Ακύρωση ΔΕΘ: Αναζητούν εναλλακτικά σενάρια για τις εκθέσεις
Ο κορυφαίος θεσμός της Θεσσαλονίκης, που μετρά 94 χρόνια Ιστορίας και 84 διοργανώσεις, δεν θα σιγήσει, καθώς τις ημέρες της Έκθεσης η ΔΕΘ-Helexpo θα διοργανώσει ένα πολιτικο-οικονομικό φόρουμ.
- 11 Αυγούστου 2020 16:11
Εναλλακτικά σενάρια και προτάσεις μετά την απόφαση ακύρωσης της 85ης ΔΕΘ αναζητούν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και η διοίκηση της ΔΕΘ μετά την ακύρωσή της λόγω της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε ο δήμος, η επόμενη μέρα αποτέλεσε το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης που οργανώθηκε, σήμερα το μεσημέρι, με πρωτοβουλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και τη συμμετοχή του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΔΕΘ) Κεντρικής Μακεδονίας, δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, καθώς και του προέδρου της ΔΕΘ-Helexpo Τάσου Τζήκα.
Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκαν οι δυνατότητες διοργάνωσης -με τη χρήση των νέων τεχνολογιών- γεγονότων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν αντίβαρο στην ακύρωση της φετινής ΔΕΘ αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με την προσαρμογή των κλαδικών εκθέσεων στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.
Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι την επόμενη εβδομάδα ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας θα φέρουν στο τραπέζι του διαλόγου τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, διοργανώνοντας μια διευρυμένη τηλεδιάσκεψη, ώστε να συζητηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια και να διατυπωθούν συγκεκριμένες προτάσεις.
“Πλήγμα για την πόλη η ακύρωση της ΔΕΘ”
«Η απόφαση ακύρωσης της 85ης ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία συνιστά αναμφίβολα ένα πλήγμα για την πόλη της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή. Όταν, όμως, οι λόγοι που οδηγούν στη λήψη μιας τόσο βαριάς απόφασης έχουν να κάνουν με την προάσπιση της δημόσιας υγείας, οφείλουμε όλοι να σταθούμε με υπευθυνότητα», τονίζει αναλυτικότερα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, για την απόφαση ακύρωσης της 85ης ΔΕΘ.
«Οι ειδικοί επιστήμονες μίλησαν, η κυβέρνηση καθόρισε τα μέτρα και στο πλαίσιο αυτό η απόφαση ακύρωσης της φετινής διοργάνωσης και κατανοητή είναι και απολύτως σεβαστή», σημειώνει ο κ. Ζέρβας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, παράλληλα τη θλίψη και την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην οικονομία της πόλης και ζητώντας ένα «στρατηγικό σχέδιο» για την επούλωση των «πληγών» ενόψει και της έλευσης του Πρωθυπουργού στην πόλη, τον επόμενο μήνα.
«Είναι ανάγκη εδώ και τώρα να σχεδιαστούν κεντρικά από την κυβέρνηση ενεργές πολιτικές στήριξης του επιχειρείν αλλά και αντισταθμιστικές πολιτικές ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία», αναφέρει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και προσθέτει: «Ακριβώς αυτή είναι η προσδοκία μας από τον Πρωθυπουργό εν όψει της έλευσής του στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο: ένα στρατηγικό σχέδιο που θα επουλώνει τις οικονομικές πληγές και ταυτόχρονα ένα πακέτο λύσεων για το πρόβλημα των αστικών συγκοινωνιών, που τείνει να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα».
Σημειώνει ακόμη -μεταξύ άλλων- ότι μέσα σε λίγες ώρες από τη γνωστοποίηση της απόφασης για ακύρωση της ΔΕΘ προχώρησε σε σειρά επαφών με αξιωματούχους της κυβέρνησης, με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και με παραγωγικούς φορείς της πόλης, «καλώντας τους να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μέσα στο δύσκολο τοπίο που έχει διαμορφωθεί».
«Το στοίχημα είναι μεγάλο. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να το κερδίσουμε», καταλήγει ο κ. Ζέρβας.
Θεσσαλονίκη: Πολιτικό – οικονομικό φόρουμ τις ημέρες της 85ης ΔΕΘ
“Παρούσα στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων μηνών” δηλώνει πάντως η ΔΕΘ-Helexpo με τη διοργάνωση ενός πολιτικο-οικονομικού φόρουμ τις ημέρες που επρόκειτο να διεξαχθεί η 85η έκθεση.
“Η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας ξεπερνά κάθε οικονομική διάσταση και στο πλαίσιο αυτό η 85η ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον Σεπτέμβριο. Όμως ο κορυφαίος θεσμός της Θεσσαλονίκης, που μετρά 94 χρόνια Ιστορίας και 84 διοργανώσεις, δεν θα σιγήσει, καθώς τις ημέρες της Έκθεσης η ΔΕΘ-Helexpo θα διοργανώσει ένα πολιτικο-οικονομικό φόρουμ, δηλώνοντας παρούσα στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων μηνών”, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας.
“Η ΔΕΘ-Helexpo συνεχίζει να βρίσκεται στις επάλξεις, σχεδιάζοντας το μέλλον, παρά τις αντίξοες συνθήκες και επεξεργάζεται μια σειρά νέων ιδεών και δράσεων, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη μέρα. Άλλωστε, η εκθεσιακή δραστηριότητα δεν σταματά, μιας και αποτελεί καταλυτικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα μας”, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, με την οποία ο εθνικός εκθεσιακός φορέας ευχαριστεί επίσης “εκθέτες και χορηγούς που, παρά τη δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία, έδειξαν εμπιστοσύνη στη ΔΕΘ και έσπευσαν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους, αναγνωρίζοντας στην Έκθεση τη βαρύτητά της τόσο σε συμβολικό όσο και σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο”. Ιδιαίτερες ευχαριστίες δε απευθύνει η ΔΕΘ-Helexpo στους οργανωτές της γερμανικής συμμετοχής “για την αμέριστη συμπαράστασή τους μέχρι την τελευταία στιγμή”.
“Η ΔΕΘ έχει περάσει κυριολεκτικά διά πυρός και σιδήρου στις εννέα δεκαετίες της ζωής της και θα αντιμετωπίσει τη νέα αυτή πρόκληση δημιουργικά και με την υποστήριξη των εργαζομένων της, των πελατών της, των συνεργατών της, των φορέων, αλλά και της ίδιας της Θεσσαλονίκης”, καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΕΘ-Helexpo.
Το μήνυμα της γερμανικής πρεσβείας
«Ακόμα και χωρίς τη φετινή ΔΕΘ, για τη Γερμανία είναι σαφές ότι η ελληνογερμανική συνεργασία, είτε σε πολιτικό, οικονομικό, επιστημονικό ή πολιτιστικό επίπεδο είναι επωφελής και για τις δυο πλευρές, σημαντική για την Ευρώπη, και ενέχει ευκαιρίες για το μέλλον» τονίζει άλλωστε σε μήνυμά της η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα.
Σε ανακοίνωσή της που τιτλοφορείται «Ελλάδα και Γερμανία: Ισχυροί εταίροι στην κρίση. Μαζί για την ανάπτυξη και την καινοτομία, ακόμα και χωρίς την φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», η γερμανική πρεσβεία επισημαίνει πως η Γερμανία εκφράζει τον σεβασμό της στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ματαιώσει την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Περαιτέρω σημειώνει πως όλες οι προετοιμασίες για τη συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ είχαν δρομολογηθεί, ώστε μαζί με την Ελλάδα να δοθεί το σήμα για την επιστροφή στην ανάπτυξη μετά τον γενικό περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του κορωνοϊού.
Παράλληλα γνωστοποιεί ότι παρά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, πάνω από 60 εκθέτες, όπως νεοφυείς επιχειρήσεις, μεγάλοι όμιλοι εγγεγραμμένοι στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, εξειδικευμένα ερευνητικά ινστιτούτα και οι αδελφοποιημένοι με τη Θεσσαλονίκη δήμοι της Κολωνίας και της Λειψίας ήταν έτοιμοι να συμμετάσχουν στη ΔΕΘ με επίκεντρο τα μεγάλα θέματα του μέλλοντος, όπως είναι η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιακή οικονομία, η ηλεκτροκίνηση ή οι σύγχρονες μορφές επικοινωνίας.
«Εντελώς μέσα στο πνεύμα του συνθήματος της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ: Όλοι μαζί. Να ξανακάνουμε την Ευρώπη ισχυρή!» διαμηνύει επίσης η γερμανική πρεσβεία και σημειώνει καταληκτικά: «Καλημέρα Θεσσαλονίκη! Θα τα ξαναπούμε σύντομα!».