Ανακούφιση και ικανοποίηση στις τράπεζες από την αλλαγή πλεύσης του ΔΝΤ

Ανακούφιση και ικανοποίηση στις τράπεζες από την αλλαγή πλεύσης του ΔΝΤ
The International Monetary Fund (IMF) headquarters is seen Monday, Dec. 19, 2016, in Washington. The International Monetary Fund's managing director, Christine Lagarde, was convicted Monday of negligence by a special French court for her role in a contentious and generous arbitration award in 2008 to a politically connected tycoon. The Washington-based IMF said after Monday's verdict that its executive board would meet soon "to consider the most recent developments." (AP Photo/Cliff Owen) AP

Ανακούφιση αισθάνεται ο τραπεζικός κόσμος της χώρας, με την ικανοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα stress tests

Ανακούφιση αισθάνεται ο τραπεζικός κόσμος της χώρας, με την ικανοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ότι η -αρμόδια για το θέμα των ελέγχων στις ελληνικές τράπεζες – Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα προγραμματίσει νωρίτερα τα stress tests.

Με τη φόρμουλα αυτή που επινοήθηκε (σχετικά είχε γράψει το news247 στις 14/9/2007), το ΔΝΤ εγκαταλείπει την εμμονή με τους ελέγχους για την επανεξέταση του ενεργητικού των τραπεζών (τα γνωστά AQR) και αφήνει την ΕΚΤ να πρωταγωνιστήσει με τα stress tests που ήταν προγραμματισμένα για την άνοιξη του 2018 και τα οποία αναμένεται να λάβουν χώρα τον προσεχή Φεβρουάριο.

Ως γνωστόν, την εβδομάδα αυτή και η ίδια η ΕΚΤ «νέρωσε το κρασί»της, προαναγγέλοντας νωρίτερα του προγραμματισμένου, τα stess tests για τις ελληνικές τράπεζες. Οπότε, και οι δύο πλευρές αισθάνονται ικανοποιημένες από το αποτέλεσμα και για το ότι η κάθε μία εισακούσθηκε για τις ανησυχίες της.

Το ευτύχημα είναι ότι στις τράπεζες, η εξέλιξη αυτή – που βάζει τέρμα στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για AQR και η οποία νωρίτερα σήμερα επισφραγίσθηκε από τις δηλώσεις Τόμσεν – επικρατεί ένα κλίμα ανακούφισης, αν όχι ευφορίας.

Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι άμεσα θα καταλαγιάσει ο πρόσφατος «θόρυβος» που επηρέασε αρνητικά την πορεία των μετοχών και ότι η ομαλότητα, σε συνδυασμό με τις θετικές προοπτικές, θα επιστρέψει. Θετικές προοπτικές, που και ο ίδιος ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν ήδη αναγνώρισε, αντίστοιχα με τον Μ. Ντράγκι της ΕΚΤ, τον Επίτροπο Μοσκοβισί και φυσικά, την Τράπεζα της Ελλάδος και το διοικητή της, κ. Γ. Στουρνάρα, με σύσσωμη την κυβέρνηση.

Πώς φτάσαμε ως εδώ. Όλο το στόρυ

Επικίνδυνα παιχνίδια εξουσίας, με πρωταγωνιστή έναν από τους δανειστές της χώρας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχαν ως αποτέλεσμα να κατρακυλήσουν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, σε μία περίοδο που αν μη τι άλλο, θα ήθελαν τη στήριξη θετικών δηλώσεων!

Το κλίμα αυτό, ανατρέπεται μετά τις σημερινές εξελίξεις, με την υποχώρηση του ΔΝΤ και τη διάθεση θετικού κλίματος, που επιβεβαιώθηκε από τις υποστηρικτικές για τις ελληνικές τράπεζες, δηλώσεις Π. Τόμσεν.

Όμως πώς φτάσαμε ως εδώ;

Από το καλοκαίρι και μετά, – με αφορμή την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ που θεωρητικά θα ήθελε άλλη μία νέα ανακεφαλαιοποίηση για τον τραπεζικό κλάδο, εκτιμώντας και προσδιορίζοντας επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες σε …10 δισ ευρώ (νούμερο που χαρακτηρίζεται υπερβολικό και μη αναγκαίο από τους υπόλοιπους θεσμούς, αλλά και από τα δεδομένα των τραπεζών), – το τραπεζικό

σύστημα της χώρας έχει μπει σε ένα στόχαστρο αναίτιας καταστροφολογίας.

Λογικό είναι οι μετοχές των τραπεζών να πιέζονται και να κατηφορίζουν, όταν ένας οργανισμός του βεληνεκούς του ΔΝΤ ζητάει έξτρα ελέγχους, του τύπου AQRs και προσδιορίζει νέες ανάγκες σε κεφάλαια της τάξεως των 10 δις ευρώ. Λογικό και επόμενο, σε ένα τέτοιο αρνητικό σενάριο να σκεφθούν οι επενδυτές ότι δύσκολα θα βρεθούν νέα κεφάλαια να μπουν όταν….ήδη οι επενδυτές που συμμετείχαν στις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου έχασαν περίπου το 30% της επένδυσής τους.

Όμως, αυτές είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ που παρά τις περί αντιθέτου εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν, του ελληνικού οικονομικού επιτελείου και της Τραπέζης

Ελλάδος, καθώς και των ίδιων των προοπτικών των συστημικών τραπεζών που παλεύουν με τα κύματα των κόκκινων δανείων, -δύσκολα μεν, με στόχους δε- όχι μόνο δεν κάμφθηκαν από τον Ιούνιο που πρωτοκυκλοφόρησε η έκθεση, αλλά, τουναντίον, γιγαντώθηκαν.

Η εμμονή του ΔΝΤ

Μόλις πριν λίγες ημέρες, ο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τζέρυ Ραϊς μετέφερε την “ανυποχώρητη” στάση του ΔΝΤ που εμμένει στην ανάγκη νέων stress tests για τις ελληνικές τράπεζες και για επανεξέταση του ενεργητικού των Τραπεζών (Asset Quality Review) πριν από το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

“Για να προστατευτεί η υγεία του τραπεζικού τομέα, είναι κρίσιμο να προχωρήσουν οι εποπτικές αρχές σε έναν έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) και σε μια άσκηση αντοχής stress test πριν από το τέλος του προγράμματος του ESM, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πόροι που έχουν μπει στην άκρη για την αποκατάσταση των τραπεζών σε αυτό το πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθούν έγκαιρα, εφόσον χρειαστεί” είπε, επί λέξει.

Ο Μάριο Ντράγκι, ο Μπ. Κερέ, ο SSM και τα stress tests

Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν την αντίδραση της ΕΚΤ, που μέσω εκπροσώπου της υπενθύμισε ποιός είναι υπεύθυνος για τις ελληνικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, ο κ. Μπενουά Κερέ , μέλος του

Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής: “Ο SSM έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν χρειάζεται (το AQR), δεδομένου του γεγονότος ότι από την ΕΚΤ προγραμματίζεται πανευρωπαϊκά stress test για το 2018. Μόνο η ΕΚΤ, ως επιβλέπουσα των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, μπορεί να ζητήσει τέτοια επανεξέταση”.

Για παιχνίδια εξουσίας, κάνει λόγο η αγορά και πολλά στελέχη των ευρωπαϊκών θεσμών. Αδυνατεί το ΔΝΤ να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών του για νέα κεφάλαια και να αποδεχθεί, επιτέλους, ότι αρμόδιο για τις ελληνικές τράπεζες και την πορεία τους, είναι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόσφατα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υπογράμμισε με κάθε τρόπο ότι υπεύθυνος για τις τράπεζες είναι αποκλειστικά ο SSM.

Στο πλαίσιο συζήτησης στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, ο Μ. Ντράγκι διευκρίνισε τα εξής: «Οι αποφάσεις της ΕΚΤ και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού λαμβάνονται σε πλήρη ανεξαρτησία. Την επόμενη χρονιά θα περάσουν οι ελληνικές τράπεζες τα τεστ αντοχής και γι’ αυτό έχει ενημερωθεί και το ΔΝΤ με σχετική επιστολή του SSM.

Προφανώς και τα κόκκινα δάνεια εξακολουθούν να αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» του τραπεζικού συστήματος και η δυσκολία στη διαχείρισή τους, προκαλεί ανησυχία. Όμως, η φιλολογία για την προοπτική μιας νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης –για την οποία επί της ουσίας δεν τίθεται θέμα – επιβαρύνει ένα ευάλωτο οικονομικό περιβάλλον.

Η κυβέρνηση, αλλά και οι θεσμοί, επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία, ότι οι ελληνικές τράπεζες , μετά από 3 ανακεφαλαιοποιήσεις, είναι κεφαλαιακά πολύ ισχυρές. Οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν νέες εξετάσεις και stress tests το 2018, όπως ακριβώς ήταν προγραμματισμένο. Η αρμόδια για το θέμα ΕΚΤ και συγκεκριμένα, ο SSM είναι πιθανό να φέρει τα τεστ αντοχής περίπου ένα μήνα νωρίτερα από τις ευρωπαϊκές, δηλαδή, το Φεβρουάριο. Στόχος είναι τα stress tests να ολοκληρωθούν το Μάιο, οπότε οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν πριν τη λήξη του προγράμματος τον Αυγουστο του 2018.

Γ. Στουρνάρας : Αν θέλει το ΔΝΤ ας φύγει!

Ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει και της γενικότερης έντασης, είναι η πολύ πρόσφατη και άκρως επίκαιρη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, που απευθυνόμενος στον Οργανισμό του Πόουλ Τόμσεν, είπε χαρακτηριστικά: «Αν θέλει το  ΔΝΤ να φύγει, ας φύγει! Δεν τους χρειαζόμαστε πια!”.

 Η παρέμβαση αυτή ήταν απολύτως αναγκαία για να μην αποσταθεροποιηθεί το κλίμα που αρχίζει να χτίζεται μέρα με τη μέρα και που συνδυάζεται με μια σταδιακή εισροή καταθέσεων και αύξησης της ρευστότητας.

Φ. Καραβίας στους FT: Δώστε μας χώρο!

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, έσπασε τη σιωπή του, απευθύνοντας μήνυμα μέσω των Financial Times , να αφήσουν επιτέλους τις τράπεζες να αναπνεύσουν!

Οπως χαρακτηριστικά, αναφέρει άρθρο του με τίτλο “Δώστε στις ελληνικές τράπεζες χώρο για να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια”, ο κ. Καραβίας, διευκρινίζει ότι οι απερίσκεπτες τοποθετήσεις του ΔΝΤ,υπονομεύουν τους στόχους του ελληνικού προγράμματος που το ίδιο το Ταμείο έχει θέσει.

“Η λυδία λίθος για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας είναι η δυνατότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων έγκαιρα και αποτελεσματικά. Δεν ήμασταν ποτέ σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα», καταλήγει ο CEO της Eurobank.

Και φθάνουμε στο σήμερα, που οι φωνές τραπεζιτών, θεσμών και οικονομολόγων, συσπειρώνονται κατά του ΔΝΤ, σε μία προσπάθεια να μην χαλάσει το ευνοϊκό κλίμα που και ο Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί περιέγραψε, ενόψει της τρίτης αξιολόγησης και με την προοπτική, να βγεί πια η Ελλάδα από το Μνημόνιο, μετά τον Αύγουστο του ΄18.

Γ. Δραγασάκης: Καθήκον μας να αποκρούσουμε αποσταθεροποιητικές ενέργειες

Η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη σε όλο αυτό το παιχνίδι εντυπώσεων και ισορροπιών. Από πλευράς της, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ήταν σαφέστατος χθες, όταν στο πλαίσιο συνέντευξής του στην Ελληνική Ραδιοφωνία, έστειλε ηχηρό μήνυμα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί επιτυχώς .

«Η κυβέρνηση έκανε ό,τι χρειαζόταν ώστε οι τράπεζες να ξαναγίνουν τράπεζες. Το 2015 οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν επιτυχώς. Την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση επιβεβαίωσαν οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Έκτοτε υπάρχουν μόνο θετικές εξελίξεις για τη χώρα και οικονομία» είπε ο κ. Δραγασάκης. Αναφερόμενος στον αντίκτυπο των δηλώσεων ΔΝΤ στο Χρηματιστήριο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν έκρυψε ότι “η στάση του ΔΝΤ έχει προκαλέσει σύγχυση” . Είναι καθήκον όλων των αρμόδιων Θεσμών και Αρχών – πρόσθεσε – να αποκρούσουν αποσταθεροποιητικές ενέργειες».

Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης διερωτήθηκε εάν η στάση του Δ.Ν.Τ. στο θέμα των ελληνικών τραπεζών υποκρύπτει άλλα ζητήματα, όπως, επί παραδείγματι, η παραμονή ή όχι του Δ.Ν.Τ. στην Ευρώπη, καθώς όπως ανέφερε, όταν η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο δεν ζητήθηκε περαιτέρω έλεγχος των τραπεζών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα