Ακρίβεια: Ο μεγάλος “πονοκέφαλος” – Συσκέψεις με το “καλημέρα”
Στην κορυφή της ατζέντας του νέου οικονομικού επιτελείου τα ενδεχόμενα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων αλλά και αποκλιμάκωσης των φόρων. Πιθανή η διατήρηση μέτρων όπως το "Καλάθι" και το "pass" για την αναχαίτιση της ακρίβειας. Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες.
- 28 Ιουνίου 2023 14:25
Το θέμα της ακρίβειας κυριαρχεί στην ατζέντα του νέου οικονομικού επιτελείου και ήδη για τα “μολύβια” έχουν ανάψει, τόσο στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όσο και στο Υπ. Ανάπτυξης αλλά και στο Υπ. Ενέργειας.
Ο Πρωθυπουργός, βέβαια, επισκέπτεται το απόγευμα την οδό Νίκης, όπου και η “‘έδρα” του Κωστή Χατζηδάκη, υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς στην ατζέντα περιλαμβάνονται τα ενδεχόμενα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων αλλά και αποκλιμάκωσης των φόρων.
Ωστόσο, μπορεί να μην περνά από το Υπ. Ανάπτυξης, αλλά η ηγεσία υπό τον Κώστα Σκρέκα, που έχει την ευθύνη εποπτείας της αγοράς, έκδοσης ή τήρησης αγορανομικών διατάξεων (“όπλα” που παραμένουν σε ισχύ – βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ) έχει “ανάψει” τις μηχανές ώστε να προλάβει το “μομέντουμ” της θετικής αποδοχής των πρώτων ημερών διακυβέρνησης. Άλλωστε το “σπορ” το ξέρει από την περίοδο παρουσίας στο ΥΠΕΝ, την περίοδο του ενεργειακού “ράλι”.
Κεντρικά θέματα έχουν να κάνουν με τον έλεγχο και τη διαφάνεια της αγοράς, αλλά και της πιθανής διατήρησης των πρωτοβουλιών που αναλήφθηκαν από την προηγούμενο διάστημα (βλ. “Καλάθι”), αλλά και των δράσεων τύπου “pass“.
Πάντως, το όλο πρόβλημα είναι “καυτό” καθώς ο ρυθμός αύξησης των τιμών των τροφίμων, παραμένει σε διψήφιο νούμερο, ενώ την ίδια ώρα το φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας αντιμετωπίζει το 26,3% των Ελλήνων πολιτών, έναντι ποσοστού 22% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Eurostat για το 2022.
Οι εκτιμήσεις ΔΝΤ και ΕΚΤ
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την αναφορά του ΔΝΤ για τον πληθωρισμό, το 2022 και το 2023 τα αυξανόμενα εταιρικά κέρδη αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρώπη, καθώς οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές περισσότερο από το υψηλό κόστος της εισαγόμενης ενέργειας. Πλέον, όπως αναφέρεται, οι εργαζόμενοι πιέζουν για αυξήσεις μισθών για να ανακτήσουν τη χαμένη αγοραστική δύναμή τους και οι εταιρείες μπορεί να χρειαστεί να δεχτούν μικρότερο μερίδιο κέρδους εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε τροχιά επίτευξης του στόχου του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) το 2025.
Επίσης, με βάση τα όσα ανέφερε και ΕΚΤ, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μεταξύ υπευθύνων χάραξης της πολιτικής, η αύξηση των περιθωρίων κέρδους ενισχύει τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, κάτι που ουσιαστικά ενισχύει τις ανισότητες καθώς “κλειδώνει” τη μεταφορά πλούτου από τα φτωχότερα στρώματα σε τσέπες ελαχίστων.
Επίσης στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ Economic Outlook, σε ειδικό κεφάλαιο για τη συμμετοχή των κερδών στις πληθωριστικές πιέσεις, τα στοιχεία έδειχναν ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα σε ό,τι αφορά την αύξηση του μεριδίου των κερδών μεταξύ 2019 και 2022, από το 34,4% στο 39,2%. Προηγείται η Ιρλανδία με αύξηση από το 60,4% στο 65,6% και η Νορβηγία από το 38,7% στο 55%.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα έχει αναφέρει, ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρώην υπουργός Οικονομίας και συστηματικός αναλυτής των φαινομένων ακρίβειας Γιώργος Σταθάκης, ο ελληνικός πληθωρισμός είναι επιπρόσθετα “πληθωρισμός κερδών” και “πληθωρισμός φόρων”. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Οικονομίας πολύ έγκαιρα είχε υπογραμμίσει χαρακτηριστικά για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρίες, ότι τα αναμενόμενα κέρδη για το 2022 ήταν σε ύψος ρεκόρ σε ποσοστό περίπου 5,5% του ΑΕΠ. Όπως έχει σημειώσει, πριν την κρίση, το 2007, ήταν περίπου 4,5% του ΑΕΠ. Το 2019 ήταν μόλις 1% του ΑΕΠ. Μεσοσταθμικά κινούνται περίπου στο 3%. “Συνεπώς τα φετινά κέρδη, εν μέσω της κρίσης, κάνουν ρεκόρ εικοσαετίας” είχε αναφέρει.
Πυλώνας η υπεραπόδοση φόρων
Στο μεταξύ “αέρα” για παρεμβάσεις στο μέτωπο της ενίσχυσης των εισοδημάτων δίνει η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού. Με βάση τα οριστικά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο μέχρι και τις πρώτες κάλπες του Μαΐου, που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπ. Οικονομικών συνεχίστηκε η υπεραπόδοση στις εισπράξεις κρατικών εσόδων από φόρους. Επίσηςμ για πρώτη φορά φέτος καταγράφεται υπέρβαση εσόδων ακόμα και από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης που, εξαιτίας της ακρίβειας, σημείωναν πτώση στους πρώτους μήνες του χρόνου. Προφανώς η αύξηση της κατανάλωσης σε προϊόντα, όπως καύσιμα και ποτά, λόγω τουρισμού έπαιξε το ρόλο της.
Συγκεκριμένα στο σύνολο του πενταμήνου Ιανουαρίου-Μαΐου τα κρατικά έσοδα από φόρους καταγράφουν υπέρβαση κατά 1,9 δισ. ευρώ πάνω από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού. Μόνο κατά τον μήνα Μάιο ξεπέρασαν κατά 350 εκατ. ευρώ τον μηναίο στόχο.
Με τα έως τώρα δεδομένα πάντως, συνολικά στο πεντάμηνο σχηματίστηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντί για έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας υπέρβαση ύψους 3,696 δισεκατομμυρίων!
Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού, για τον μήνα Μάιο του 2023:
- τα συνολικά έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 5,063 δισ. ευρώ, καταγράφοντας υπέρβαση κατά 350 εκατ. ευρώ ή 7,4% έναντι του μηνιαίου στόχου.
- τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1,843 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 36 εκατ. ευρώ.
- τα έσοδα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ανήλθαν σε 601 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 7 εκατ. ευρώ. Και αυτό αντανακλά ευθέως σε αύξηση του όγκου πωλήσεων, καθώς οι ΕΦΚ δεν αυξομειώνονται αναλογικά με τις τιμές των προϊόντων (ενέργειας, καυσίμων, ποτών ή τσιγάρων) αλλά εξαρτώνται από τις αυξομειώσεις των πωλήσεων.
- τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 953 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 101 εκατ. ευρώ.
- τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 1,167 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 160 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις