Από 1,3 δισ. έως 1,5 δισ. ευρώ η αύξηση του ELA για τις τράπεζες. Ως πότε θα στηρίζει το τραπεζικό σύστημα η ΕΚΤ

Από 1,3 δισ. έως 1,5 δισ. ευρώ η αύξηση του ELA για τις τράπεζες. Ως πότε θα στηρίζει το τραπεζικό σύστημα η ΕΚΤ
ΖΑΠΠΕΙΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ // ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ EUROGROUP (EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ) Eurokinissi

Η νέα αύξηση του ELA κρίθηκε επιβεβλημένη μπροστά στο τεράστιο κύμα φυγής καταθέσεων. Μόνο την Παρασκευή έφυγαν από τις τράπεζες καταθέσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Στην αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού των τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας (ELA) προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά από έκτακτη τηλεδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Aπό 1,3 δισ. έως 1,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται, κατά τις πληροφορίες, πως αυξήθηκε το ELA σήμερα για τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως έγινε γνωστό μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το ELA για τις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκε εκ νέου, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί το ακριβές ύψος του, όπως είχε γίνει και την Παρασκευή.

Οι πληροφορίες θέλουν να αυξήθηκε από 1,3 δισ. έως 1,5 δισ. ευρώ περίπου, ξεπερνώντας τα 87 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι από την περασμένη Τετάρτη το ELA για τις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκε κατά 2,9 δισ. ευρώ.

Την περασμένη Τετάρτη αυξήθηκε κατά 1,1 δισ. ευρώ, ενώ ακολούθησε μια ακόμη αύξηση κατά 1,8 δισ. ευρώ την περασμένη Παρασκευή.

Η νέα αύξηση του ELA κρίθηκε επιβεβλημένη μπροστά στο τεράστιο κύμα φυγής καταθέσεων που έχει διαπιστωθεί τα τελευταία 24ωρα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν μόνο την Παρασκευή να έφυγαν από τις τράπεζες καταθέσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα, διαμηνύοντας, κατά τις πληροφορίες, πως θα υπάρξει και νέα τηλεδιάσκεψη για το ELA των ελληνικών τραπεζών «όποτε χρειαστεί».

Η σημερινή απόφαση ήταν αναμενόμενη, καθώς η ΕΚΤ έχει αποδείξει πως στηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χωρίς να εμπλέκεται αλλά και να επηρεάζεται από πολιτικές αποφάσεις.

Ωστόσο η έκτακτη ρευστότητα της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες δεν μπορεί να χορηγείται αέναα και για τον λόγο αυτό είναι επιτακτική σήμερα η επίτευξη συμφωνίας.

Τυπικά ο χρόνος της Ελλάδας τελειώνει στα τέλη Ιουνίου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθεί η ενοποιημένη δόση των 1,53 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Εάν η δόση στο ΔΝΤ δεν καταβληθεί, τότε η ΕΚΤ θα θεωρήσει πως η Ελλάδα έχει κηρύξει στάση πληρωμών, θα σταματήσει να δέχεται τις εγγυήσεις {collaterals} των ελληνικών τραπεζών και θα κλείσει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς το τραπεζικό σύστημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα