Alpha Bank: Ανοίγει κι άλλο τη “στρόφιγγα” για νέα δάνεια
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Β. Ψάλτης τόνισε ότι οι εκταμιεύσεις δανείων το α’ τρίμηνο οδηγούν σε προς τα πάνω αναθεώρηση της καθαρής πιστωτικής επέκτασης, με τον νέο στόχο να προβλέπει νέα δάνεια 2,2 δισ. ευρώ, έναντι του αρχικού για 1,5 δισ. ευρώ.
- 27 Μαΐου 2022 06:46
Η μεγαλύτερη του αναμενομένου ζήτηση για δάνεια, από επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2022, οδηγεί την διοίκηση της Alpha Bank σε ανοδική αναθεώρηση του στόχου των νέων εκταμιεύσεων για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό και ενώ αναμένεται σήμερα η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας, ότι η Alpha Bank πέτυχε το πρώτο τρίμηνο του 2022 την ισχυρότερη πιστωτική επέκταση μεταξύ των ανταγωνιστών της, αυξάνοντας στην Ελλάδα την «πίτα» των εξυπηρετούμενων δανείων της κατά 1 δισ. ευρώ.
Ενημερώνοντας χθες το απόγευμα τους διεθνείς αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τρίμηνου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι εκταμιεύσεις δανείων το α’ τρίμηνο του έτους οδηγούν ήδη σε αναθεώρηση προς τα πάνω της καθαρής πιστωτικής επέκτασης της τράπεζας για φέτος κατά 0,7 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά ο νέος στόχος προβλέπει καθαρή πιστωτική επέκταση κατά 2,2 δισ. ευρώ, έναντι του αρχικού για 1,5 δισ. ευρώ.
Μόνο στο πρώτο τρίμηνο φέτος, οι νέες χορηγήσεις ανήλθαν σε 2,3 δισ. ευρώ που αφορούσαν κατά 95% σε επιχειρηματικά δάνεια και 5% στη λιανική τραπεζική. Οι αποπληρωμές δανείων ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ και, έτσι, η καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σε 1 δισ. ευρώ.
Σημαντικό μέρος αυτής της στήριξης διοχετεύθηκε προς τις Επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας την επάρκεια και την υψηλή ποιότητα του δικτύου Τραπεζικής Επιχειρήσεων του Ομίλου αλλά και την αξία της αναλυτικής προετοιμασίας που είχε προηγηθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, η ζήτηση για δάνεια θα συνεχιστεί τα επόμενα τρίμηνα, και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό από την πλευρά των νοικοκυριών.
Με την επίδοση α’ τριμήνου η τράπεζα δημιουργεί «μαξιλάρι» ασφαλείας για την επίτευξή του, καθώς όπως αναφέρεται στην παρουσίαση η Alpha Bank έχει δρομολογήσει νέες εκταμιεύσεις – κυρίως επιχειρηματικών – δανείων 1,4 δισ. ευρώ. Οι κλάδοι που βρίσκονται στο προσκήνιο είναι μεταξύ άλλων ο τουρισμός, η βιομηχανία, η ενέργεια η ναυτιλία.
Συνολικά η «πίτα» των εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε σε 29,7 δισ. ευρώ στον όμιλο από 28,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 και στην Ελλάδα σε 25,8 δισ. ευρώ από 24,8 δισ. ευρώ.
Μειώνονται τα κόκκινα δάνεια
Στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ( Non Performing Exposures- NPEs) το απόθεμα σε επίπεδο ομίλου μειώθηκε σε 4,89 δισ. ευρώ από 5,12 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021. Στην Ελλάδα το απόθεμα των NPEs μειώθηκε σε 4,7 από 4,9 δισ. ευρώ. Το NPE ratio διαμορφώθηκε σε 12,2% από 13,1% στο τέλος Δεκεμβρίου και αναμένεται να περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό ήδη από το β’ τρίμηνο του έτους, ενώ ο συντελεστής κάλυψης ανήλθε στο 48% σε επίπεδο ομίλου και σε 46% σε επίπεδο Ελλάδας.
Ο CET 1 στο τέλος Μαρτίου ανήλθε στο 12,1% και ο Fully Loaded CET I στο 10,9%.
Θετικές αναπτυξιακές προοπτικές
Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει, αναμφίβολα, αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank σημείωσε ότι “παρά τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν ισχυρές για το 2022, με βελτίωση των ποσοστών απασχόλησης, ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού και νέες σημαντικές επενδύσεις στη χώρα. Χάρη στην επιτυχή πορεία αναδιάρθρωσής μας, η Alpha Bank βρίσκεται πλέον σε θέση ισχύος για να υποστηρίξει την Ελλάδα σε αυτή τη νέα εποχή ανάπτυξης και προόδου”.
Σύμφωνα με την Alpha Bank, o ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει υψηλότερος από τον αντίστοιχο της ΕΕ και να κινηθεί στο 3,5% το 2022 και στο 3,1% το 2023, παρά τις αρνητικές συνέπειες από τον πληθωρισμό. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στη θετική επίπτωση στην κατανάλωση από την πτώση της ανεργίας, την άνοδο των καταθέσεων, το όφελος που θα έχει η Ελλάδα από τις αλλαγές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τα υψηλά έσοδα από τον τουρισμό, το ισχυρότερο τραπεζικό σύστημα, το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης κατά της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να συγκρατήσουν τη μεταβολή του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών υψηλότερα από τον πληθωρισμό. Θετικά, επίσης, επιδρούν η μειωμένη φορολογία, και η αύξηση του κατώτατου μισθού.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις