Alpha Bank: Σε τροχιά βελτίωσης του τιμήματος η πρόταση της UniCredit

Διαβάζεται σε 3'
Alpha Bank
Alpha Bank SOOC

Την Παρασκευή η διοίκηση της Αlpha Bank ανακοινώνει τα αποτελέσματα του 9μήνου. Βέβαια το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στην ενημέρωση που θα γίνει στους αναλυτές, μετά τις ανακοινώσεις, όπου και θα τεθούν ερωτήσεις για το κυοφορούμενο σχέδιο αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Σε αύξηση του προσφερόμενου τιμήματος από την ιταλική τράπεζα UniCredit οδηγείται, με βάση στελέχη, της τραπεζικής αγοράς η διαδικασία, πώλησης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ, του 9% της Alpha Bank.

Εκτιμάται συγκεκριμένα, ότι, το προσφερόμενο τίμημα για την Alpha θα φτάσει κοντά στο 1,5 ευρώ/μετοχή δίνοντας premium της τάξης του 15%. Να σημειωθεί ότι η τιμή της μετοχής να βρίσκεται ήδη στο 1,40 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η αρχική τιμή εκκίνησης τέθηκε στο 1,333 ευρώ που αποτελεί την τιμή που προσφέρει η UniCredit για την εξαγορά του 9%, με βάση την πρόταση που υπέβαλε στις 22 Οκτωβρίου ο ιταλικός όμιλος. Η τιμή ενσωματώνει premium, της τάξης του 5% σε σχέση με το κλείσιμο της τιμής της μετοχής της Alpha Bank την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, στο 1,27 ευρώ. Να σημειωθεί ότι έκτοτε η τιμή της μετοχής ενισχύθηκε.

Όπως έχει γίνει γνωστό από το ΤΧΣ, η Διαγωνιστική Διαδικασία θα περιλαμβάνει διαδικασία υποβολής προσφορών, η οποία ξεκίνησε χθες, 30 Οκτωβρίου, στις 10:30 π.μ. ώρα Ελλάδος και θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου 2023 στις 5:30 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

Όλες οι προσφορές που θα κατατεθούν θεωρούνται αυστηρά εμπιστευτικές και θα αξιολογηθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο ΤΧΣ στο τέλος της διαδικασίας. Τα αποτελέσματα της Διαγωνιστικής Διαδικασίας πρόκειται να ανακοινωθούν το αργότερο δυο (2) ώρες πριν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 13 Νοεμβρίου 2023.

Το σχέδιο του ΤΧΣ

Με βάση, πάντως, όσα ανέφερε, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Μέγαρο Μουσικής, στην λαμπρή εκδήλωση των Growth Awards, που οργανώνουν κάθε χρόνο η Eurobank και η Grant Thornton και επιβραβεύει τις βέλτιστες επιχειρηματικές πρακτικές, η Alpha Bank θα είναι η δεύτερη τράπεζα μετά την Eurobank που θα φύγει από τον έλεγχο του δημοσίου και θα ακολουθήσουν η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς. Κάτι που σίγουρα δημιουργεί, όπως αναφέρει η αγορά, έντονο ενδιαφέρον, κυρίως σε σχέση με υποψήφιους “μνηστήρες” από μεγάλα σχήματα του εξωτερικού ή και της εγχώριας αγοράς.

Ήδη, η πώληση του 20%, από το συνολικά 40% που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική, είναι ήδη σε τροχιά, πριν, μάλιστα, έρθει η κίνηση της UniCredit για την απόκτηση του 9% της Alpha Bank. Πάντως οι εξελίξεις στα τραπεζικά ζητήματα ήταν κυρίαρχο θέμα στα πηγαδάκια στελεχών της αγοράς που βρέθηκαν στο χθες βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής.

Σε σχέση με την εμφάνιση άλλου ενδιαφερόμενου σχήματος για την Alpha Bank, πέρα από τους Ιταλούς, οι εκτιμήσεις των στελεχών παρέπεμπαν σε μικρή πιθανότητα, αν και πάντα, όπως τόνιζαν, οι εκπλήξεις είναι στο “παιχνίδι”. Πάντως, σε κοινή πεποίθηση ήταν ότι σε σχέση με την Alpha τηρείται “σιγή ασυρμάτου” μέχρι τη λήξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η διοίκηση της Αlpha Bank ανακοινώνει τα αποτελέσματα του 9μήνου. Βέβαια το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στην ενημέρωση που θα γίνει στους αναλυτές, μετά τις ανακοινώσεις, όπου και θα τεθούν ερωτήσεις για το κυοφορούμενο σχέδιο αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα