Alpha Bank: Άμεσα νέα δάνεια 900 εκατ. σε ενέργεια τουρισμό και υποδομές

Alpha Bank: Άμεσα νέα δάνεια 900 εκατ. σε ενέργεια τουρισμό και υποδομές
Alpha Bank Eurokinissi

Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Βασίλης Ψάλτης η τράπεζα είναι μπροστά από τους στόχους που είχε θέσει σε επίπεδο νέων χρηματοδοτήσεων και αυτό δεν περιλαμβάνει ακόμη χρηματοδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF).

Σημαντικά υψηλότερα του στοχου που είχε θέσει στην αρχή της χρονιάς θα είναι τελικά τα νέα δάνεια που θα χορηγήσει στην οικονομία η Alpha Bank, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του Ομίλου στους διεθνείς αναλυτές.

Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος Βασίλης Ψάλτης η τράπεζα είναι μπροστά από τους στόχους που είχε θέσει σε επίπεδο νέων χρηματοδοτήσεων και αυτό δεν περιλαμβάνει ακόμη χρηματοδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF).

Όπως ανέφερε η Διοίκηση της Τράπεζας σχετικά με τα projects του RRF, έχει εγκρίνει και θα δρομολογήσει άμεσα χρηματοδοτήσεις (νέα δάνεια) ύψους 900 εκατ. ευρώ για έργα στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών.

Ο στόχος για τις νέες χορηγήσεις στο τέλος του έτους ανέρχεται σε 5,4 δις. ευρώ. Οι πρόσφατες συμφωνίες με ΔΕΗ και Blackstone επιβεβαιώνουν πως ο στόχος για το έτος θα ξεπεραστεί.

Η εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι θα πιαστούν οι στόχοι που έχουν τεθεί σε ότι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις. Το πρώτο εξάμηνο έχει προχωρήσει σε χρηματοδοτήσεις 2,3 δισ. ευρώ ενώ προσέλκυσε νέες καταθέσεις 1,4 δισ. ευρώ. Τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα το 2ο τρίμηνο ήταν 371 εκατ. ευρώ, έναντι 375 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο.

Στα 5 δισ. τα κόκκινα δάνεια στο τέλος του 2021

Παράλληλα ο Διευθύνων Σύμβουλος ενημέρωσε τους αναλυτές ότι η τράπεζα έχει εστιάσει τη μείωση των κόκκινων δανείων. Με τις κινήσεις που σχεδιάζονται στόχος είναι να γίνουν συναλλαγές 7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου οδηγώντας σε δείκτη NPEs στο 13% αντί προηγούμενης πρόβλεψης για 18%. Σε αυτό θα συμβάλουν τα project Cosmos, Orbit και Sky. Πρακτικά η τράπεζα στα τέλη του έτους αναμένεται να έχει κόκκινα δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ έναντι 20,9 δισ. ευρώ στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Ήδη έχουν δρομολογηθεί – ταχύτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα – πολλαπλές συναλλαγές που υπερβαίνουν το ποσό των 8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με στόχο τη διαμόρφωση του Δείκτη ΜΕΑ Ομίλου στο 7% το 2022.

Ιδιαίτερα σημαντική και επίσης καλύτερη των προσδοκιών ήταν και η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων. Όπως ανέφερε η διοίκηση της Alpha Bank, στο α΄ εξάμηνο του 2021 τα νέα κόκκινα δάνεια από moratoria που έχουν λήξει κατά τα τελευταία τρία τρίμηνα, ανήλθαν σε 400 εκατ. ευρώ, στο ήμισυ των προβλέψεων για ποσό 800 εκατ. ευρώ που είχε κάνει η Διοίκηση. Όπως αναφέρθηκε, παρά το ότι η δημιουργία νέων προβληματικών δανείων κινείται καλύτερα από τα προβλεπόμενα, όπως και το μέγεθος των προβλέψεων, η Διοίκηση προς το παρόν δεν έχει αναθεωρήσει προς το θετικότερο τις συντηρητικές εκτιμήσεις της για το έτος.

Η διοίκηση στάθηκε και στην συνεργασία με τη Nexi για τα POS από την οποία δημιουργείται αξία 570 εκατ. ευρώ αλλά και στο project Skyline για την δημιουργία μιας πλατφόρμας επενδύσεων στο real estate. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022.

Η συμφωνία με την Nexi αναμένεται να προσθέσει άλλες 60 μονάδες βάσης στα κεφάλαια της Τράπεζας, σε σύνολο 140μ.β. για όλες τις κινήσεις της Διοίκησης, αντισταθμίζοντας πλήρως τον αναμενόμενο αντίκτυπο 100μ.β. από την περαιτέρω απομείωση και πώληση προβληματικών δανείων.

Την καλύτερη επίδοση στα stress tests

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης κεφαλαίων έκλεισε το τρίμηνο στο 17,4%, πολύ πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά, όπως τόνισε η Διοίκηση της Τράπεζας – μετά και το αποτέλεσμα στα πρόσφατα stress tests της ΕΚΤ – την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια της Alpha Bank. Όπως είπε ο CEO, Βασίλης Ψάλτης, χάρη στην υψηλή ποιότητα του Ισολογισμού της η Alpha Bank πέτυχε, για άλλη μία φορά, την καλύτερη επίδοση μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών στην Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2021.

Ανάπτυξη του ΑΕΠ 5%

Ο κ. Ψάλτης εξέφρασε τέλος την αισιοδοξία της ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με πάνω από 5% το 2021 και επικαλέστηκε την καλύτερη εικόνα στον τουρισμό εκτιμώντας ότι (αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή λόγω πανδημίας) τα έσοδα μπορούν να φτάσουν το 60% αυτών του 2019. Θετικά είναι τα σινιάλα από το οικονομικό κλίμα, το εμπόριο αλλά και τη βιομηχανία.

Στην καλή πορεία της οικονομίας αναμένεται να συνεισφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο η χώρα έλαβε ήδη την προκαταβολή. Επ’ αυτού σημείωσε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις των τραπεζών με την κυβέρνηση αναφορικά με το πώς θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο του Ταμείου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα