Alpha Bank: Επαναχαράσσει τον ελληνικό τραπεζικό χάρτη

Διαβάζεται σε 8'
Alpha Bank: Επαναχαράσσει τον ελληνικό τραπεζικό χάρτη
SOOC

Μετά την συμφωνία με την UniCredit αλλάζει άρδην η εικόνα της ελληνικής τραπεζικής αγοράς. Τα οφέλη για τα δύο πλευρές, το τίμημα και τα επόμενα βήματα του ΤΧΣ. Ημερομηνία κλειδί η 3η Νοεμβρίου. Δεν επηρεάζεται η αποεπένδυση του Δημοσίου από την Εθνική Τράπεζα.

Νέα δεδομένα στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα αλλά και την ελληνική οικονομία συνολικά, δημιουργεί το mega deal που ανακοίνωσαν χθες η Alpha Bank και ο ιταλικός όμιλος UniCredit.

Πηγές με γνώση της συμφωνίας κάνουν λόγου για «την ύπαρξη συνεργειών που είναι ικανές να αλλάξουν άρδην την εικόνα της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, τόσο σε επίπεδο χορηγήσεων όσο και σε επίπεδο προϊόντικής πολιτικής, πυροδοτώντας νέο γύρο όξυνσης ανταγωνισμού. Πρόκειται αναμφίβολα για μία σημαντική συμφωνία, καθώς οι ελληνικές τράπεζες «βγαίνουν» εκ νέου από τα στενά εγχώρια σύνορα και μπαίνουν και πάλι με αξιώσεις στα διεθνή τραπεζικά δρώμενα» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Μάλιστα για τη συμφωνία Alpha Bank – Unicredit είχε προειδεάσει πριν από λίγες μέρες ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας τονίζοντας ότι θα ήταν προς τη θετική κατεύθυνση να ενδιαφερθούν μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες για τα ποσοστά του ΤΧΣ, ενώ το μέγεθος μιας τέτοιας συμφωνίας επιβεβαιώνει ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Β. Ψάλτης και ο αντίστοιχος της Unicredit Andrea Orcel. δούλευαν τις λεπτομέρειες για μεγάλο χρονικό διάστημα και φυσικά υπό άκρα μυστικότητα.

Το τίμημα

Με το τίμημα που προσφέρει ο ιταλικός όμιλος για το 9% της Alpha Bank να παραμένει προς το παρόν επτασφράγιστο μυστικό, οι πρώτες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην αγορά έκαναν λόγο για την ύπαρξη  σημαντικού premium της τάξης του 15% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, γεγονός που μεταφράζει την προσφορά στο 1,46 ευρώ ανά μετοχή και το συνολικό τίμημα στα 309 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο τραπεζικοί αναλυτές έσπευσαν να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών καθώς η μετοχή της Alpha ενισχύεται 27% από την αρχή του χρόνου και το λιγότερο που, μπορεί να δοθεί ως premium σύμφωνα με όσα εκτιμούν οι ίδιες πηγές είναι πάνω από 10% με ιδανική τιμή κάτω από 1,40 ευρώ (1,38 ευρώ).

Να σημειωθεί ότι στην Alpha Bank σημαντικό ποσοστό κατέχει η ολλανδική Reggeborgh του Χένρι Χόλτερμαν με τις πληροφορίες της αγοράς να κάνουν λόγο για 7-8% ενώ ποσοστό κάτω του 5% κατέχει και ο John Paulson.

Η πλευρά της Reggeborgh όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές εκφράζει την ικανοποίησή της από την εξέλιξη αυτή, αφού η τιμή της μετοχής αναμένεται να πάρει αξία από τη στιγμή που το παρόν στη μετοχική σύνθεση θα δώσει μία μεγάλη και αναγνωρισμένη ευρωπαϊκή τράπεζα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι “δεν υπάρχει πρόθεση του Ολλανδικού ομίλου να μπει ως σφήνα στην πρόταση της ιταλικής τράπεζας, δημιουργώντας ένα άνευ ουσίας χρηματιστηριακό παιχνίδι ”.

Τα οφέλη

Η συναλλαγή επιτρέπει στην UniCredit να ενισχύσει την παρουσία της στη Ρουμανία, μία χώρα με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης, και να επεκτείνει την παρουσία της και τη διανομή των προϊόντων της στην Ελλάδα, χώρα που επίσης διαθέτει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική. Η Ελλάδα, σε συνέχεια των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών, αναδεικνύεται εκ νέου σε μία χώρα με ισχυρές προοπτικές και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που την καθιστά ως έναν σημαντικό κόμβο για το Δίκτυο της UniCredit στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, δεδομένων των εμπορικών δεσμών της Ελλάδας με την ευρύτερη περιοχή, στη βάση του εμπορίου και του τουρισμού.

Η συνεργασία με την UniCredit υποστηρίζει τη στρατηγική της Alpha Bank και ενισχύει τη δυναμική του Δικτύου της, ενώ η διεύρυνση των παρεχόμενων λύσεων και υπηρεσιών επιταχύνει την επίτευξη των στόχων του Επιχειρηματικού της Σχεδίου. Επιπλέον, ενισχύει περαιτέρω τις δυνατότητες εξυπηρέτησης των Πελατών της Alpha Bank, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της αξιοποίησης όλου του εύρους προϊόντων της UniCredit,της πολυετούς παρουσίας της στις αγορές της Ιταλίας και της Γερμανίας, καθώς και του εκτεταμένου Δικτύου της στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.

Η συγχώνευση των θυγατρικών στη Ρουμανία αναμένεται να έχει αντίκτυπο στον δείκτη CET1 της UniCredit κατά περίπου 15 μονάδες βάσης και, μαζί με την εμπορική εταιρική σχέση που εδράζεται στις υψηλές δυνατότητες παραγωγής νέων προϊόντων και υπηρεσιών, αναμένεται να αυξήσει, βάσει τρέχουσας κερδοφορίας, κατά περισσότερο από Ευρώ 100 εκατ. την Καθαρή Κερδοφορία της UniCredit.

Για την Alpha Bank, η συνολική συναλλαγή διατηρεί αμετάβλητες τις προσδοκίες για τα Καθαρά Κέρδη, ενώ ενισχύει περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματά κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης, οδηγώντας την Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTE) υψηλότερα κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης, με δυνατότητα περαιτέρω ανόδου, προερχόμενη από την εμπορική συμφωνία.

Τα επόμενα βήματα

Χθες αργά το βράδυ το συμβούλιο του ΤΧΣ αποφάσισε ότι η πρόταση της UniCredit για την απόκτηση του 9% της Alpha Bank πληροί τις προϋποθέσεις της στρατηγικής αποεπένδυσης του Ταμείου, ενώ σήμερα αναμένεται η μετοχή της Alpha Bank να επανέλθει στο ταμπλό του ΧΑ, και θα ξεκινήσει η διαδικασία για την επιλογή του συμβούλου αποεπένδυσης.

Την ίδια στιγμή το Ταμείο θα αποστείλει σήμερα στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, λίστα με 3 ονόματα υποψηφίων χρηματοοικονομικών συμβούλων και ο υπουργός μέσα στη μέρα θα προτείνει ποιος από τους τρεις υποψηφίους (επενδυτικές τράπεζες) θα αναλάβει να «τρέξει» το έργο της αποεπένδυσης και της διάθεσης του 9% που κατέχει το Ταμείο στην Alpha Bank.

Όπως όλα δείχνουν το κουμπί για την έναρξη της διαδικασίας θα πατηθεί την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου που η Alpha Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα 9μηνου. Στο 10ήμερο που μεσολαβεί ο σύμβουλος αποεπένδυσης θα συντάξει και θα υποβάλλει την εισήγηση του προς το Ταμείο. Στη συνέχεια θα συγκληθεί το ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να δώσει την έγκριση του και να ξεκινήσει η διαδικασία αποεπένδυσης, κάτι που θα γίνει  μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας.

Παράλληλα η διαδικασία για Alpha Bank – Εθνική Τράπεζα

Την ίδια στιγμή κύκλοι του οικονομικού επιτελείου σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι η πρόταση της UniCredit για την απόκτηση του 9% της Alpha Bank δεν αλλάζει την προετοιμασία και τον χρόνο πώλησης του 20% της Εθνικής Τράπεζας, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο και ήδη οι σύμβουλοι του Ταμείου αλλά και της ΕΤΕ πραγματοποιούν τις σχετικές επαφές με τους επενδυτές.

«Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχουν κλείσει και τα δύο projects», αναφέρουν με νόημα οι ίδιες πηγές. Σημειώνεται ότι από τις αρχές του επόμενου μήνα θα ξεκινήσουν οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα 9μήνου των τραπεζών.

Που στηρίχθηκε το ιταλικό ενδιαφέρον

Δημοσίευμα χθες του Bloomberg επεσήμανε ότι η UniCredit μετά από τη συμφωνία της με την Alpha Bank, επιδιώκει την επιβεβαίωση του ρόλου της, ως ενός εκ των μεγαλύτερων παικτών στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.  Όπως γράφει το αμερικανικό πρακτορείο, η UniCredit αναζητούσε μικρής κλίμακας εξαγορές στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας και επισημαίνει το timing του deal, που έρχεται αμέσως μετά από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.

Με βάση την τελευταία τιμή κλεισίματος της Alpha Bank, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε περίπου 269 εκατομμύρια ευρώ. Η UniCredit θα πληρώσει επίσης 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά για τη ρουμανική μονάδα της Alpha Bank και θα τη συνδυάσει με τη δική της για να δημιουργήσει τον τρίτο μεγαλύτερο δανειστή στη χώρα αυτή. Η Alpha Bank θα διατηρήσει το 9,9% της συγχωνευμένης τράπεζας.

Η συμφωνία είναι «μια εξαιρετική αρχή για τη διαδικασία αποεπένδυσης και μια αντανάκλαση της ανακτημένης αξιοπιστίας της Ελλάδας», δήλωσε στο Bloomberg News ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Κατόπιν του deal, η UniCredit ξεπερνά τη μονάδα της Societe Generale, BRD, για να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα σε ενεργητικό στη Ρουμανία, έπειτα από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες να ενισχύσει το μερίδιο αγοράς της.

Ψάλτης: To deal ικανοποιεί τους στρατηγικούς μας στόχους

Την απόλυτη ικανοποίησή του για τη συμφωνία που ανακοίνωσαν σήμερα Alpha Bank και UniCredit διατύπωσε μιλώντας σε αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha, Βασίλειος Ψάλτης, διαμηνύοντας ότι πρόκειται για μια συμφέρουσα συμφωνία που πληροί τους στρατηγικούς στόχους της τράπεζας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία.

Όπως εξήγησε ο κ. Ψάλτης, η συγχώνευση της UniCredit Romania και της Alpha Bank Romania θα εξασφαλίσει το κρίσιμο μέγεθος που απαιτείται στη ρουμανική αγορά προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αξία από την παρουσία της τράπεζας στη ρουμανική αγορά. Διευκρίνισε δε ότι η διατήρηση ποσοστού 12% στον νέο οργανισμό “εξυπηρετεί τους μακροπρόθεσμους στόχους και τα συμφέροντα των μετόχων μας και μεγιστοποιεί την αξία της επένδυσής μας στη Ρουμανία”.

Σε ό,τι αγορά στη στρατηγική συνεργασία που ανακοίνωσαν οι δύο τράπεζες στην Ελλάδα, αφενός μέσω της εξαγοράς του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της AlphaLife από την UniCredit και, αφετέρου, τη διανομή των αμοιβαίων κεφαλαίων UniCredit μέσω του δικτύου της Alpha Bank, ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια συμφέρουσα συμφωνία καθώς συνιστά μια ολιστική συνεργασία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και έχει θετικό αποτύπωμα στους βασικούς κεφαλαιακούς δείκτες της τράπεζας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα