Alpha Bank: Επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα μετά από 14 χρόνια

Διαβάζεται σε 3'
Alpha Bank
Alpha Bank SOOC

Σε investment grade επιστρέφει η τράπεζα μετά από 14 χρόνια. Θετικές οι προοπτικές σύμφωνα με τον οίκο Moody’s. Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην αναβάθμιση της ελληνικής τράπεζας.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s Ratings προχώρησε στις ακόλουθες αναβαθμίσεις όσον αφορά στην αξιολόγηση της Alpha Bank, τοποθετώντας την Τράπεζα σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 14 χρόνια:

  • Αξιολόγηση μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων καταθέσεων: Baa3 (από Ba1, +1 βαθμίδα)

  • Αξιολόγηση μακροπρόθεσμου χρέους υψηλής εξασφάλισης: Baa3 (από Ba2, +2 βαθμίδες)

  • Αξιολόγηση χρέους μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2): Ba2 (από B1, +2 βαθμίδες)

  • Βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA): Ba2 (από Ba3, +1 βαθμίδα)

Οι ανωτέρω αναβαθμίσεις, σημειώνει η διοίκηση της Alpha Bank επιβεβαιώνουν τη δυναμική της Τράπεζας να επιτυγχάνει υψηλότερη βιώσιμη κερδοφορία, βελτιώνοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα του ισολογισμού της. Καθοριστικό ρόλο στις αναβαθμίσεις διαδραμάτισαν η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και του προφίλ των επαναλαμβανόμενων κερδών της Alpha Bank, η χαμηλότερη βάση κόστους, τα αναμενόμενα οφέλη από την πρόσφατη στρατηγική συνεργασία με την UniCredit και τα σημαντικά και διευρυνόμενα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας.

Οι θετικές προοπτικές με τις οποίες αξιολόγησε ο οίκος την Τράπεζα αντανακλούν τις προσδοκίες του για την περαιτέρω βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της Alpha Bank, κυρίως μέσω της αύξησης των κερδών της, των υψηλότερων επιπέδων κεφαλαίου και της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού της, σε ευθυγράμμιση με το Στρατηγικό της Σχέδιο.

Επιπλέον, οι αναβαθμίσεις του οίκου καθιστούν το χρέος υψηλής εξασφάλισης της Alpha Bank επιλέξιμο από ένα ευρύτερο σύνολο επενδυτών, διαφοροποιώντας περαιτέρω τη χρηματοδοτική της βάση.

Τι επισημαίνει η Moody’s

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι η αναβάθμιση του BCA αντανακλά την περαιτέρω πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική τράπεζα στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 6% του συνόλου των ακαθάριστων δανείων τον Μάρτιο του 2024 από 7,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Σημειώνει επίσης ότι η αναβάθμιση λαμβάνει υπόψη τα σχέδια της τράπεζας για βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού με μείωση του λόγου των NPEs κάτω από το 4% ώς το τέλος του 2026.

Η αναβάθμιση αποτυπώνει ακόμα τη βελτίωση της εικόνας όσον αφορά την κερδοφορία της τράπεζας, καθώς και τη μείωση του κόστους.

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ακόμα ότι η βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της τράπεζας ενίσχυσε τους κεφαλαιακούς δείκτες CET1 στο 16,2% τον Μάρτιο του 2024, νούμερο που περιλαμβάνει και την πώληση του ποσοστού πλειοψηφίας στη ρουμανική θυγατρική στην UniCredit.

H αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της τράπεζας λαμβάνει επίσης υπόψη την άνετη ρευστότητα και την περαιτέρω βελτίωση του χρηματοδοτικού προφίλ, αναφέρει η Moody’s.

Το θετικό outlook στην αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων αντανακλά την εκτίμηση της Moody’s ότι η Alpha Bank θα συνεχίσει να βελτιώνει το πιστωτικό της προφίλ τους επόμενους 12 με 18 μήνες

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα