Πώς η περιοχή ενός ακινήτου διαμορφώνει την αξία του

Διαβάζεται σε 4'
Πώς η περιοχή ενός ακινήτου διαμορφώνει την αξία του
Πολυκατοικία στα Σεπόλια SOOC

Πολλές φορές υπάρχει υπέρμετρη αυτοπεποίθηση ότι το ακίνητο θα ενοικιαστεί εν ριπεί οφθαλμού όταν βγει στην αγορά γιατί “βρίσκεται σε κεντρικό σημείο”. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό δε συμβαίνει στην πράξη.

“Όσο περισσότεροι υποψήφιοι ενοικιαστές τόσο το καλύτερο!”. Αυτό αποτελεί μια συχνή δήλωση πολλών ιδιοκτητών ακινήτων κατά τη διαδικασία εύρεσης του ιδανικού ενοίκου για το ακίνητο που διαθέτουν μέσα στην πόλη.

Οι πόλεις εκ των πραγμάτων συγκεντρώνουν μεγάλους πληθυσμούς, επομένως πολλοί ιδιοκτήτες πιστεύουν ότι υπάρχει και μια πολύ μεγάλη βάση πιθανών ενοικιαστών.

Κανόνας της αγοράς είναι η ζήτηση και η προσφορά. Ωστόσο, κάτι που παραβλέπεται από πολλούς ιδιοκτήτες είναι η κατάλληλη στόχευση προκειμένου να μπορέσουν να μεγιστοποιήσουν τα εισοδήματά τους από την αξιοποίηση ακινήτων αλλά και να το κάνουν αυτό με τον καλύτερο τρόπο για όλους.

Ο ιδιοκτήτης πρέπει να είναι ευχαριστημένος, όπως επίσης και ο ενοικιαστής, είτε πρόκειται για βραχυχρόνια μίσθωση (για παράδειγμα, για μερικούς μήνες, για μια εποχική εργασία) είτε για μακροχρόνια ενοικίαση.

Το θέμα της στόχευσης συνήθως παραβλέπεται από τους ιδιοκτήτες κατοικιών προς ενοικίαση στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις.

Πολλές φορές υπάρχει υπέρμετρη αυτοπεποίθηση ότι το ακίνητο θα ενοικιαστεί εν ριπεί οφθαλμού όταν βγει στην αγορά γιατί “βρίσκεται σε κεντρικό σημείο”.

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό δε συμβαίνει στην πράξη. Η προσφορά, ειδικά σε κεντρικές περιοχές, είναι πολύ μεγάλη οπότε υπάρχει επιλογή για τους ενοικιαστές.

Συχνό φαινόμενο είναι επίσης να περνάει πολύς καιρός στη διαδικασία εύρεσης ενοικιαστή, καθώς οι ενδιαφερόμενοι μη γνωρίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σπιτιού ή της περιοχή καταναλώνουν πολύτιμο χρόνο των ιδιοκτητών, απλά για να δουν το σπίτι.

Η λύση είναι η κατάλληλη στόχευση. Στοχεύοντας το ακίνητό σας σε συγκεκριμένες κατηγορίες ενοικιαστών μεγιστοποιούνται οι πιθανότητες επιτυχίας σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ όλες οι πλευρές μένουν ευχαριστημένες.

Η διαφάνεια παίζει σημαντικό ρόλο και βοηθά στη βελτιστοποίηση της διαδικασίας εύρεσης ενοικιαστή.

Αναφέροντας συγκεκριμένα σημεία στην αγγελία του ακινήτου σας, θα προσελκύσετε τόσο τις μηχανές αναζήτησης (για όσους ψάχνουν για παράδειγμα φοιτητικό σπίτι) αλλά και τους κατάλληλους υποψηφίους.

Μια σημαντική κατηγορία στόχευσης είναι οι φοιτητές. Η αγορά της φοιτητικής κατοικίας είναι μεγάλη και κάθε χρόνο χιλιάδες φοιτητές και οι οικογένειές τους αναζητούν κατοικία. Αν το ακίνητό σας βρίσκεται κοντά σε σχολές ή πανεπιστήμια, τότε οι φοιτητές είναι η ιδανική στόχευση. Ακόμη και αν το σπίτι σας δε βρίσκεται κοντά στις παραπάνω δομές αλλά σε κοντινή απόστασή από αυτές (έως 15-20 λεπτά με τα πόδια) ή σε άμεση γειτνίαση με μετρό ή άλλο μέσο σταθερής τροχιάς (π.χ. τραμ) που μπορεί να μεταφέρει το φοιτητή γρήγορα σε αυτές, η στόχευση σε φοιτητές θα αποδώσει καλά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα σπίτια αυτά επιθυμούν να είναι επιπλωμένα ή ημιεπιπλωμένα, οπότε καλό είναι να το έχετε αυτό στο νου σας.

Μια άλλη κατηγορία στόχευσης αφορά ακίνητα που βρίσκονται κοντά σε στρατιωτικές δομές. Η μετακίνηση στρατιωτικών σε διαφορετικές δομές δημιουργεί ανάγκη για εύρεση κατοικίας κοντά σε αυτές. Η άμεση γειτνίαση με αυτές μπορεί να στοχεύσει την κατηγορία αυτή ενοικιαστών. Κρατήστε στο μυαλό σας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το σπίτι πρέπει να είναι επιπλωμένο καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια συχνής μεταφοράς επίπλων από περιοχή σε περιοχή, λόγω των μεταθέσεων.

Αν το ακίνητό σας βρίσκεται κοντά σε σχολεία είναι ιδανική περίπτωση για οικογένειες με μικρά παιδιά. Στην περίπτωση αυτή το σπίτι όμως πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να στεγάσει την οικογένεια με τα τωρινά και μελλοντικά της μέλη. Αν το σπίτι είναι για παράδειγμα γκαρσονιέρα, δύσκολα θα ενοικιαστεί από νέα οικογένεια, παρότι βρίσκεται κοντά σε σχολεία.

Πλέον υπάρχουν και εταιρείες που αναλαμβάνουν την ενοικίαση της κατοικίας σας σε επαγγελματίες / υπαλλήλους εταιρειών, αν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή με σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα και φυσικά καλύπτει κάποιες προδιαγραφές (π.χ. ανακαινισμένο, επιπλωμένο σε πολλές περιπτώσεις, κλπ.).

Σε περιπτώσεις φυσικά που το ακίνητό σας βρίσκεται σε τουριστικές περιοχές ή σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος στις πόλεις, μπορείτε να το ενοικιάσετε σε επισκέπτες. Πέρα από την προφανή λύση της βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου AirBnB, υπάρχουν πλέον και άλλες επιλογές για πιο μακροχρόνια ενοικίαση. Λόγω της διάδοσης της τηλεργασίας και του “nomad lifestyle” πολλοί συνδυάζουν εργασία και αναψυχή και μπορεί να ενδιαφέρονται να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα για μερικούς μήνες σε μια ωραία περιοχή της πόλης, την οποία θα μπορούν να απολαύσουν και ως τουρίστες.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές είναι πολλές και όσο πιο στοχευμένη είναι η αγγελία του ακινήτου σας, τόσο γρηγορότερα και ευκολότερα θα βρεθεί ο κατάλληλος ενοικιαστής.

Φροντίστε να αναδείξετε τα στοιχεία που κάνουν το σπίτι σας ελκυστικό στη συγκεκριμένη κατηγορία που στοχεύετε, για να έχετε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα