Ανάπτυξη πάνω από το 2% του ΑΕΠ ως το 2020 βλέπει ο ΟΟΣΑ
Στην έκθεση του ο Διεθνής οργανισμός βλέπει ανάπτυξη 2,1% του ΑΕΠ για φέτος 2,2% το 2019 και 2,1% το 2020 με οδηγό την αύξηση των εξαγωγών και την αύξηση της απασχόλησης των μισθών και της κατανάλωσης - Πρόκληση η επενδύσεις και τα κόκκινα δάνεια.
- 21 Νοεμβρίου 2018 13:18
Ανάπτυξη πάνω από 2% ως το 2020 προβλέπει για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ επισημαίνοντας ως βασικές προκλήσεις την αύξηση των επενδύσεων και την ταχεία εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.
Στην έκθεση του ο Διεθνής οργανισμός βλέπει ανάπτυξη 2,1% του ΑΕΠ για φέτος 2,2% το 2019 και 2,1% το 2020 με οδηγό την αύξηση των εξαγωγών και την αύξηση της απασχόλησης των μισθών και της κατανάλωσης.
Ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει την πρόθεση της Κυβέρνησης να υλοποιήσει μέτρα που αφορούν την μείωση της φορολογίας της εργασίας την μείωση του εταιρικού φόρου και την ενίσχυση των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων και αναστροφή της τάσης για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο Οργανισμός αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται να καλύψει τους μεσοπρόθεσμους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων ενώ η δημοσιονομική πολιτική γίνεται υποστηρικτική με αναφορά στα προωθούμενα θετικά μέτρα τα οποία αναμένεται να ενσωματωθούν σήμερα στον προϋπολογισμό του 2019.
Αν παρουσιαστεί υποχώρηση της ανάπτυξης ο ΟΟΣΑ προτείνει προτεραιοποίηση στις κοινωνικές και αναπτυξιακές της δαπάνες και να διατήρηση μια πλατιάς φορολογική βάση. Σε συνδυασμό με την διατήρηση του μεταρρυθμιστικού momentum.
Τούτο με δεδομένους τους δύσκολους δημοσιονομικούς στόχους για πρώτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και 2,2% για τα επόμενα χρόνια που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους επίσημους πιστωτές της σε αντάλλαγμα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και ένα απόθεμα ρευστότητας που έχει φτάσει τα 24 δις ευρώ.
Τονίζει ωστόσο το πρόβλημα που συνεχίζει να υπάρχει στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας Συγκεκριμένα λέει ότι ενώ οι πιο δυναμική κλάδοι ( πχ ο Τουρισμός ) χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης παραμένει αρνητικός.
Ενισχυτικά άλλωστε στην ενίσχυση των επενδύσεων και του εμπορίου εκτιμάται πως μπορεί να συνδράμει «η συνεχιζόμενη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με τους βόρειους γείτονές της».
Η προβληματική χρηματοδότηση περιορίζει τις επενδύσεις
Η προβληματική χρηματοδότοση παραμένει περιοριστικός παράγοντας για την κατανάλωση εκτιμά ο ΟΟΣΑ καταγράφοντας αργή πρόοδο στην προσέλκυση νέων ξένων άμεσων επενδύσεων αλλά και στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Ο τραπεζικός δανεισμός στους πλέον δυναμικούς τομείς του τουρισμού και του εμπορίου έχει σταθεροποιηθεί αλλά η συνολική πιστωτική επέκταση ακόμα συρρικνώνεται.
Οι καταθέσεις σταδιακά επιστρέφουν, με την σταδιακή χαλάρωση των Capital Controls ενώ ο ELA έχει σχεδόν μηδενιστεί. Οι τράπεζες επιτυγχάνουν τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων κυρίως μέσω πωλήσεων και διαγραφών, με τα κόκκινα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια να αντιμετωπίζονται ταχύτερα σε σχέση με τα στεγαστικά καθώς τα τελευταία διαπνέονται από ισχυρότερη νομική προστασία. Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν ευμετάβλητες,καθώς υπάρχει προβληματισμός αναφορικά με την ικανότητά τους να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια αν χρειαστεί.