Σε ποια περιοχή – έκπληξη της Αττικής αυξάνονται τα ενοίκια λόγω αυξημένης ζήτησης

Διαβάζεται σε 3'
Ακίνητα
Ακίνητα ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι τιμές για στέγαση στα Δυτικά Προάστια λόγω των πολλών αρνητικών παραγόντων που έχουν συσσωρευτεί και έχουν επηρεάσει γενικά τις τιμές των ενοικίων στη χώρα.

Συνεχίζονται οι ανοδικές τάσεις στις τιμές των ενοικίων στα Δυτικά Προάστια κατά το β’ τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τα τελευταία καταγεγραμμένα στοιχεία.

Τα Δυτικά Προάστια είναι από τις πιο οικονομικά προσιτές περιοχές της Αττικής, καθώς, συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές.

Ωστόσο, βλέπουμε ότι και εκεί πλέον οι τιμές για στέγαση ανεβαίνουν ραγδαία, λόγω των πολλών αρνητικών παραγόντων που έχουν συσσωρευτεί και έχουν επηρεάσει γενικά τις τιμές των ενοικίων στη χώρα.

Ένας από τους κυριότερους λόγους που ανεβαίνουν οι τιμές στα ύψη, είναι η έντονη ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Η ζήτηση είναι υψηλή, λόγω του μεγάλου πληθυσμού που υπάρχει στην Αθήνα, αλλά η προσφορά ελάχιστη.

Μια από τις βασικότερες αιτίες που δεν αρκούν τα ακίνητα είναι η αύξηση του τουρισμού στη χώρα, και ιδιαίτερα στην Πρωτεύουσα, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των διαθέσιμών ακινήτων για ενοικίαση αξιοποιείται ως airbnb, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η γκάμα των σπιτιών για μακροχρόνια μίσθωση.

Στα Δυτικά Προάστια, επίσης, στεγάζονται διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα, γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση για ενοικίαση, από φοιτητές. Ιδιαίτερα, την συγκεκριμένη περίοδο, που έχουν βγει τα αποτελέσματα των πανελληνίων και γνωρίζουν σε ποια σχολή έχουν περάσει, η ζήτηση βρίσκεται στα “κόκκινα”.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι οι παραπάνω παράγοντες δεν ευθύνονται αποκλειστικά για την άνοδο των τιμών. Τα έργα υποδομής, που “ανεβάζουν” το επίπεδο μιας περιοχής, παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην αύξηση των ενοικίων.

Τα Δυτικά Προάστια, για παράδειγμα, έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά, μετά την επέκταση του μετρό. Καθώς, ας θυμηθούμε, ότι μέχρι πρότινος, οι μετακινήσεις στις περισσότερες περιοχές γινόντουσαν μόνο με λεωφορεία.

Τάσεις τιμών ακινήτων

Το β’ τρίμηνο του 2024 η μέση τιμή ενοικίου στα Δυτικά Προάστια έφτασε στα 8,33 ευρώ ανά τ.μ., από 7,63 ευρώ που κόστιζε πέρσι. Το κόστος δηλαδή, ανέβηκε κατά 9,20%.

Παραδείγματα ακινήτων στην αγορά

  • Διαμέρισμα, 90 τ.μ., 1ος όροφος, τρία υπνοδωμάτια, Νέα Φιλαδέλφεια, ενοικιάζεται στα 8,33 ευρώ ανά τ.μ.
  • Διαμέρισμα, 105 τ.μ., 3ος όροφος, δύο υπνοδωμάτια, Νέα Φιλαδέλφεια, ενοικιάζεται στα 8,1 ευρώ ανά τ.μ.
  • Διαμέρισμα, 60 τ.μ., 5ος όροφος, ένα υπνοδωμάτιο, Γαλάτσι, ένα υπνοδωμάτιο, ενοικιάζεται στα 12,5 ευρώ ανά τ.μ.
  • Διαμέρισμα, 90 τ.μ., 2ος όροφος, δύο υπνοδωμάτια, Ίλιον, δύο υπνοδωμάτια, ενοικιάζεται στα 6,67 ευρώ ανά τ.μ.
  • Διαμέρισμα, 80 τ.μ., 1ος όροφος, δύο υπνοδωμάτια, Περιστέρι, ενοικιάζεται στα 7,13 ευρώ ανά τ.μ.
  • Διαμέρισμα, 86 τ.μ., ισόγειο, δύο υπνοδωμάτια, Πετρούπολη, ενοικιάζεται στα 6,98 ευρώ ανά τ.μ.
  • Διαμέρισμα, 82 τ.μ., 1ος όροφος, δύο υπνοδωμάτια, Αιγάλεω, ενοικιάζεται στα 7,32 ευρώ ανά τ.μ.
  • Διαμέρισμα, 91 τ.μ., 2ος όροφος, τρία υπνοδωμάτια, Άγιοι Ανάργυροι, ενοικιάζεται στα 8,24 ευρώ ανά τ.μ.
  • Μεζονέτα, 50 τ.μ., 3ος όροφος, ένα υπνοδωμάτιο, Αιγάλεω, ενοικιάζεται στα 14 ευρώ ανά τ.μ.
  • Μεζονέτα, 62 τ.μ., 2ος όροφος, ένα υπνοδωμάτιο, Περιστέρι, ενοικιάζεται στα 12,9 ευρώ ανά τ.μ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα