Alpha Bank: Στην Ήπειρο το πρόγραμμα “Μαζί, με στόχο την υγεία”
Διαβάζεται σε 5'Από το 2014 μέχρι σήμερα, πάνω από 350.000 τεμάχια ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού και υλικού έχουν παραδοθεί, στο πλαίσιο του προγράμματος, σε 104 δομές υγείας και φροντίδας ανά την Ελλάδα.
- 13 Δεκεμβρίου 2024 06:54
Το πρόγραμμα της Alpha Bank «Μαζί, με στόχο την υγεία», έχοντας συμβάλει τα τελευταία 10 χρόνια στη βελτίωση της ζωής περισσότερων από 960.000 κατοίκων σε 93 περιοχές της χώρας, συνεχίζει το ταξίδι του στην Ήπειρο, με στόχο την ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης όλων σε υπηρεσίες υγείας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, συνολικά, από το 2014 μέχρι σήμερα, πάνω από 350.000 τεμάχια ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού και υλικού έχουν παραδοθεί, στο πλαίσιο του προγράμματος, σε 104 δομές υγείας και φροντίδας ανά την Ελλάδα.
Προηγούμενος σταθμός ήταν η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς διατέθηκαν περισσότερα από 92.000 τεμάχια φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού σε 17 μονάδες Υγείας, δομές φροντίδας ηλικιωμένων και κοινωνικά φαρμακεία.
Στην Ήπειρο με διευρυμένο πρόγραμμα
Από τον Οκτώβριο, το «Μαζί, με στόχο την υγεία» με την αρωγή και υποστήριξη του υπουργείου Υγείας, βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, καλύπτοντας έτσι άλλη μια περιοχή όπου οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις ως προς την πρόσβασή τους σε δομές υγείας. Το πρόγραμμα ενισχύει φέτος και μονάδες ΑμεΑ, διευρύνοντας το κοινωνικό του αποτύπωμα με την υποστήριξη δομών που εξυπηρετούν τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Η διαδρομή προσφοράς στην Ήπειρο ξεκίνησε από την Κόνιτσα και θα συνεχιστεί σε συνολικά 15 δομές και στους τέσσερις νομούς της Περιφέρειας. Οι πρώτες παραδόσεις υλικού πραγματοποιήθηκαν:
- Στην Άρτα, στο Κέντρο Υγείας Άνω Καλεντίνης, στο Γηροκομείο Άρτας – Γεωργίου και Σοφίας Μάτσου και στο Κοινωνικό Φαρμακείο Άρτας.
- Στα Ιωάννινα, στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κόνιτσας «Η Θεοτόκος», στο Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, στη Μονάδα ΑμεA Ιωαννίνων «Ο Νεομάρτυς Γεώργιος», στο Γηροκομείο Ζωσιμάδων και στο Κοινωνικό Φαρμακείο Ιωαννίνων.
- Στην Πρέβεζα, στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου.
- Στη Θεσπρωτία, στο Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς. Για πρώτη φορά στη δεκαετή πορεία του «Μαζί, με στόχο την υγεία», πραγματοποιήθηκαν δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας και λήψης δειγμάτων για εγγραφή νέων δοτών μυελού των οστών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Bloode, καταγράφοντας αξιοσημείωτη ανταπόκριση από τις τοπικές κοινωνίες. Η πρώτη δράση πραγματοποιήθηκε στην Άρτα, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, τον Δήμο Αρταίων και τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Άρτας, ενώ η δεύτερη δράση πραγματοποιήθηκε στην Παραμυθιά, υπό την αιγίδα του Δήμου Σουλίου και σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Οι τελευταίες παραδόσεις, με τις οποίες θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για την Περιφέρεια Ηπείρου, έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2025 στη Μονάδα ΑμεΑ Φιλιατών, στο Κέντρο Υγείας Πραμάντων, στο «Ποταμιάνειον Μπάλκειον Γηροκομείον» Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης, στη Μονάδα ΑμεΑ Ηγουμενίτσας και στο Κοινωνικό Φαρμακείο Πρέβεζας.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, δήλωσε: «Το πρόγραμμα “Μαζί, με στόχο την υγεία” στηρίζει εδώ και πολλά χρόνια τις τοπικές κοινωνίες. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και ευγνώμονες που φέτος η Περιφέρεια της Ηπείρου είναι ο παραλήπτης μιας πολύτιμης βοήθειας σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και εξοπλισμό, που πιστεύουμε ότι θα δώσει μια ανάσα στις τοπικές δομές Υγείας. Η συμβολή της Alpha Bank είναι καθοριστική για να μπορέσουν οι επαγγελματίες Υγείας της Ηπείρου να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες αυτής της Περιφέρειας».
