Ανοίγει η πλατφόρμα για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών
Έως τα τέλη του μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα, ώστε να επιδοτηθεί η δόση των δανείων για όσα νοικοκυριά θεωρούνται ευάλωτα και έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία.
- 19 Ιουλίου 2022 06:14
Θέμα ημερών είναι η ενεργοποίηση της σχετικής πλατφόρμας για την επιδότηση της δόσης των δανείων των ευάλωτων νοικοκυριών, στο πλαίσιο του ενδιάμεσου προγράμματος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου Μαρτίου.
Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει έως τα τέλη του μήνα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο να επιδοτηθεί η δόση των δανείων για όσα νοικοκυριά θεωρούνται ευάλωτα και έχουν υποθήκη την πρώτη τους κατοικία.
Όπως έχει γράψει το NEWS 24/7 το πρόγραμμα θα ισχύσει για 15 μήνες και προβλέπει την επιδότηση από το κράτος με το ποσό των 70 έως τα 210 ευρώ της δόσης του δανείου όσων νοικοκυριών διαθέτουν εισόδημα από 7.000 έως 21.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών.
Αυστηρή προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα και την αποφυγή του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας είναι τα νοικοκυριά που θα κάνουν αίτηση να έχουν προηγουμένως πιστοποιηθεί ότι είναι ευάλωτοι, δηλαδή ότι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει το ενδιάμεσο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Η πιστοποίηση παρέχεται μέσω πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους από το 2021 και παραμένει ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων. Έτσι όσοι θέλουν να ενταχθούν στο ενδιάμεσο πρόγραμμα, μπορούν από τώρα να κάνουν αίτηση ώστε να λάβουν το απαιτούμενο πιστοποιητικό και να προλάβουν την προθεσμία που θα οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών για την επιδότηση. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα έχει ονομαστεί ενδιάμεσο καθώς αποτελεί προθάλαμο για την ένταξη αυτών των νοικοκυριών στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, όταν αυτός θα λειτουργήσει, δηλαδή το 2023.
Μόλις 265 τα ευάλωτα νοικοκυριά
Γεγονός πάντως που προκαλεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο είναι το περιορισμένο μέχρι σήμερα ενδιαφέρον των νοικοκυριών να πιστοποιηθούν ως ευάλωτα. Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί ως ευάλωτα μόλις 265 νοικοκυριά σε σύνολο 4.003 που είχαν ξεκινήσει την υποβολή αίτησης. Αυτό γιατί από το σύνολο των 4.003 νοικοκυριών, ένας σημαντικός αριθμός 1.946 δεν προχώρησαν την αίτησή τους και έτσι οι ολοκληρωμένες αιτήσεις ανήλθαν τελικά στις 2.057. Από αυτές, 1.687 νοικοκυριά την ακύρωσαν στην πορεία με συνέπεια, ο τελικός αριθμός αυτών που πήραν το πιστοποιητικό του ευάλωτου μέχρι σήμερα να είναι μόλις 265 καθώς άλλες 105 αιτήσεις απορρίφθηκαν ως μη επιλέξιμες.
Παρά τον προβληματισμό, στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι ο τελικός αριθμός των δικαιούχων θα αυξηθεί και θα αποτυπωθεί κατά την έναρξη του προγράμματος, καθώς από τα τέλη Ιουλίου όπου και θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα θα ακολουθήσει διάστημα μερικών εβδομάδων για την υποβολή δηλώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσα νοικοκυριά δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα και δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό της πρώτης τους κατοικίας, στο βαθμό που δεν θα υπόκεινται πλέον σε κανένα προστατευτικό πλαίσιο.
Πότε ένα νοικοκυριό κρίνεται ευάλωτο
Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα νοικοκυριό ευάλωτο είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν για την επιδότηση ενοικίου και προσδιορίζονται στο νόμο 4472/2017. Έτσι τα κριτήρια αυτά είναι:
- Εισοδηματικά: Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
- Περιουσιακά: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κλπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Το ύψος της δόσης
Σε ό,τι αφορά στο ύψος της δόσης που θα κληθούν να πληρώσουν τα «ευάλωτα» νοικοκυριά προσδιορίζεται στο 3,5% της αξίας του ακινήτου διαιρούμενης δια 12. Ως «αξία κύριας κατοικίας» θεωρείτε η τιμή της πρώτης προσφοράς σε περίπτωση πλειστηριασμού ή η φορολογητέα αξία της κύριας κατοικίας για τον υπολογισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε περίπτωση πτώχευσης. Έτσι εάν για παράδειγμα η αξία της κύριας κατοικίας ενός ευάλωτου νοικοκυριού είναι 100.000 ευρώ, η δόση θα κληθεί να καταβάλει είναι 290 ευρώ το μήνα (100.000 x 3,5% / 12 μήνες).
Από την πλευρά του Δημοσίου η επιδότηση, που έχει πλαφόν τα 210 ευρώ, ορίζεται:
α) Στα 70 ευρώ ανά μήνα για τον αιτούντα.
β) Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα χορηγείται προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα.
γ) Στη μονογονεϊκή οικογένεια θα χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα.
δ) Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο τέκνο, θα χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις