Αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά: Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι
Η αναδιάρθρωση των επιδομάτων για βαρέα και ανθυγιεινά για τους 93.000 δικαιούχους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν θα είναι «σαρωτική»
- 19 Οκτωβρίου 2018 07:31
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το «ξεκαθάρισμα» στα βαρέα και ανθυγιεινά στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Παρά τη φημολογία που προηγήθηκε, η αναδιάρθρωση των επιδομάτων για βαρέα και ανθυγιεινά για τους 93.000 δικαιούχους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν θα είναι «σαρωτική».
Η πρόταση της ομάδας εργασίας για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ( η απόγονος της γνωστής Task Force για την Ελλάδα ) ετοίμασε από τις αρχές του χρόνου ένα πόρισμα στο οποίο κατέληγε λέγοντας ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα θα πρέπει να μειωθεί κατά 32% Τούτο διότι μόνο έτσι μπορεί να φτάσει το μέσο όρο των κρατών μελών της ΕΕ όπου το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων ποτ παίρνουν επιδόματα βαρέων και ανθυγιεινών δεν ξεπερνά το 10%.
Ωστόσο το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε τον περασμένο Μάρτιο ειδικά για την αναμόρφωση των βαρέων και ανθυγιεινών στο δημόσιο και τελείωσε την εργασία του στις αρχές Ιουνίου φαίνεται ότι διαφωνεί . Συγκεκριμένα στο πόρισμα της αναφέρει ότι η παροχή υπηρεσιών τόσο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όσο ιδιαίτερα νοσοκομειακής περίθαλψης, βαραίνει σε μέγιστο βαθμό το Δημόσιο τομέα. Αποτέλεσμα αυτού είναι το 37,89% των δημοσίων υπαλλήλων που λαμβάνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας να είναι εργαζόμενοι του τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας Συνεπώς αν εφαρμοστεί αυτό που προτείνουν οι ξένοι τεχνοκράτες θα πρέπει να κόψουμε τα επιδόματα αυτά για πραγματικά επικίνδυνα επαγγέλματα όπως πχ χειριστές μαγνητικών και αξονικών τομογράφων στα δημόσια νοσοκομεία.
Η ίδια επιτροπή είναι επιφορτισμένη με την συλλογή και την ανάλυση των στοιχείων ανά κλάδο ώστε να γίνει ο νέος υπολογισμός και ανάλυση για το ποιοι θα παίρνουν το επίδομα που κυμαίνεται σήμερα από 35 έως και 150 ευρώ.
Στην κατηγορία των 150 ευρώ, που είναι και οι περισσότεροι, περιλαμβάνονται το προσωπικό νοσηλευτικής υπηρεσίας, εργαστηρίων και καθαριότητας, οι απασχολούμενοι αποκλειστικά σε ακτινολογικούς θαλάμους και εμφανίσεις, οι οδηγοί και βοηθοί ασθενοφόρων – διασώστες των νοσοκομείων, του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), των Κέντρων Υγείας, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων, οι απασχολούμενοι στην Α’ Ζώνη του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), το προσωπικό που απασχολείται στη συγκομιδή και αποκομιδή, μεταφορά, διαλογή, επιστασία, καταστροφή απορριμμάτων σε συνεργεία συντήρησης και επισκευής των μέσων καθαριότητας και με το πλύσιμο αυτών, καθώς και οι οδοκαθαριστές, οι χειριστές μηχανικών σαρώθρων, οι εργάτες ταφής και εκταφής νεκρών, οι εργάτες και τεχνίτες ασφαλτόστρωσης, οι τοποθετητές μαρμάρων και πλακών, οι κατεργαστές και κόπτες μαρμάρων, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι, οι εργάτες και τεχνίτες αποχέτευσης, οι οδηγοί ανοιχτών φορτηγών και βαρέων φορτηγών μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και λεωφορείων και οι χειριστές μηχανημάτων έργου, το προσωπικό των φυλακών, οι οδηγοί ειδικών οχημάτων μεταφοράς πυρομαχικών και ειδικών εύφλεκτων καυσίμων.
Στην κατηγορία Β’ περιλαμβάνονται οι ηλεκτροσυγκολλητές, οι εργάτες και τεχνίτες ψεκασμού, οι μηχανοτεχνίτες, οι ηλεκτροτεχνίτες, οι βαφείς και φανοποιοί.
Στην κατηγορία Γ’ περιλαμβάνονται οι εργάτες των δημοτικών σφαγείων.
Η κατανομή αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει . Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπου θα διορθωθούν και αδικίες όπως για παράδειγμα οι μηχανικοί του Μετρό οι οποίοι δουλεύουν υπόγεια δεν παίρνουν το επίδομα που παίρνουν οι μηχανοδηγοί του ΗΣΑΠ.
Ποιοι χάνουν
Ωστόσο σταθμάρχες και ελεγκτές αστικών λεωφορείων θα πρέπει να αναμένουν ότι θα χάσουν το επίδομα.
Επίσης οι επόπτες μηχανικοί δημοσίων έργων δεν αναμένεται αν δεν πληρούν τα κριτήρια επικινδυνότητας να συνεχίσουν να παίρνουν το επίδομα Επίσης σε συγκεκριμένους κλάδους της Α κατηγορίας υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι παρόλα βρίσκονται στον ίδιο χώρο εκτίθενται σε διαφορετικό βαθμό σε κίνδυνο.
Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει υποβιβασμός του επιδόματος σε κατώτερη κλίμακα ( πχ από 150 στα 75 ευρώ ή από τα 75 στα 35 ευρώ) ώστε να υπάρχει περιθώριο να το πάρουν και όσοι αδίκως το στερούνταν μέχρι σήμερα.
Βούληση του υπουργείου οικονομικών είναι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι ουδέτερο . Στην κατεύθυνση αυτή μια από τις ιδέες είναι τα τρία κλιμάκια επιδόματος είναι να γίνουν δύο ή ένα και να επανακαθοριστούν οι δικαιούχοι οι οποίοι μοιραία θα είναι λιγότεροι.
Τέλος μεγάλο ζητούμενο είναι αν θα αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης όσων υπάγονται σήμερα στα βαρέα και ανθυγιεινά που είναι σήμερα στα 62 χρόνια.