Ο Γιώργος Τερζής, Director Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Alpha Bank, τόνισε: «Συνεχίζουμε να στηρίζουμε έμπρακτα δομές υγείας και φροντίδας σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση των συμπολιτών μας σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Η αποδοχή του Προγράμματος «Μαζί με Στόχο την Υγεία» από τις τοπικές κοινότητες και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί σε κέντρα υγείας και δομές υποστήριξης ΑΜεΑ και ηλικιωμένων ενισχύει την αποφασιστικότητά μας για τη δημιουργία ουσιαστικού αντικτύπου σε κάθε περιοχή της πατρίδας μας».
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση του κύκλου σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το πρόγραμμα «Μαζί, με στόχο την υγεία» έτυχε ευρείας αποδοχής από τους κατοίκους των περιοχών της συγκεκριμένης Περιφέρειας. Ειδικότερα:
- Το 97% του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που συμμετείχε στη μελέτη συμφώνησε ότι ο ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός που προσφέρθηκε ήταν αναγκαίος για τη λειτουργία των κέντρων υγείας και χρήσιμος για την παροχή υπηρεσιών στους κατοίκους.
- Το 91% του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των δομών υγείας δήλωσε ότι η δωρεά συνέβαλε στη διευκόλυνση της καθημερινής εργασίας που προσφέρει.
- Το 98,4% των εργαζομένων στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων συμφώνησε ότι η δωρεά που προσφέρθηκε ήταν χρήσιμη για την παροχή υπηρεσιών στους ωφελούμενους.
- Το 83,3% των εργαζομένων/εθελοντών στα Κοινωνικά Φαρμακεία δήλωσε ότι χάρη στη δωρεά της τράπεζας καλύφθηκαν βασικές ανάγκες των ωφελούμενων του φορέα.
Από την έρευνα προκύπτει ότι το πρόγραμμα έχει συμβάλει, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας, στη δυνατότητα ανταπόκρισης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων.
Στο πλαίσιο της έρευνας, εξετάστηκε η κοινωνική αξία του προγράμματος με τη μεθοδολογία Social Return on Investment (SROI), η οποία έδειξε ότι για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στο πρόγραμμα, επιστρέφεται στην κοινωνία ισοδύναμη αξία τουλάχιστον 11,46 ευρώ.
Παράλληλα με το πρόγραμμα, η Alpha Bank οργάνωσε για τους εργαζομένους της εθελοντική δράση συγκέντρωσης φαρμάκων για τα κοινωνικά φαρμακεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε συνεργασία με τον οργανισμό GivMed. Στη δράση συμμετείχαν 759 εργαζόμενοι, οι οποίοι συμπλήρωσαν συνολικά 65 ώρες εθελοντικής προσφοράς, παραδίδοντας 1.742 κουτιά φαρμάκων και 285 τεμάχια προϊόντων υγείας σε κοινωνικά φαρμακεία και δομές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρική δράση συγκέντρωσης φαρμάκων στην Ελλάδα, η οποία άγγιξε περισσότερους από 920 πολίτες που ζουν σε συνθήκες ευαλωτότητας.