από την Attica Bank, το 25% των ελληνικών νοικοκυριών ξοδεύει πάνω από το 40% των απολαβών του για να καλυφθούν μόνο τα στεγαστικά έξοδα.

Το συνολικό κόστος όμως, που απαιτείται από κάθε νοικοκυριό, διαφέρει ανάλογα με την τοποθεσία. Στην Αθήνα για παράδειγμα, σύμφωνα με την βρετανική εταιρεία Online Mortgage Advisor, για να καλυφθεί το ενοίκιο χρειάζεται το 55,9% του μισθού, στην Θεσσαλονίκη το 53,55%, στην Πάτρα το 46,36% και στο Ηράκλειο Κρήτης το 45%. Αυτό σημαίνει ότι το 76,9% των ενοικιαστών αφού πληρώσουν το ενοίκιο, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα υπόλοιπα έξοδα ενός νοικοκυριού.

Στην ίδια κατηγορία με την Ελλάδα βρίσκονται και οι Σκανδιναβικές χώρες, καθώς για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών απαιτείται πάνω από το 30% του μισθού.

Συγχρόνως, και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης παρατηρείται άνοδος στα ενοίκια, μολονότι παράλληλα με τις τιμές ανεβαίνουν και οι μισθοί.Με βάση τα δεδομένα της Eurostat από το 2010 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2023, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 21%, ενώ σημειώνεται παρόμοια αύξηση στα ετήσια εισοδήματα σε πολλές χώρες.

Για παράδειγμα, στη Λιθουανία, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 168%, ενώ οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 82,4%, αντιπροσωπεύοντας αύξηση σχεδόν 19.000 ευρώ. Επιπλέον, στην Ισπανία, το κόστος στέγασης αυξήθηκε κατά 25%, ενώ ο μέσος μισθός ανέβηκε κατά 17,9%.

Τέλος, οι κάτοικοι της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και εκείνοι που ζουν στην Κροατία, Βουλγαρία, Τσεχία και Σλοβενία, βρίσκονται σε καλύτερη θέση, καθώς δαπανούν μόνο το 10% των απολαβών τους για τα στεγαστικά έξοδά τους. Εντωμεταξύ, η Μάλτα αποτελεί αναμφίβολα την καλύτερη χώρα για να επενδύσει κανείς σε κατοικία αυτήν την περίοδο, καθώς για την πληρωμή του ενοικίου χρειάζεται μόνο το 3% του μισθού του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα