Ακρίβεια: Ρεκόρ 28 ετών σπάει ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και άλλοι φορείς και οργανισμοί, εδώ και καιρό έχουν αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις τους για το ποσοστό του ετήσιου πληθωρισμού για το 2022. Οι προβλέψεις ξεκινούν από το 5% και φτάνουν μέχρι το 11%.
- 10 Μαΐου 2022 06:42
Με διψήφια ποσοστά τρέχει μετά από 28 χρόνια και πάλι ο πληθωρισμός οδηγώντας στα ύψη το κόστος ζωής και υπονομεύοντας την πορεία ανάκαμψης της ζήτησης, που είναι βασικός “πυλώνας” για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Έτσι, με βάση πληροφορίες, οι τιμοληψίες από την ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Απρίλιο, που θα οδηγήσουν στην επίσημη ανακοίνωση του εθνικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σήμερα, παραπέμπουν σε ισχυρή κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Ουσιαστικά γίνεται λόγος για ποσοστό στην περιοχή του 10% από 8,9% τον Μάρτιο που αποτελεί νέο επίπεδο ρεκόρ από το 1994.
Οι προβλέψεις
Ήδη, βέβαια, τόσο το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και άλλοι φορείς και οργανισμοί, εδώ και καιρό έχουν αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις τους, για το 2022. Έτσι το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά, πλέον, ότι ο πήχης για τον μέσο πληθωρισμό, φέτος, είναι στο 5,6%. Βέβαια, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας υπάρχει και δεύτερο εφιαλτικό σενάριο που δίνει συνέχεια στην αλματώδη άνοδο των ενεργειακών τιμών με τον δείκτη να απογειώνεται στο 7,6%. Την ίδια ώρα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έχει ενσωματώσει στις προβλέψεις του, έτι περαιτέρω δυσμενές σενάριο, που καταγράφει εναλλακτική πρόβλεψη ακόμη και για πληθωρισμό στην περιοχή του 11%.
“Νάρκη” η ακρίβεια
Στο μεταξύ με την ακρίβεια να “κουρεύει” τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και να προξενεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, η προσδοκία για την όποια “επούλωση” των πληγών έχει εναποτεθεί στο νέο ενεργειακό πακέτο. “Επιστρέφουμε το 60% της αύξησης που έχουν πληρώσει τα νοικοκυριά για την κύρια κατοικία μετά και πάνω από τις επιβαρύνσεις, μετά τις επιδοτήσεις και μετά τις εκπτώσεις από τους παρόχους, και αυτό θα έχει ένα όριο 600 ευρώ” ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προσθέτοντας ότι: “Από τον προηγούμενο μήνα έχουμε ξεκινήσει και επιδοτούμε το 80% έως 85% της αύξησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, ψιλικά, μίνι μάρκετ, γραφεία, επαγγελματικοί χώροι έχουν, βλέπουν τους λογαριασμούς από δω και πέρα μειωμένους γιατί ερχόμαστε και με επιδότηση μεγάλη απορροφούμε το 80 έως 85% της αύξησης. Και όχι μόνο αυτό αλλά για όλες αυτές τις κατηγορίες, με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVa δίνουμε αναδρομικά επιδοτήσεις καλύπτοντας και την αύξηση που πλήρωσαν τους μήνες Ιανουάριο έως Μάρτιο.”
Προσδοκίες
Πρακτικά, η κυβέρνηση αξιοποιώντας τα όποια στενά περιθώρια του προϋπολογισμού που κυρίως προέρχονται, από την καλύτερη του αναμενομένου εκτέλεση του περσινού προϋπολογισμού, την κατάθεση ενός σχεδίου συμπληρωματικών δαπανών, αλλά και από τη διαφαινόμενη καλή πορεία των εσόδων λόγω τουρισμού προσπαθεί να στήσει αναχώματα και να “φρενάρει” την ενεργειακή ακρίβεια, που χτυπάει αλυσιδωτά, τόσο τη ζήτηση όσο και το ΑΕΠ.
Βέβαια η όλη προσπάθεια είναι να ανακοπεί μέχρι το καλοκαίρι το διαφαινόμενα νέο κύμα ανατιμήσεων, αλλά και να στηριχθεί η αναπτυξιακή πορεία. Συγκεκριμένα, εκτιμάται, ότι μετά τις παρεμβάσεις μπορεί να υπάρξει ένα “φρένο” από το καλοκαίρι και μετά, καθώς, μάλιστα, η σύγκριση των φετινών τιμών θα γίνεται με τις ολοένα και αυξανόμενες τιμές του περσινού καλοκαιριού.
Ωστόσο, προς ώρας, όπως καταφαίνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι υλοποιημένες φέτος παρεμβάσεις έχουν περιορισμένο αποτύπωμα, κι έτσι οι πολίτες καλούνται να διαχειριστούν μια άκρως δύσκολη κατάσταση με τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα έξοδα κατοικίας, στα ενοίκια αλλά και σε βασικά είδη διατροφής.
Είναι ενδεικτικό ότι ο πληθωρισμός στη στέγαση και στις μεταφορές έτρεχε τον Μάρτιο με ταχύτητες 29,9% και 15,4% αντίστοιχα ενώ η ακρίβεια στα τρόφιμα χτύπησε τον ίδιο μήνα 8,1%. Παράλληλα, Παράγοντες της αγορά κάνουν λόγο για νέο κύμα ανατιμήσεων στα ράφια των σούπερ μάρκετ με τις αυξήσεις σε ορισμένα είδη να φτάνουν ακόμη και το 20%. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται, μάλιστα, βασικά αγαθά, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα (τυριά) και αλλαντικά και ακολουθούν πίτες και δημητριακά.
Αλλαγές στις συνήθειες λόγω ακρίβειας
Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες αλλαγές έχει επιφέρει στις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων το κύμα ακρίβειας με τους 8 στους 10 καταναλωτές να κυνηγούν προσφορές και εκπτώσεις, το 75% να αναβάλλουν προσωπικές αγορές ή αγοράζουν οικονομικότερες εναλλακτικές προϊόντων, τους 6 στους 10 έχουν μειώσει την κατανάλωση ρεύματος και τις αγορές τροφίμων και τη χρηματική δαπάνη να αποτελεί πλέον το βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμων για τον ένα στους δυο καταναλωτές. Την εικόνα αυτή αποτυπώνει η τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ)
Όπως καταγράφεται, είναι ξεκάθαρη μία τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων για τις αγορές βασικών αγαθών. Για να επιτευχθεί αυτό σύμφωνα με τις απαντήσεις των καταναλωτών το 79% αναζητά, περισσότερο προσφορές και εκπτώσεις, άλλωστε η μέση εξοικονόμηση των καταναλωτών από τις προσφορές και τις εκπτώσεις στο σουπερμάρκετ, σταθερά ξεπερνά το 13%. Επίσης το 74% δηλώνει ότι επιλέγει οικονομικότερες ή φθηνότερες επιλογές προϊόντων, κάτι που αποδεικνύεται από την αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας το πρώτο τρίμηνο του 2022, η οποία πλησιάζει το 10%. Ενώ το 61% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε η δείγμα 1.000 καταναλωτών την εβδομάδα 5-10 Απριλίου 2022.
Πάντως σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ δεν καταγράφεται ανησυχία του κοινού για ελλείψεις σε κάποια προϊόντα αφού μόλις το 13% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τα σουπερμάρκετ ότι φροντίζουν να μην υπάρξουν ελλείψεις στα ράφια των καταστημάτων, με τη συντριπτική πλειοψηφία (87%) να μη δηλώνει τέτοια ανησυχία.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις