Αντίστροφη μέτρηση για το μέρισμα του 2019: Πλεόνασμα – μαμούθ του προϋπολογισμού το 10μηνο
Τα πρώτα στοιχεία του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου καταγράφουν πρωτογενές πλεόνασμα 5,75 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 2,31 δισ. ευρώ.
- 18 Νοεμβρίου 2019 15:11
Στην αντίστροφη μέτρηση έχει μπει το οικονομικό επιτελείο για το κοινωνικό μέρισμα που αναμένεται να μοιραστεί στο τέλος του χρόνου με βάση την καλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Τα πρώτα στοιχεία του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου καταγράφουν πρωτογενές πλεόνασμα 5,75 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 2,31 δισ. ευρώ.
Ωστόσο η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος θα κριθεί από πολύ περισσότερες παραμέτρους. Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη σήμερα θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία και του Νοεμβρίου που θα δώσουν μια σαφή εικόνα για το κλείσιμο του 2019. Οι φόροι που θα κρίνουν το ύψος του κοινωνικού μερίσματος θα είναι ο ΦΠΑ και ο ΕΝΦΙΑ που θα εξοφληθεί στο τέλος Ιανουαρίου
Κατά την ανακοίνωση των στοιχείων του προϋπολογισμού, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μίλησε για υπέρβαση του στόχου που έχει ήδη τεθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού «κατά τι»… Αυτό σημαίνει ότι το πλεόνασμα θα είναι λίγο μεγαλύτερο από το 3,7% του ΑΕΠ που προβλέπεται έως τώρα. Συνεπώς και το υπερπλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο από τα 370 που είχε αρχικά υπολογιστεί.
Παράλληλα υπάρχει ένα ένα υπόλοιπο της τάξης των 380 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό του προϋπολογισμού, εκ των οποίων 68 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για το αυξημένο επίδομα θέρμανσης. Θεωρητικά αυτό δίνει ένα περιθώριο για μέρισμα κοντά στα 700 εκατ. ευρώ.
Αρμόδιες πηγές σημείωναν νωρίτερα ωστόσο ότι οι παρεμβάσεις θα είναι τέτοιες που να αφήνουν ένα “μαξιλάρι” ασφαλείας για πιθανούς αστάθμητους παράγοντες. Υπενθυμίζουν ότι πέραν των σχεδιαζόμενων νέων παρεμβάσεων έχει ήδη υπολογιστεί η προκαταβολή του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και η μείωση προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων (από το 100% στο 95%), το οποίο δεν προβλέπεται να διαφοροποιηθεί φέτος.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών η αύξηση των εσόδων που καταγράφεται τον Οκτώβριο παρά το μικρό της μέγεθος θεωρείται σημαντική διότι δείχνει ότι υπεραντισταθμίζονται απώλειες 120 – 150 εκατ. ευρώ μηνιαίως από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ.
Τέλος, αρμόδιες πηγές διευκρίνισαν ότι τα έσοδα από τις προμήθειες που θα έχουν οι τράπεζες για να μετέχουν στις εγγυήσεις του σχεδίου “Ηρακλής”, δεν θα προσμετρούνται στο κατά πρόγραμμα πλεόνασμα. Ωστόσο, θα έχουν σημασία για το πλεόνασμα όπως το μετρά η Eurostat και θα αποτελεί τον βασικό δημοσιονομικό στόχο της κυβέρνησης (διαρθρωτικό πλεόνασμα) μετά το 2022.