Από τη μια αναφορές για success story, από την άλλη αναθεώρηση προϋπολογισμού και φούσκωμα δαπανών

Από τη μια αναφορές για success story, από την άλλη αναθεώρηση προϋπολογισμού και φούσκωμα δαπανών
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Μηνύματα ύφεσης στον διεθνή περίγυρο, ενώ ένα σοκ διακοπής της ροής φυσικού αερίου προς την ΕΕ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικό ρυθμό μεγέθυνσης το 4ο τρίμηνο του 2022.

Σε ένα δύσκολο περιβάλλον, λόγω της ενεργειακής κρίσης καλείται να “πλεύσει” η Ελληνική οικονομία. Μπορεί η ύφεση να μη διαφαίνεται προς ώρας, ωστόσο οι δυσκολίες πληθαίνουν, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μέτωπο, όπου πλήττουν χώρες, που η Ελλάδα εξάγει ή αποτελούν βασικές τουριστικές αγορές. Ήδη, δε, τα σήματα είναι συνεχή από πολλαπλά μέτωπα.

Έτσι, παρά την ροή εσόδων από το σχιστολιθικό LNG, νέα πτώση σημειώθηκε στο ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, Η μείωση του ΑΕΠ ήταν μόλις 0,2%, αλλά είχε προηγηθεί και το ψαλίδισμα κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, που κυριαρχήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παράλληλα, η εκτόξευση της τιμής του φυσικό αερίου και οι πολιτικές αναταράξεις στην Ιταλία θα επιφέρουν πλήγμα ως και 2% στο ΑΕΠ της ευρωζώνης, αναφέρει η JP Morgan.

Και η η Goldman Sachs προέβλεψε επιδείνωση και τεχνική ύφεση στην ευρωζώνη με συρρίκνωση -0,1% το τρίτο τρίμηνο και -0,2% το τέταρτο τρίμηνο πριν από την επιστροφή της ανάπτυξης από το 2023. Μεταξύ των χωρών που θα βρεθουν σε ύφεση, όπως ανέφερε, είναι η Γερμανία και η Ιταλία το δεύτερο εξάμηνο, τονίζοντας σε άλλη έκθεσή της ότι οι κίνδυνοι για βαθιά ύφεση είναι υπαρκτο σε μία διακοπή των ροών φυσικού αερίου.

Πληθωρισμός και τρόφιμα

Παράλληλα, όπως αναφέρει στην εβδομαδιαία του ανάλυση, το τμήμα μελετών της Alpha Bank “η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων ως αποτέλεσμα των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες που προκαλεί η γεωπολιτική σύγκρουση στην Ευρώπη, τόσο σε στρατιωτικό, όσο και σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, αποτελεί τον βασικό τροφοδότη της αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή. Παράλληλα, συνεχίζεται η σταδιακή διάχυση του φαινομένου στο σύνολο της οικονομίας μέσω του αυξημένου κόστους παραγωγής πλειάδας προϊόντων και υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ισχυρών πληθωριστικών προσδοκιών, ενώ η σταδιακή υποχώρηση του ευρώ οδηγεί σε επιτάχυνση του εισαγόμενου πληθωρισμού. Τέλος, η αβεβαιότητα γύρω από τον όγκο της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ-27) αναμένεται να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την πορεία του πληθωρισμού και της οικονομικής μεγέθυνσης, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Όπως αναφέρει επίσης η ανάλυση της Alpha Bank “ η κλιμάκωση της γεωστρατηγικής ενεργειακής σύγκρουσης στην Ευρώπη συνιστά καθοριστικό παράγοντα για την οικονομική μεγέθυνση. Ένα shock διακοπής της ροής φυσικού αερίου προς την ΕΕ-27, πριν τα ποσοστά αποθήκευσής του φθάσουν σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικό ρυθμό μεγέθυνσης το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Τούτο μπορεί να περιορίσει σημαντικά την ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2022, αν και αναμένεται να παραμείνει σε θετικό έδαφος, υποστηριζόμενη από τις αναμενόμενες καλές επιδόσεις του τουρισμού κατά τους θερινούς μήνες. Ο αντίκτυπος του πολέμου και των πληθωριστικών πιέσεων στη χώρα μας, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα είναι πιο ήπιος συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ο βιομηχανικός τομέας της Ελλάδας είναι λιγότερο ενεργοβόρος και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν, καθιστούν τις ανάγκες για θέρμανση τους χειμερινούς μήνες συγκριτικά περιορισμένες.

Αντίθετα, οι βιομηχανικές χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, είναι περισσότερο ευάλωτες σε ελλείψεις και, ως εκ τούτου, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν εντονότερη ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Μεσοπρόθεσμα, σε περίπτωση υφεσιακής διαταραχής στην Ευρώπη λόγω διακοπής της ροής φυσικού αερίου, οι πιθανότητες οικονομικής ύφεσης το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2023 στην Ελλάδα έχουν ενισχυθεί, καθώς οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας εκτιμάται ότι θα συμπιέσουν σημαντικά την αγοραστική δύναμη των ευρωπαϊκών νοικοκυριών (που αποτελούν άνω του 60% των τουριστικών αφίξεων στην Ελλάδα), συρρικνώνοντας τις εισπράξεις από τον τουρισμό..”

Επενδύσεις κι επιτόκια

Κι όλα αυτά καθώς η Ευρώπη και η Ελλάδα είναι σε ένα κύκλο αύξησης των επιτοκίων. Άρα η αυστηροποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης, όπως αναφέρει η Alpha Bank θα μπορούσε να εξασθενήσει τα κίνητρα υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων και να φέρει αρνητικές επιπτώσεις στις επενδύσεις και βέβαια στην πορεία του ΑΕΠ.

Τούτων δοθέντων, έντονος είναι ο προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο για το πώς θα στηρίξει οικονομία και κοινωνία έναντι της ενεργειακής κρίσης. άλλωστε το κρατικό ταμείο, όπως δήλωσε και χθες ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα εκταμιεύει μεγάλα ποσά για επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας προς στήριξη των πολιτών αλλά και της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων, με δεδομένες τις δυσμενείς προβλέψεις για την πορεία των τιμών φυσικού αερίου και ρεύματος.

Όσο, βέβαια, κι αν διασφαλίζονται σημαντικά ποσά για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από το νέο μηχανισμό με τον οποίο λειτουργεί η χονδρεμπορική αγορά (πλαφόν ανά τεχνολογία, έκτακτο τέλος σε παραγωγούς) είναι δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός, που καταγράφει σημαντικά υπερέσοδα από ΦΠΑ κι άλλες ροές, θα πρέπει να συνεισφέρει και αυτός στην στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός και σχέδιο για το 2023

Εφόσον, δε, συνεχιστεί η “ρότα” αυτή με αυξημένες τις ανάγκες χρηματοδότησης δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο για συμπληρωματικό προϋπολογισμό, όπου θα επανακαταγραφούν δαπάνες αλλά και προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ.

Βέβαια, ήδη, η κυβέρνηση σχεδιάζει τον επόμενο προϋπολογισμό για το 2023 με την οροφή των δαπανών να ανεβαίνει στα 68,8 δισ. ευρώ, από τα 64,5 δισεκ, που είναι φέτος. Προς ώρας το πλεόνασμα για 1,1% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο δεν αλλάζει και βέβαια προφανώς ο στόχος είναι για “‘άντληση” αποθεμάτων από τις υπεραξίες που θα δώσει η αναπτυξιακή διαδικασία. με το «κλειδί» να είναι η ανάπτυξη που αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη για τα έσοδα.

Ειδικά το κονδύλι που “σηκώνει” την οροφή, είναι αυτό του υπουργείου Εργασίας για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, που βέβαια είναι και το βασικό όχημα για την άμβλυνση των ανισοτήτων και της απειλής της φτώχειας. Στο Υπουργείο Εργασίας εντάσσονται συντάξεις επιδόματα και επιδοτήσεις κι έτσι οι πόροι του προβλέπονται να είναι αυξημένοι κατά 1,7 δισ. ευρώ στα 21,8 δισ. ευρώ για το 2023 από 19,8 δισ. ευρώ φέτος.

Επίσης σε Υγεία και Παιδεία προβλέπεται αύξηση κατά 600 εκατ. ευρώ και 228 εκατ. ευρώ αντίστοιχα των δαπανών κύρια για λειτουργικές ανάγκες αλλά και προσλήψεις.

Η εγκύκλιος

Χαρακτηριστικά όπως αναφέρει η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη που εστάλη με αφορμή την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού στα υπουργεία και στους εποπτευόμενους φορείς η εξελισσόμενη ενεργειακή κρίση απαιτεί την “ενίσχυση των επισκοπήσεων στις δαπάνες είναι αυξημένης σημασίας”.

Επίσης όπως σημειώνεται, “στο επίκεντρο βρίσκεται η οριζόντια δράση εξοικονόμησης στον τομέα της ενέργειας” καθώς το ράλι των τιμών στο φυσικό αέριο και το ρεύμα θέτει νέες προκλήσεις.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, “συνεχίζεται εντατικά η στόχευση δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου και μέσα από δράσεις ενίσχυσης των εσόδων ή αξιοποίησης της περιουσίας των φορέων”.

Η εγκύκλιος Σκυλακάκη προσδιορίζει ότι οι φορείς θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις για τον νέο προϋπολογισμό έως την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να παραβιάζονται οι οροφές που τίθενται στις δαπάνες.

Ειδικότερα τα ανώτατα όρια των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού για το 2023 θα ανέλθουν στα 57,1 δισ. ευρώ. Σε αυτά προστίθενται οι δαπάνες 8,1 δισ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης που για το επόμενο έτος έχουν προϋπολογισθεί στα 3,5 δισ. ευρώ. Ετσι, το ταβάνι του προϋπολογισμού διαμορφώνονται σε 68,782 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει πως “δεν περιλαμβάνονται δαπάνες υψηλής αβεβαιότητας”, οι οποίες συναρτώνται από διεθνείς εξελίξεις και θα αντιμετωπιστούν μέσω της χρήσης των αποθεματικών του κρατικού προϋπολογισμού.

Το στοίχημα της ΔΕΘ

Τούτων δοθέντων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι θα πει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Πέραν της εδώ και καιρό εξαγγελθείσας κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους στον σχεδιασμό για το 2023 μπαίνει και η μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος με προοπτική την πλήρη κατάργησή του από το 2024.

Σύμφωνα κυβερνητικούς κύκλους το κόστος για τα κρατικά ταμεία, από τη μείωση του τέλους, είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ, ποσό που θεωρείται διαχειρίσιμο και υπάρχουν τα ταμειακά περιθώρια για να υλοποιηθεί.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται, πάντως, να ληφθούν αρχές Σεπτεμβρίου, όπου θα υπάρξει σαφέστερη εικόνα για την πορεία των φετινών εσόδων αλλά και πιο ακριβής αποτύπωση των δημοσιονομικών προβλέψεων για το επόμενο έτος, ώστε να αποκρυσταλλωθεί ένα πρώτο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο στη Βουλή.

Αισιοδοξία Σταϊκούρα

Πάντως, την τήρηση των φορολογικών υποχρεώσεων με συνέπεια και την αύξηση των καταθέσεων προτάσσει σε δήλωσή του, χθες, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας για να καταδείξει ότι τα κινδυνολογικά σενάρια για την οικονομία και την εισοδηματική εικόνα των νοικοκυριών δεν ευσταθούν. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: “Σε ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον διαδοχικών εξωγενών κρίσεων, με συνέπειες στην οικονομία, τα στοιχεία αρμόδιων θεσμών δείχνουν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, που είναι αποτέλεσμα και της οικονομικής πολιτικής που ασκείται. Χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε τα στοιχεία για την πορεία των τραπεζικών καταθέσεων τον μήνα Ιούνιο. Στοιχεία που αποτυπώνουν νέα, σημαντικήαύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα κατά 2,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 721 εκατ. ευρώ αφορούν τις καταθέσεις των νοικοκυριών. Έτσι, η συνολική αύξηση των καταθέσεων των πολιτών τα τελευταία 3 έτη ανέρχεται, πλέον, στα 45 δισ. ευρώ.

Η αύξηση των καταθέσεων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τον μήνα Ιούνιο οποία αποκτά πρόσθετη αξία, καθώς καταγράφεται σε μια περίοδο συσσωρευμένων φορολογικών υποχρεώσεων, στις οποίες οι πολίτες – παρά τις δυσκολίες – ανταποκρίνονται με αξιέπαινη συνέπεια, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Συνέπεια για την οποία, ως Υπουργός Οικονομικών, τους ευχαριστώ.

Ειδικότερα, μέχρι σήμερα:

  • Έχουν βεβαιωθεί φόροι συνολικού ύψους περίπου 2,2 δισ. ευρώ για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και έχουν εισπραχθεί περίπου 870,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 40% του συνολικού ποσού.
  • Έχουν βεβαιωθεί φόροι συνολικού ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ για ΕΝ.Φ.Ι.Α. και έχουν εισπραχθεί περίπου 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 50% του συνολικού ποσού.
  • Έχουν βεβαιωθεί προς επιστροφή ποσά συνολικού ύψους περίπου 3,1 δισ. ευρώ για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές και έχουν εισπραχθεί περίπου 522,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 20% του συνόλου, λαμβάνοντας υπόψη τη διαγραφή ποσών συνολικού ύψους περίπου 90,7 εκατ. ευρώ επειδή οι υπόχρεοι προχώρησαν στην εφάπαξ εξόφληση των προς επιστροφή ποσών με έκπτωση 15%.

Τα παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασμό με την αύξηση του ακαθάριστου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών το 1ο τρίμηνο του 2022 κατά 3,8%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, και τη μείωση της ανεργίας στο 12,5% τον Μάιο του 2022 – ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2010 –,επιβεβαιώνουν ότι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, που εδράζεται στις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και σε ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης της κοινωνίας για την αντιμετώπιση των πολυ-επίπεδων κρίσεων, αποδίδει καρπούς.”

Στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, απορροφά μεγάλο μέρος των κραδασμών που προκαλούν οι εξωγενείς δοκιμασίες, τονώνει την απασχόληση και διαμορφώνει στέρεες βάσεις για να υπερνικήσουμε τις δυσκολίες και να συνεχίσει η οικονομία τη δυναμική της πορεία.

Με χρέος έναντι της πολιτείας και των πολιτών της, καλώ το κράτος, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε συμπεριφορές υπομονής, ευθύνης και συνοχής, ώστε η πατρίδα μας να εξέλθει των δύσκολων συνθηκών, αξιοπρεπής και ολόπλευρα ισχυρή».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα