Ανοίγει η επίσημη συζήτηση για το χρέος
Το ΔΝΤ θέλει να ανοίξει επίσημα και το θέμα του χρέους. Η δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας μετά το 2018 στο επίκεντρο των συναντήσεων στην Ουάσιγκτον. Στις ΗΠΑ την Πέμπτη Τσακαλώτος Χουλιαράκης και Παπαδημητρίου
- 18 Απριλίου 2017 07:27
Στο προσκήνιο θα περάσει και επίσημα μέσα στην εβδομάδα τόσο η λύση, που θα πρέπει να δοθεί για την ελάφρυνση τους χρέους όσο και οι αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.
Μετά την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας των μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ για την διετία 2019 -2020 στο Eurogroup της Μάλτας, φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά στο κλείσιμο, το θέμα των μεταρρυθμίσεων που ζητούσε επιτακτικά το Ταμείο από την Ελλάδα. Τώρα το ΔΝΤ θέλει να ανοίξει επίσημα και το θέμα του χρέους, ώστε να μπορεί το συντομότερο δυνατό να καθορίσει την στάση του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στο θέμα του χρέους, η επικεφαλής του Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ θα ζητήσει από τον Γερμανό υπουργό οικονομικών, τον οποίον θα δει στην Ουάσιγκτον, να υπάρξει καθαρή και ολοκληρωμένη θέση των ευρωπαίων για την ελάφρυνση.
Το Ταμείο έχει δηλώσει ότι το ελληνικό χρέος είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και ότι μέτρα ελάφρυνσης θα πρέπει να υπάρξουν σε κάθε περίπτωση. Ένα χρόνο πριν στην εαρινή σύνοδο του 2016 είχαμε την ανοιχτή σύγκρουση της κ. Λαγκάρντ με τον Γερμανό υπουργό οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το θέμα του χρέους. Φέτος θα πρέπει τα δύο μέρη να βρουν βιώσιμη λύση έστω και αν αυτή θα εφαρμοστεί το 2018.
Τα πλεονάσματα
Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό θέμα των συναντήσεων στην Ουάσιγκτον θα είναι η δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας μετά το 2018. Με άλλα λόγια το διάστημα για το οποίο η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Η Γερμανία είχε επιβάλλει στην λύση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ως μεσοπρόθεσμη περίοδο τα 10 χρόνια. Ωστόσο η πλειοψηφία των υπουργών οικονομικών του Eurogroup φαίνεται να συγκλίνει σε μια μεσοπρόθεσμη περίοδο που δεν υπολείπεται τα πέντε χρόνια και όχι τα τρία χρόνια που θέλει η ελληνική πλευρά.
Στο μεταξύ την Παρασκευή, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει το κλείσιμο του 2016 με πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ ποσοστό, που αν δεν είχε δοθεί το βοήθημα του τελευταίου Δεκεμβρίου στους συνταξιούχους θα έφτανε το 4,1% του ΑΕΠ δηλαδή 7 φορές μεγαλύτερο από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ που προέβλεπε το πρόγραμμα.
Ωστόσο το βάρος από τους δανειστές, που θα αποφασίσουν τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018 θα πέσει τόσο στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος όσο στην διατηρισιμότητα του. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 φτάνει τα 6,85 δις ευρώ αλλά από αυτά μόνο τα 4,5 δις ευρώ προήλθαν από μόνιμα μέτρα. Τα υπόλοιπα ήρθαν από έκτακτα έσοδα και συνεπώς είναι συγκυριακά και μη επαναλαμβανόμενα. Αυτό θα είναι το επιχείρημα του ΔΝΤ όταν θα ζητά ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους.
Πρεμιέρα της διακυβέρνησης Τραμπ
Αυτή η εαρινή σύνοδος θα σημαδευτεί και από στίγμα που θα δώσει η Κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ στο ελληνικό θέμα για την οποία φαίνεται ότι υπάρχει μια μεταστροφή. Οι επαφές της κ. Λαγκάρντ με τον νέο υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ κ. Στήβεν Μνουτσίν θα είναι συνεχείς τις επόμενες μέρες και είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί και το θέμα της Ελλάδας με άτομα που γνωρίζουν την πραγματικότητα των ΗΠΑ να λένε ότι δεν θα είναι τόσο αδιάφορη όσο αναμένονταν αρχικά.
Η ελληνική αποστολή στην οποία θα συμμετέχουν ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός οικονομίας και ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου – θα πετάξουν για τις ΗΠΑ την Πέμπτη – προγραμματίζουν να συναντήσουν στην Ουάσιγκτον και τον κ. Μνουτσίν και την Λαγκάρντ και τον κ. Σόιμπλε.
Φεύγοντας, θα γνωρίζουν τουλάχιστον ποια μέρα της επόμενης εβδομάδας θα επιστρέψουν στην Αθήνα, οι ομάδες των δανειστών για να ολοκληρώσουν την τεχνική συμφωνία σε επίπεδο θεσμών. Τούτο διότι οι τελικές αποφάσεις για χρέος και πλεονάσματα αναμένεται ληφθούν στο Eurogroup της 22ης Μαΐου.
(πηγή φωτογραφίας: SOOC)