ALUMIL: Μετατρέπει το Κιλκίς σε διεθνή κόμβο αλουμινίου

Διαβάζεται σε 7'
ALUMIL: Μετατρέπει το Κιλκίς σε διεθνή κόμβο αλουμινίου
ISTOCK

Η εταιρεία διευρύνει τη διεθνή της παρουσία της σε νέες, απαιτητικές αγορές, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά. Όπως είπε η ALUMIL έχει παρουσία σε πάνω 60 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο με 32 θυγατρικές

Σε νέες επενδύσεις στις παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Κιλκίς προχωρά η Alumil, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Μυλωνάς σε ενημερωτική εκδήλωση.

Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι το Κιλκίς, όπου μια από τις μονάδες της εταιρείας,  μετατρέπεται σε hub – κόμβος αλουμινίου, με διεθνή διάσταση. Συγκεκριμένα, η εταιρεία δημιουργεί ρομποτική αποθήκη (συνολικής επένδυσης 15 εκατ. ευρώ ενταγμένης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), και προχωρά στην πλήρη αυτοματοποίηση διακίνησης υλικών εντός των παραγωγικών εγκαταστάσεων, καθώς και στη διεύρυνση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην παραγωγή.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Μυλωνάς, σε ενημέρωση των ΜΜΕ τη Δευτέρα το πρωί, η εταιρεία,  η εταιρεία, διευρύνει τη διεθνή της παρουσία της σε νέες, απαιτητικές αγορές, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά. Όπως είπε η ALUMIL έχει παρουσία σε πάνω 60 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο με 32 θυγατρικές – στις 13 από τις οποίες διαθέτει μοντέρνους εκθεσιακούς χώρους – αλλά υπογραμμίζεται και από την έμφαση που δίνει στην καινοτομία, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής της.

Ήδη, η εταιρεία συμμετέχει σε εμβληματικά έργα, με κορυφαία συστήματα αλουμινίου. Κάποια από αυτά τα έργα που ξεχωρίζουν τα τελευταία χρόνια, είναι ο εντυπωσιακός ουρανοξύστης 57 ορόφων  «The Butterfly», ένα σύγχρονο τοπόσημο στην πόλη του Βανκούβερ, στο οποίο η εταιρεία προσέφερε λύσεις που συμβαδίζουν με τις σύγχρονες τάσεις της «διάφανης» αρχιτεκτονικής, αλλά και το «Riviera Tower», ο υπό κατασκευή πύργος στο Ελληνικό, που με την ολοκλήρωσή του θα είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα και ο ψηλότερος οικιστικός ουρανοξύστης της Μεσογείου!

Όπως τονίζεται, η επιχειρηματική τόλμη που επέδειξε η διοίκηση της ALUMIL δεν αποτυπώνεται μόνο Το Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης (RnD) της εταιρείας ενισχύθηκε σημαντικά προσφέροντας τεχνογνωσία που πιστοποιήθηκε από διεθνώς αναγνωρισµένα ινστιτούτα και εργαστήρια πιστοποιήσεων και στη συνέχεια αξιοποιήθηκε στα συστήματα της εταιρείας. Σημείο αναφοράς αποτελεί το λανσάρισμα του Loop 60, του πρώτου πιστοποιημένου ανακυκλωμένου αλουμινίου στην Ελλάδα για προφίλ αρχιτεκτονικών συστημάτων, το οποίο παράγεται από 60% ανακυκλωμένο αλουμίνιο, ενώ η συγκεκριμένη επιτυχία διευρύνθηκε λίγους μήνες μετά, με το Loop 80 και 80% ανακυκλωμένο υλικό. Είναι σημαντικό να υπογραμμισθεί ότι η χρήση ανακυκλωμένου αλουμινίου απαιτεί έως και 95% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Παράλληλα, με τη χρήση του Loop 60, οι εκπομπές ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2eq) μειώνονται σε ποσοστά άνω του 76% σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο της πρωτογενούς παραγωγής αλουμινίου, ενώ με το Loop 80, η αντίστοιχη μείωση αγγίζει το 87%.

Η μεταποίηση

Όπως τόνισε ι ο κ. Μυλωνάς “η Alumil δεν πουλάει αλουμίνιο με το κιλό”, αλλά στοχεύει “στην αξιοποίηση πρώτης ύλης, δηλαδή σκραπ, 60%-80% post consumer αλουμινίου, που μαζεύουν οι γύφτοι κι όχι αλουμίνιο που αγοράζεται από εργοστάσιο αλουμινίου, κάτι πολύ σημαντικό αφενός για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της δραστηριότητας και αφετέρου για την εξοικονόμηση πόρων”.

Εξάλλου, αυτό επιχειρεί με την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στο χυτήριο, προκειμένου “οι φούρνοι να δουλεύουν νύχτα-μέρα και το εργοστάσιο να καταστεί αποδοτικό”. Με τις ψηφιακές υποδομές που διαθέτει η εταιρεία μπορεί να καθαρίζει το σκραμπ και να παίρνει το κράμα αλουμινίου που χρειάζεται για την ανακύκλωση. Όπως σημειώνει ο κ. Μυλωνάς το τελικό προϊόν έχει αξία τετραπλάσια από ένα κιλό αλουμίνιο που φτάνει στις γραμμές παραγωγής.

Οι επενδύσεις των 25 εκατ. στην Ελλάδα

Η ALUMIL, όπως αναφέρθηκε, δρομολογεί ήδη τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις της, με επενδύσεις μόνο στην Ελλάδα που φτάνουν τα 25 εκατ, τόσο στις παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Κιλκίς, όσο και στην Κομοτηνή.

Παράλληλα, ενισχύει την παρουσία της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με τη δημιουργία δεύτερης θυγατρικής στο Τέξας, μετά τη θυγατρική που ίδρυσε στη Νέα Υόρκη το 2008, αλλά και σε χώρες όπως η Ινδία όπου διατηρεί θυγατρική στο Μουμπάι από το 2016. Στη Νοτιοανατολική Ασία αναπτύσσει τις δραστηριότητές της, μέσω της νέας εταιρείας της στην Ταϊλάνδη (Μπανγκόκ), ενώ επεκτείνεται περαιτέρω και στην Ανατολική Αφρική, μέσω της θυγατρικής που διατηρεί στην Κένυα από το 2019.

Επίσης, η ALUMIL προχωρά σε ενίσχυση των καθετοποιημένων δομών engineering και υποστήριξης έργων σε κομβικά σημεία όπως στη Θεσσαλονίκη, το Ντουμπάι, το Μουμπάι και οι ΗΠΑ.

Ένα ακόμα σημαντικό βήμα είναι η απόσχιση του κλάδου της χύτευσης αλουμινίου, με την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή, με στόχο τη μέγιστη αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων του ανακυκλωμένου «πράσινου» αλουμινίου (σήμερα, αξιοποιείται το 50% της παραγωγικής δυναμικότητας). Με τα έσοδα πώλησης, η εταιρεία πρόκειται να μειώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Φιλόδοξο εγχείρημα της ALUMIL αποτελεί η έναρξη στρατηγικής συνεργασίας με το investment fund «One World Impact Partners», με στόχο την από κοινού ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων σε όλο τον κόσμο. Οι μονάδες αυτές θα εξυπηρετούν τόσο τις ανάγκες της ALUMIL όσο και τις ανάγκες των άλλων συνεργατών της OWI.

Ανάπτυξη σε αριθμούς

Η ανάπτυξη της ALUMIL, όπως ανέφερε ο κ. Μυλωνάς, είναι σημαντική και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στους αριθμούς. Πιο συγκεκριμένα, από το 2018, έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο, κατορθώνοντας τα τελευταία χρόνια να ξεπεράσει το όριο των 400 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών της, ένα ιστορικό ρεκόρ για τον όμιλο.

Η πορεία αυτή ενισχύθηκε από: τη μεγάλη ποικιλία πιστοποιημένων συστημάτων αλουμινίου, τη διαρκή ενίσχυση της τεχνογνωσίας, τo δυναμικό marketing 360°, τη συνεργασία με διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικά γραφεία, καθώς και την ψηφιοποίηση των λειτουργιών της.

Να σημειωθεί ότι ο τζίρος το πρώτο εξάμηνο 2024 έφτασε τα 214, 8 εκατ. ευρώ από 195,8 εκατ. πέρυσι με άνοδο 9,7% με τα λειτουργικά κέρδη να ανεβαίνουν κατά 51,2% στα 26 εκατ. ευρώ.

Ανθεκτικότητα

Όπως ανέφερε, η ALUMIL επλήγη από την κρίση αλλά πλέον είναι σε τροχιά ανάκαμψης. Όπως είπε, μετά τη διεθνή οικονομική κρίση του 2008, όπου στην Ελλάδα ο κατασκευαστικός κλάδος συρρικνώθηκε προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολλούς τομείς, όπως και αυτός του αλουμινίου, η εταιρεία απέδειξε την ανθεκτικότητά της, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της σε προηγμένες και αναδυόμενες αγορές, προχωρώντας σε στρατηγικό ανασχεδιασμό, μειώνοντας τις δαπάνες της και αναπτύσσοντας νέα προϊόντα.

Όλα τα παραπάνω απέδωσαν καρπούς, ενίσχυσαν τη θέση της σε διεθνές επίπεδο και, έτσι, σήμερα, η ALUMIL είναι έτοιμη να καταγράψει ένα ακόμα ρεκόρ στον κύκλο εργασιών της, σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα, με τη σιγουριά που της δίνει η ηγετική της θέση στον κλάδο.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2008,  η εταιρεία πήγαινε καλά. Από τότε τα μόνα χρήματα που πήρε ήταν αυτά που χρειάστηκαν ως λίτρα για την απελευθέρωση του Γιώργου Μυλωνά που είχε πέσει θύμα απαγωγής εκείνη την εποχή. Η εταιρεία βρέθηκε σε αδιέξοδο όταν άρχισαν να αποσύρονται οι ξένες τράπεζες από την Ελλάδα και ζητούσαν εξόφληση δανείων.

Έτσι η Alumil για να διαχειριστεί την κατάσταση σύναψε πενταετές κοινοπρακτικό δάνειο το 2012 εγγράφοντας προσημειώσεις στα εργοστάσιά της. Ωστόσο στη λήξη του, τον Ιούνιο του 2017, καθυστέρησε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των τραπεζών με αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις να καταστούν ληξιπρόθεσμες και να δρομολογηθούν δυσμενείς εξελίξεις δεδομένου ότι η εταιρεία ήταν εισηγμένη στο ΧΑ.

Σημειώνεται ότι εκτός από τις δανειακές υποχρεώσεις στην Τράπεζα Πειραιώς τα υπόλοιπα δάνεια τιτλοποιήθηκαν και μεταβιβάστηκαν από τις τράπεζες στους servicers. Για 4 χρόνια δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες μέχρι το 2020 που υπέγραψε νέα σύμβαση (με Πειραιώς, Παγκρήτια και Παρευξείνια). Έτσι πήρε “ανάσα” και άρχισε να δρομολογεί επενδύσεις ενώ με την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για το χυτήριο θα κλείσει οριστικά τις εκκρεμότητες του παρελθόντος ανοίγοντας νέο κεφάλαιο έχοντας, μάλιστα, την ελπίδα ότι του χρόνου θα αρχίσει να δίνει και μερίσματα στους μετόχους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα