Ανοίγει ο δρόμος των ευρω – ομολόγων
Υπέρ της έκδοσης ευρω-ομολόγων φαίνεται ότι τάχθηκαν ο πρωθυπουργός και οι αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος σε τηλεδιάσκεψη που είχαν το Σάββατο. Σε ανακοίνωσή τους προτείνουν "ευρωπαϊκό φόρο στην κερδοσκοπία"
- 16 Ιουλίου 2011 21:42
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ζήτησαν το Σάββατο την έκδοση ευρω-ομολόγων, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το αίτημα αυτό διαμορφώθηκε έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο κ. Παπανδρέου με τη Γαλλίδα Μαρτίν Ομπρί, τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας Ερκι Τουομιόγια, τον Ιρλανδό ομόλογό του Ιμον Γκίλμορ και τον επικεφαλής των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών, τον Γερμανό Μάρτιν Σουλτζ.
Στην ανακοίνωσή τους, την οποία μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρουν ότι “είναι καιρός οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να εκφράσουν τα πρωτεία τους έναντι των χρηματοοικονομικών αγορών”, ενώ ζητούν από τα κράτη να λάβουν “γενναία και αποφασιστικά μέτρα”.
Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα προτείνουν έναν “οργανισμό σταθερότητας για τον ανασχεδιασμό (reprofiling) του χρέους των κρατών της ευρωζώνης, ο οποίος ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την επανόρθωση ενός κράτους η οικονομία του οποίου κινδυνεύει να χάσει τη σταθερότητά της”.
“Από αυτή την άποψη, η ευρωζώνη θα μπορούσε να επωφεληθεί από την έκδοση ευρω-ομολόγων»”, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Στο κείμενο προβλέπεται επίσης “ένας πραγματικά αποτελεσματικός μηχανισμός της ευρωζώνης, με εγγυήσεις, ο οποίος θα βοηθά τις χώρες που δέχονται επιθέσεις από κερδοσκόπους και ο οποίος θα διασφαλίζει ότι ιδιώτες επενδυτές θα αναλαμβάνουν το δικό τους μερίδιο από τα κόστη των μέτρων σταθεροποίησης”.
Προτείνουν επίσης “έναν ευρωπαϊκό φόρο στην κερδοσκοπία, ώστε να υπάρξουν νέα έσοδα χωρίς να θιγούν οι απλοί πολίτες”, καθώς και μία χρηματοοικονομική μεταρρύθμιση, η οποία “θα περιορίζει την εξουσία των οίκων αξιολόγησης”, αλλά και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ανεξάρτητου οίκου.
“Αν αποτύχουμε ακόμη μία φορά να τιθασεύσουμε την αγορά, η Ευρώπη κινδυνεύει να πέσει ξανά στην ύφεση και να χάσει την κυριαρχία της”, προειδοποιεί η ανακοίνωση.
Στο κείμενο εκφράζονται επίσης επικρίσεις για την στάση των συντηρητικών ηγετών της ευρωζώνης, οι οποίοι “δεν καταφέρνουν να κατανοήσουν την επιτακτικότητα της κατάστασης”.
Η ανεπίσημη μετάφραση του κοινού ανακοινωθέντος
“Για μία Ευρωζώνη βασισμένη σε μία δημοκρατικά ελεγχόμενη οικονομική πολιτική.
Ανακοίνωση των σοσιαλιστών ηγετών της Ευρωζώνης – 16 Ιουλίου 2011
Τα γεγονότα των τελευταίων 18 μηνών μας έδειξαν ότι, η κρίση της Ευρωζώνης δεν θα μπορέσει να επιλυθεί παρά μόνο αν τα κράτη μέλη αποφασίσουν συλλογικά να κάνουν γενναία και αποφασιστικά βήματα.
Ήρθε η ώρα οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωζώνης να επανεπιβεβαιώσουν συλλογικά την κυριαρχία τους σε σχέση με τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις ενός “ανεξέλεγκτου” τμήματος των χρηματοπιστωτικών αγορών μετέφεραν στην ουσία την διαχείριση των εθνικών προϋπολογισμών και ελλειμμάτων στον ιδιωτικό τομέα.
Οι σοσιαλδημοκράτες, παραδοσιακά, γνωρίζουν την σημασία ενός ισχυρού και βιώσιμου δημόσιου τομέα, δεχόμενοι παράλληλα ότι για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται και κάποια μέτρα που μπορεί να είναι οδυνηρά. Σε αυτό το πνεύμα, υποστηρίζουμε προγράμματα που αποσκοπούν στην εξυγίανση της οικονομίας κάθε κράτους μέλους καθώς και τη σταθερότητα του δημοσιονομικού τους τομέα. Αυτό, όμως, πρέπει να περιλαμβάνει τον δίκαιο καταμερισμό των βαρών, μια πραγματική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ώστε ο δημοσιονομικός τομέας να είναι βιώσιμος.
Σήμερα, όμως, αυτό που συμβαίνει είναι ότι, φτάσαμε στο σημείο οι ιδιωτικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί να υπαγορεύουν πολιτικές στους εκλεγμένους εκπροσώπους των ευρωπαίων πολιτών.
Αν αποτύχουμε άλλη μια φορά να δαμάσουμε τις αγορές η Ευρώπη κινδυνεύει να ξαναπέσει στην ύφεση και στην πορεία να χάσει την κυριαρχία της.
Επί 18 μήνες το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) τονίζει ότι, ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια συλλογική ανάληψη δράσης από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.
Το ΕΣΚ επέμεινε σταθερά κατά τη διάρκεια της κρίσης σε συγκεκριμένες προτάσεις επίλυσης της κρίσης από τον Μάρτιο του 2010, αλλά αυτές απορρίφθηκαν από τις συντηρητικές κυβερνήσεις. Σήμερα, καθώς οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί δεν έχουν την πολιτική βούληση να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης θελήσαμε να δείξουμε ότι μία άλλη Ευρώπη είναι δυνατή. Μία Ευρώπη που δρα αποφασιστικά και συλλογικά.
Η απάντηση σε αυτή την κρίση είναι ξεκάθαρη. Καλούμε για:
* Την υιοθέτηση άμεσων μέτρων ώστε να εξασφαλιστεί μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα.
* Τη δημιουργία ενός οργανισμού υπεύθυνου για τη σταθερότητα, που να ανασχεδιάσει το χρέος των κρατών μελών της Ευρωζώνης και παράλληλα να εξασφαλίσει την εξισορρόπηση ενός κράτους μέλους όταν η οικονομία του κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί. Για αυτό το σκοπό η Ευρωζώνη θα μπορούσε να ωφεληθεί από την έκδοση Ευρωομολόγων.
* Ένα πραγματικά αποτελεσματικό μηχανισμό στην Ευρωζώνη με κοινές εγγυήσεις, σχεδιασμένο να βοηθήσει τις χώρες που δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις και ο οποίος θα εξασφαλίζει ότι οι ιδιώτες επενδυτές που ευθύνονται για αφερέγγυους δανεισμούς θα σηκώσουν ένα μέρος από το κόστος των σταθεροποιητικών μέτρων. Τα κράτη μέλη με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να ξανακερδίσουν μία υγιή και ανταγωνιστική οικονομία και έναν σταθερό δημοσιονομικό τομέα, ενώ παράλληλα θα εξασφαλιστεί ένας δίκαιος καταμερισμός των βαρών στο εσωτερικό των κρατών μελών. Το πρόγραμμα μπορεί και οφείλει να ενδυναμώσει το κοινωνικό κράτος πρόνοιας αντί να το αποδυναμώσει.
* Έναν ευρωπαϊκό φόρο που να βαραίνει τους κερδοσκόπους για την ανεύρεση πρόσθετων πόρων χωρίς να πλήττονται οι απλοί πολίτες και να χρειάζονται άδικες περικοπές των κοινωνικών κονδυλίων.
* Μία πραγματική μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, που θα τερματίσει βλαπτικές πρακτικές και εργαλεία και θα περιορίσει την δύναμη των οίκων αξιολόγησης εξασφαλίζοντας πραγματικό έλεγχο και υπογραμμίζοντας το μέρος της ευθύνης τους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικό με την δημιουργία ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης με δημόσια χρηματοδότηση.
* Μία Ευρωπαϊκή Στρατηγική Επενδύσεων για την προώθηση δίκαιης ανάπτυξης και την δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με τεράστιες δυνατότητες για το μέλλον. Μία άλλη Ευρώπη είναι δυνατή. Πρέπει να επιμείνουμε σε πραγματικά ευρωπαϊκές λύσεις για να ξεπεράσουμε τα κοινά ευρωπαϊκά προβλήματα”.