Συνταγματική η μεταβίβαση έκτασης στο Μικρό Καβούρι Βουλιαγμένης προς το ΤΑΙΠΕΔ

Συνταγματική η μεταβίβαση έκτασης στο Μικρό Καβούρι Βουλιαγμένης προς το ΤΑΙΠΕΔ
ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) eurokinissi

Οι ισχυρισμοί των κατοίκων για το αναπαλλοτρίωτο των δημόσιων χώρων, κρίθηκαν αβάσιμοι από το ΣτΕ.

Το “πράσινο φως” για τη μεταβίβαση έκτασης 110.000 τ.μ. στην θέση Μικρό Καβούρι του πρώην  Δήμου Βουλιαγμένης στο ΤΑΙΠΕΔ άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε νόμιμη και συνταγματική τη μεταβίβαση, με το σκεπτικό ότι η κίνηση αυτή δεν συνεπάγεται την άρση της προστασίας, αλλά ούτε συνεπάγεται οποιαδήποτε μεταβολή του δασικού χαρακτήρα της.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κάτοικοι του πρώην Δήμου Βουλιαγμένης και νυν Δήμου Βούλας -Βουλιαγμένης – Βάρκιζας, ζητώντας να ακυρωθεί η παραχώρησης της επίμαχης έκτασης στο ΤΑΙΠΕΔ ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην δασική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, οι οποίοι όμως κρίθηκαν αβάσιμοι, η έκταση προστατεύεται από το αναπαλλοτρίωτο των δημοσίων κοινοχρήστων χώρων και στο μεγαλύτερο τμήμα της η είναι δασική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1958 η έκταση μεταβιβάστηκε από τον Οργανισμό Διοικήσεως Εκκλησιαστικής και Μοναστηριακής Περιουσίας στον ΕΟΤ, ενώ το 1975 υπογραφεί σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του ΕΟΤ, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της εταιρείας  «Αστήρ Ανώνυμος Ξενοδοχειακή Εταιρεία». Το 1980 ανεγέρθηκε ξενοδοχειακή μονάδα, που συνορεύει με τη επίμαχη έκταση, την  υψηλή κυριότητα  της οποίας έχει ο ΕΟΤ. Σύμφωνα με το νόμο 4046/2012, παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα