“Απαισιοδοξότατοι” οι Έλληνες για ακρίβεια, κατοικία και εισόδημα

Διαβάζεται σε 5'
“Απαισιοδοξότατοι” οι Έλληνες για ακρίβεια, κατοικία και εισόδημα
New assessment by European Commission stating among others the need for further measures that will push up competitiveness and productivity, as well as the need for reinforcing protection of vulnerable groups of people. Thessaloniki, Greece. July 26, 2013. / Νέα έκθεση της Κομισιόν στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται η ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, καθώς και η ανάγκη υιοθέτησης μέτρων για την προστασία των ευάλωτων ομάδων. SOOC

Στην κορυφή της… οικονομικής απαισιοδοξίας βρίσκονται οι Έλληνες με βάση έρευνα της ΕΚΤ. Η έρευνα, δε, εστιάζει και στις προσδοκίες για τις τιμές κατοικίας, όπου και πάλι οι Έλληνες είναι στην κορυφή.

Οι Έλληνες είναι οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρωζώνη τόσο αναφορικά με τον πληθωρισμό όσο και με το εισόδημά τους με βάση τη μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον Ιούλιο, που δημοσιεύτηκε το απόγευμα της Παρασκευής (23/8).

Συνολικά, με βάση την έρευνα για τον Ιούλιο οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη “ανεβάζουν” τον πήχη πληθωριστικών προσδοκιών. Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά εκτιμούν ότι οι τιμές θα αυξηθούν κατά 2,8% τους επόμενους 12 μήνες – όπως και τον Ιούνιο – ενώ αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι 2,4% μετά από τρία χρόνια από 2,3% τον Ιούνιο.

Οι Έλληνες βέβαια, μακράν πιο απαισιόδοξοι, αναμένουν ότι ο πληθωρισμός σε 12 μήνες θα αυξηθεί με ρυθμό 9,9%, δηλαδή, με υπερτριπλάσια ταχύτητα από τη μέση εκτίμηση στην Ευρωζώνη.

chart6

Ουσιαστικά, η “αίσθηση” ακρίβειας είναι πολλαπλάσια από την επίσημη, που καταγράφει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ, όσο και η Eurostat. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο έτρεχε με 2,7%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και 3% σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό μετά από τρία χρόνια, οι Έλληνες προβλέπουν  ότι θα τρέχει με ρυθμό 8,1%, λίγο χαμηλότερα από το 8,4% τον Ιούνιο αλλά και πάλι με υπετριπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τις εκτιμήσεις των άλλων νοικοκυριών.

Σε σχέση με τις “αναμονές” των καταναλωτών στην Ευρωζώνη για την αύξηση του καθαρού εισοδήματός τους και πάλι οι Έλληνες είναι μακράν πιο απαισιόδοξοι. Έτσι, ενώ οι προσδοκίες για την αύξηση του καθαρού εισοδήματός τους μετά από 12 μήνες για το μέσο Ευρωπαίο μειώθηκαν στο 1,1% από 1,4% τον Ιούνιο, οι αντίστοιχες προσδοκίες των Ελλήνων μειώθηκαν περισσότερο καθώς αναμένουν ότι το εισόδημά τους θα μειωθεί 3,3% ενώ τον Ιούνιο ανέμεναν μείωση 2,7% και τον Μάιο 1,8%.

Η ευρωζώνη και η ανάπτυξη

Επίσης, οι προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης για τους επόμενους 12 μήνες έγιναν πιο αρνητικές, όντας στο -1,0%, έναντι -0,9% τον Ιούνιο. Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν αμετάβλητες στο 10,6%, το χαμηλότερο επίπεδό τους από την έναρξη της σειράς. Οι καταναλωτές συνέχισαν να αναμένουν ότι το μελλοντικό ποσοστό ανεργίας θα είναι ελαφρώς μόνο υψηλότερο από το εκτιμώμενο τρέχον ποσοστό ανεργίας (10,1%), υποδηλώνοντας μια γενικά σταθερή αγορά εργασίας.

Σημειώνεται ότι τα τριμηνιαία στοιχεία έδειξαν ότι οι άνεργοι ερωτηθέντες ανέφεραν μείωση στην αναμενόμενη πιθανότητα εύρεσης εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες, η οποία μειώθηκε στο 26,6% τον Ιούλιο, από 27,5% τον Απρίλιο. Οι εργαζόμενοι ερωτηθέντες ανέφεραν επίσης ότι η αναμενόμενη πιθανότητα απώλειας εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες αυξήθηκε σε 8,9% τον Ιούλιο, από 8,7% τον Απρίλιο.

Το κόστος κατοικίας

Επίσης, τον Ιούλιο του 2024 οι καταναλωτές περίμεναν ότι η τιμή του σπιτιού τους θα αυξηθεί κατά 2,6% τους επόμενους 12 μήνες, η οποία ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τον Ιούνιο (2,7%).

Βέβαια, το αντίστοιχο ποσοστό για τους Έλληνες είναι στο 8,5%.

Συνολικά, στην Ευρωζώνη, τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο εισοδηματικό πεμπτημόριο συνέχισαν να αναμένουν υψηλότερη αύξηση στις τιμές των κατοικιών από εκείνα του υψηλότερου εισοδηματικού πεμπτημόριου (3,2% και 2,5% αντίστοιχα), αν και η διαφορά μειώθηκε κάπως.

Οι προσδοκίες για επιτόκια στεγαστικών δανείων 12 μήνες αργότερα παρέμειναν σταθερές στο 4,8%. Των Ελλήνων κινούνται αυξητικά όντας στο 8,3%. Όπως και τους προηγούμενους μήνες, τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα ανέμεναν τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων 12 μήνες πριν (5,4%). Το καθαρό ποσοστό των νοικοκυριών που ανέφεραν σύσφιξη (σε σχέση με εκείνα που ανέφεραν χαλάρωση) στην πρόσβαση σε πιστώσεις τους προηγούμενους 12 μήνες μειώθηκε περαιτέρω, όπως και το καθαρό ποσοστό εκείνων που αναμένουν αυστηροποίηση τους επόμενους 12 μήνες.

Και οι δύο δείκτες παρέμειναν κοντά στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Το μερίδιο των καταναλωτών που ανέφεραν ότι έκαναν αίτηση για πίστωση τους τελευταίους τρεις μήνες, το οποίο μετράται σε τριμηνιαία βάση, αυξήθηκε σε 17,2% τον Ιούλιο από 16,8% τον Απρίλιο . Ο αριθμός των αιτήσεων που προέρχονται από τα χαμηλότερα εισοδηματικά πεμπτημάρια συνέχισαν να αυξάνονται, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει παρατηρηθεί από την έναρξη της σειράς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα