Ανασχηματισμός: Στροφή στην αγορά και τις επενδύσεις
Πότε και πώς ο πρωθυπουργός κατέληξε στις βασικές κινήσεις του για τον ανασχηματισμό. Η πραγματική οικονομία στο επίκεντρο του Αλέξη Τσίπρα
- 05 Νοεμβρίου 2016 07:45
Του Στάθη Σχινά
«Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στο υπουργείο Οικονομίας απ΄ ό,τι στο Οικονομικών» διακήρυσσε τριάντα εξι ώρες πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, μιλώντας στο ευρω-αραβικό φόρουμ, ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι για τον ΄Ελληνα πρωθυπουργό προτεραιότητα έναντι των δημοσίων οικονομικών (δηλ. του υπ.Οικονομικών=Τσακαλώτος-Χουλιαράκης ) μεγαλύτερη σημασία έχει πλέον η πραγματική οικονομία (υπουργείο Οικονομίας=τουρισμός,ναυτιλία,κατασκευές,εξαγωγές,επενδύσεις,απο-κρατικοποιήσεις,εμπόριο,βιομηχανία,μεγάλα προγράμματα χρηματοδότησης κλπ).
Και για να μην αφήσει καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις του, έκανε ενώπιον εκπροσώπων 300 ξένων επιχειρηματιών ιδιαίτερη μνεία στην τεράστια επένδυση του Ελληνικού υπογραμμίζοντας ότι σημαίνει ετήσια μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά δύο (2) ποσοστιαίες μονάδες !!!
Αυτά λέγονταν 36 ώρες πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε καταλήξει στις βασικές κινήσεις, και αποτυπώνουν ίσως με τον πιό εύγλωττο τρόπο το πρωθυπουργικό σκεπτικό.
Παρατηρώντας τη νέα διάταξη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, οι πρωθυπουργικές προθέσεις επιβεβαιώνονται και πάλι με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο:
Α.Στον ευρύτερο κύκλο που περιλαμβάνει αγορά-πραγματική οικονομία- βιομηχανία -εμπόριο –επενδύσεις:
1. Η τοποθέτηση του αναγνωρίσιμου από τις αγορές ως υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης του καθηγητή Δημήτρη Παπαδημητρίου (με ισχυρές διασυνδέσεις με το κόμμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ ),η αναβάθμιση σε Αναπληρωτή Υπουργό του υπεύθυνου για το ΠΔΕ,τα ΕΣΠΑ κλπ επιτυχημένου μέχρι τώρα Αλέξανδρου Χαρίτση και η εν τοις πράγμασιν δικαίωση ένανντι των επικριτών του Στέργιου Πιτσιόρλα,με την εκτόξευσή του απο το ΤΑΙΠΕΔ στη θέση του υφυπουργού.
2. Η μετακίνηση και η ανάληψη του χαρτοφυλάκιου της Ενέργειας από τον Γ.Σταθάκη ( μετά τη δημόσια διαφωνία Σκουρλέτη) με την προσθήκη του βορειο- ελλαδίτη επικεφαλής της κοινοβουλευτικής εξεταστικης Επιτροπής για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και των κομμάτων Σωκράτη Φάμελλου
3. Η μετακίνηση και ανάληψη του τομέα της Ναυτιλίας από τον Παν.Κουρουπλή (επιλογή σαφώς ηπιότερη από αυτήν του κατόπιν αιτήματός του αποχωρήσαντα Θόδ.Δρίτσα).
4. Η αναβάθμιση της επι του Τουρισμού υπουργού πλέον Έλενας Κουντουρά.
5. Η ανάθεση του κρίσιμου τομέα των τηλεπικοινωνιών και των ψηφισκών υποδομών στον Νίκο Παππά.
6. Η διατήρηση του επιτυχημένου Χρ. Σπίρτζη στον τομέα των Υποδομών.
Όλα αυτά δείχνουν διάταξη μάχης με στόχο τη γρήγορη και αποτελεσματική προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων που φαίνεται πλέον να είναι το νέο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για να ξεκολλήσει η χώρα από την κρίση.
Β.Στον τομέα των Δημοσίων Οικονομικών η παραμονή των Τσακαλώτου-Χουλιαράκη επιβεβαιώνει το αμετκίνητο του σχήματος,ενώ η απομάκρυνση Αλεξιάδη θα πρέπει να αποδοθεί μάλλον στις κακές σχέσεις του διαχρονικά με την ηγεσία του υπ. Όικονομικών , κάτι που είχε γίνει ιδιατέρως εμφανές και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Πρέπει να υπογραμμιστεί επίσης η αναβάθμιση σε θέση υφυπουργού του μέχρι σήμερα επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού
Δημήτρη Λιάκου ο οποίος απετέλεσε στενό συνεργάτη του Αλ. Τσίπρα και διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.Ο ρόλος του θεωρείται κρίσιμος και η συμβολή του στην επίλυση πολύ δύσκολων προβλημάτων στις διαπρασγματεύσεις με τους θεσμούς ήταν μέχρι στιγμής καθοριστική.Ο κ.Λιάκος με μακρά επίσης θητεία στην αγορά αναμένεται να ΄έχει ρόλο και στο μέτωπο των μεγάλων επενδύσεων.
Γ.Η τοποθέτηση κάμποσων νέων (40άρηδων) στελεχών στην κυβέρνηση (Τζανακόπουλος,Λιάκος,της 30χρονης Εφης Αχτσιόγλου ως υπουργού Εργασίας,του 40χρονου Γιώργου Βασιλειάδη στο υφυπουργείο Αθλητισμού) που αναδείχτηκαν ως στελέχη πρώτης γραμμής στην πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές ,αναμένεται να δώσουν ιδιάιτερο δυναμισμό στο κυβερνητικό σχήμα.
Φωτό: sooc.gr