Αλεξιάδης: Δεν αλλάζει τίποτα στο φορολογικό των αγροτών

Αλεξιάδης: Δεν αλλάζει τίποτα στο φορολογικό των αγροτών
Press conference of Deputy Minister of Finance Trifon Alexiadis, Athens on July 29, 2015. / , 29 2015. SOOC

"Μπορώ να πάω σε οποιοδήποτε αγροτικό μπλόκο αρκεί να υπάρξει υγιής διάλογος", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Τι είπε για τις επιδοτήσεις

Tην ετοιμότητά του να πάει σε οποιοδήποτε αγροτικό μπλόκο, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να εξασφαλιστούν συνθήκες υγιούς διαλόγου, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, την ώρα που οι αγρότες απειλούν με νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

«Μπορώ να πάω σε οποιοδήποτε μπλόκο και να συζητήσω», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ και τονίζοντας πως κατανοεί πλήρως τα συσσωρευμένα προβλήματα των αγροτών.

«Η φορολογική επιβάρυνση των αγροτών έχει στρεβλώσεις και γκρίζα σημεία», διεμήνυσε ο κ. Αλεξιάδης, για να εξηγήσει πως «στόχος μας είναι να νομιμοποιήσουμε αυτό το γκρίζο κομμάτι και τίποτα περισσότερα.

Συνεχίζοντας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται στο υπουργείο Οικονομικών καμία αλλαγή σε ό,τι αφορά το φορολογικό καθεστώς των αγροτών, ενώ επανέλαβε πως «δεν φορολογούνται οι επιδοτήσεις», υπενθυμίζοντας το αφορολόγητο έως 12.000 ευρώ.

Εστιάζοντας στο ασφαλιστικό, ο κ. Αλεξιάδης δεσμεύθηκε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει με υπευθυνότητα ένα υπαρκτό πρόβλημα, χωρίς καμία διάθεση να «πυροβολήσει τα πόδια της». Τα όσα κάνει η κυβέρνηση, διεμήνυσε, είναι πολιτική αναγκαιότητα και όχι πολιτική επιλογή.

Ερωτηθείς για τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών να επιταχύνει την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η διαδικασία δύναται να ξεκινήσει αρχές με μέσα Φεβρουαρίου. «Η κυβέρνηση θέλει οι φορολογικές δηλώσεις να κατατεθούν όσο πιο νωρίς γίνεται, προκειμένου να μην συσσωρευθούν οι φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών στα τέλη του έτους, όπως άλλωστε συνέβη το 2015», εξήγησε.

Ταυτόχρονα δεσμεύθηκε πως καταβάλλεται προσπάθεια να καταστεί πιο δίκαιη και αναλογική η φορολόγηση, ενώ αποκάλυψε πως το υπουργείο Οικονομικών «σχεδιάζουμε τη νέα φορολογική κλίμακα με νέο αφορολόγητο».

Ως προς το άλλο μεγάλο ζήτημα του 2016, τη χρήση του πλαστικού χρήματος, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως θα υπάρξει σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τη χρήση κάρτας, αλλά όχι για όλους.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε, θα προβλεφθούν εξαιρέσεις για τους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. Οι εν λόγω ομάδες του πληθυσμού θα μπορούν να χτίσουν το αφορολόγητο όριο με αποδείξεις, όπως ισχύει και τώρα.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα