Αναβρασμός για τη ΛΑΡΚΟ – Τι προβλέπει η επίμαχη τροπολογία

Διαβάζεται σε 3'
Αναβρασμός για τη ΛΑΡΚΟ – Τι προβλέπει η επίμαχη τροπολογία
INTIME

Σε εξέλιξη είναι δικαστική διαδικασία με ασφαλιστικά μέτρα από την πλευρά των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που ζητούν να μπει “φρένο” σε απολύσεις.

Να αποσυρθεί η τροπολογία που επιτρέπει πώληση της ΛΑΡΚΟ από τον ειδικό διαχειριστή σε κατάσταση παύσης λειτουργίας, σε αντίθεση με τις προηγούμενες προβλέψεις για λειτουργία της μεταλλουργίας μέχρι τη μεταβίβασή της στο νέο ιδιοκτήτη, ζητά σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Μάλιστα, έχει κατατεθεί αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας κατέθεσε ένσταση για την αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας.

Η σχετική ψηφοφορία θα γίνει περίπου στις 9, το βράδυ της Πέμπτης.

«Η κυβέρνηση έχει προβεί σε δέσμη παρεμβάσεων, για την οριστική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με τη ΛΑΡΚΟ, με γνώμονα την ανάγκη να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία του δημοσίου, η οποία αποτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, βαρύνοντας τους φορολογούμενους» δήλωσε, στο μεταξύ, τις προηγούμενες μέρες, ο υφυπουργός Οικονομικών Χρίστος Δήμας, απαντώντας στην κριτική που δέχεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης η τροπολογία, με την οποία επανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες του ειδικού διαχειριστή στη ΛΑΡΚΟ.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, η δέσμη των παρεμβάσεων αυτών περιλαμβάνει μέτρα μεταβατικής κάλυψης των εργαζομένων, που έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες επιχειρήσεις, όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Συγκεκριμένα, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, καθιστά τον ειδικό διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ απόλυτο κυρίαρχο μεταβιβάζοντάς του την δυνατότητα να περιορίσει ή να διακόψει τελείως την λειτουργία της. Επίσης, δίνει αρμοδιότητες τέτοιες που του επιτρέπουν θέματα, όπως η ανάθεση της φύλαξης και της συντήρησης σε ιδιώτες.

Παράλληλα, η τροπολογία ανοίγει το δρόμο ώστε να αποπληρωθούν στη ΔΕΗ  οφειλές της μεταλλουργίας για την ηλεκτροδότησή της ύψους 7 εκατ. ευρώ από ένα συνολικό ποσό εσόδων 25 εκατ. Πρόκειται για χρήματα που θα λάβει η ΛΑΡΚΟ από οφειλές του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ (π.χ. ποσά που δικαιούνταν η βιομηχανία για τη διακοψιμότητα κλπ,) και τα οποία έως σήμερα δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς πλην των υποχρεώσεών της για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλές που είχε συσσωρεύσει τα προηγούμενα χρόνια η βιομηχανία στην Επιχείρηση και δεν εισπράχθηκαν ποτέ, υπολογίζονται σε πάνω από 300 εκατ. ευρώ.

Τα 18 εκατ. που απομένουν στα ταμεία της ΛΑΡΚΟ (αν αφαιρεθούν τα 7 εκ. προς την ΔΕΗ), ο Διαχειριστής θα τα εκταμιεύσει με βάση αιτιολογημένα αιτήματα και κατόπιν υπουργικών αποφάσεων.

Τα τελευταία χρόνια που ο κρατικός προϋπολογισμός ενίσχυσε με ποσά άνω των 100 εκατ. ευρώ τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, η εταιρεία εξυπηρετούσε μέρος από τις οφειλές προς την ΔΕΗ, οι οποίες κάλυπταν την τρέχουσα λειτουργία της μεταλλουργίας και όχι προηγούμενα χρέη.

Προτιμητέος, πάντως, επενδυτής και στους δύο διαγωνισμούς, που είχαν προκηρυχθεί από ΤΑΙΠΕΔ και Ειδικό Διαχειριστή αναδείχθηκε στα τέλη του 2023 το κοινοπρακτικό σχήμα «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS».

Υπενθυμίζεται πως ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορούσε στην παραχώρηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων και του μεταλλευτικού εργοστασίου, εδαφικών εκτάσεων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού και του μεταλλείου του Λουτσίου. Ο δεύτερος διαγωνισμός του Ειδικού Διαχειριστή αφορούσε στη μεταβίβαση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας (περιοχή Αγ. Ιωάννης) και Καστοριάς, αποθεμάτων μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και αγροτεμαχίων.

Και στους δύο διαγωνισμούς, στην τελική φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών είχε περάσει το κοινοπρακτικό σχήμα «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS». Στον δεύτερο διαγωνισμό είχε συμμετάσχει και η ιρλανδική CMII, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε μετά από μήνες ότι δεν πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις για τη διεκδίκηση των περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο έχει προσφύγει κατά της απόφασης, στο ΣτΕ, κάτι που έχει περιπλέξει τη διαδικασία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα